[#1] PO CO JEST WLASCIWIE SCAN DUBLER ??
Zeby podlaczyc monitor do amigi moj kolega uzywa przejsciowki gdzie z jednej strony jest wejscie na monitor a z drugiej strony wejscie amigowskie do ktorego podlacza sie modulator lub wejsci euro no i workbench spokojnie chodzi na monitorze. Na forum zapytalem do czego sluzy scan dubler to sie dowiedzialem ze ... potrzebny jest do podlaczenia monitora do amigi a zeby chodzily stare gry to "jak lubisz dwa monitory na jednym biurku" to do czego w zasadzie jest potrzebny scan dubler skoro zeby byl obran na monitorze wystarczy taka wlasnie przejsciowka a do starych gier i tak trzeba urzywac tunera w mediatorze lub 2 moniorow
[#2] Re: PO CO JEST WLASCIWIE SCAN DUBLER ??

@devsiok, post #1

A jesli ktos nie ma karty graficznej? Scsndoubler jest potrzebyn jesli sie chce podpisc monitor SVGA. Niby mozna podlaczyc zwykla przejsciowke i wybrac odpowiedni sterownik ale co jesli ktos chce pograc w starsze gry?
[#3] Re: PO CO JEST WLASCIWIE SCAN DUBLER ??

@devsiok, post #1

W skrócie scan doubler pozwala na wyświetlenie obrazu z amigi (bez karty graficznej) na zwykłym monitorze od peceta.

Standardowe tryby graficzne amigi pozwalają na wyświetlenie obrazu z odświeżaniem poziomym rzędu 15 khz, dzięki czemu można było ją podłączyć do telewizora lub monitora telewizyjnego jak Commodore 1084s. A monitory od peceta działają dopiero od 31khz.

Pod systemem Workbench (chyba tylko na Amidze 1200/4000) mozesz wybrać tryby graficzne 31khz, dzieki czemu za pomoca prostej przejsciowki mozesz wyswietlic obraz na monitorze od peceta, jednak większość starych gier nie działa pod systemem, przez co używa standardowych trybów 15khz. Scandoubler "podwaja" to odswiezanie.
[#4] Re: PO CO JEST WLASCIWIE SCAN DUBLER ??

@nelson, post #3

A tak a'propos: jakie są znane monitory które mają opcję 15kHz? Bo mam dostęp do wielu starych monitorów, ale nie mam serca i czasu na sprawdzane każdego czy zadziała . Jakieś modele? Typy? Producenci? Na co zwrócić uwagę?
[#5] Re: PO CO JEST WLASCIWIE SCAN DUBLER ??

@AlaN, post #4

*Chyba* niektóre NEC multiscan a na pewno Microvitec i Amiga Technologies (w sumie to samo).

[#6] Re: PO CO JEST WLASCIWIE SCAN DUBLER ??

@AlaN, post #4

NEC 3D na pewno (kupiłem go dawno temu siostrze do PC i jak do mnie wrócił, przypadkowo odkryłem że bezproblemu wyświetla PAL 15 kHz z Ami)

Ostatnia modyfikacja: 12.04.08 15:11
[#7] Re: PO CO JEST WLASCIWIE SCAN DUBLER ??

@AlaN, post #4

Mitsubishi EUM1492 A
[#8] Re: PO CO JEST WLASCIWIE SCAN DUBLER ??

@nelson, post #3

Nie tylko gry ale i programy, ktore otwieraja wlasne ekrany - czesc z nich da sie wypromowac dodatkowymi programami, a przy grach jest juz znacznie gorzej :(

[#9] Re: PO CO JEST WLASCIWIE SCAN DUBLER ??

@wali7, post #6

Po już nic.

Ostatnia modyfikacja: 12.04.08 18:58
[#10] Re: PO CO JEST WLASCIWIE SCAN DUBLER ??

@AlaN, post #4

Ja posiadam dwa takie monitorki.

Pierwszy to Philips CM8332, a drugi to NEC Multiscan (działa od 15-31Khz)

Na monitorze zazwyczaj piszą z tyłu na tabliczce znamionowej jego parametry i częstotliwość od której wyświetla obraz.

[#11] Re: PO CO JEST WLASCIWIE SCAN DUBLER ??

@Hubez, post #10

używasz neca ??

[#12] Re: PO CO JEST WLASCIWIE SCAN DUBLER ??

@arti4-92, post #11

Czasem

[#13] Re: PO CO JEST WLASCIWIE SCAN DUBLER ??

@Hubez, post #12

zmienił bym monitor który pod systemem mógłby działać w rozdziałce 640x480 albo na 800x600, a jak bym chciał zagrać to by się monitor przestawiał na palowe tryby.

[#14] Re: PO CO JEST WLASCIWIE SCAN DUBLER ??

@arti4-92, post #13

On tak działa.

Pod WB używam Multiscana, a pod grami promuje PAL'a.

[#15] Re: PO CO JEST WLASCIWIE SCAN DUBLER ??

@arti4-92, post #13

Mitsubishi (model kilka postów wyżej) tak działa. 14cali ale obraz żyleta i dodatkowo na upartego na BVizji mogłem wrzucić 1024x768 ale to już nie to.
[#16] Re: PO CO JEST WLASCIWIE SCAN DUBLER ??

@arti4-92, post #13

No właśnie tak działają multiscany o których tu mówimy np. mój Nec 3d.
Inna sprawa, że jest to wtedy stary, migający PAL, lepszym rozwiązaniem jest SC, najlepiej z FF. Jednak takie monitory można obecnie upolować za grosze na Allegro (czego nie można powiedzieć o SC), a ich parametry często znacznie przewyższają parametry amigowych multiscanów.
Co do listy multiscanów, przypomniałem sobie, że mój ojciec ma jakiegoś 17 calowego Compaq, który również potrafi wyswietlić 15 kHz, niestety nie pamietam teraz numeru. Jego charakterystyczną cechą jest obecność z tyłu dodatkowych wejść BNC.
[#17] Re: PO CO JEST WLASCIWIE SCAN DUBLER ??

@wali7, post #16

Nie wiem jak w Nec 3D ale naprawdę w moim Mitsubishi naprawdę do dziś (teraz robi za TV) nie odczuwa się (wzrokowo) migania w palu (co może się wydawać dziwne).
A tak przy okazji właśnie ode mnie wypożyczony model był używany do testów w Magazynie Amiga w latach 90-tych

Ostatnia modyfikacja: 12.04.08 23:22
[#18] Re: PO CO JEST WLASCIWIE SCAN DUBLER ??

@Arbuz, post #17

Ja na moich obu PAL'owskich monitorach odczuwam PAL'a.

Jak posiedze na LCD i siąde na te monitorki to troszke mam problem się przyzwyczaić ;)

Napisz może coś więcej jak wyglądało to wypożyczenie.

[#19] Re: PO CO JEST WLASCIWIE SCAN DUBLER ??

@Hubez, post #18

Tutaj lista takich monitorów:
http://atariarea.krap.pl/forum/viewtopic.php?id=2447
[#20] Re: PO CO JEST WLASCIWIE SCAN DUBLER ??

@zyga64, post #19

WOW! Piękne dzieki :) Jutro szukam ;)
[#21] Re: PO CO JEST WLASCIWIE SCAN DUBLER ??

@Arbuz, post #17

Nie takie znów dziwne. Kwestia np w opóźnieniu świecenia luminoforu (bezwałd). Widać to kiedy biała niewielka figura porusza się po czarnym tle i zostawia smugę.

Ostatnia modyfikacja: 13.04.08 23:31
[#22] Re: PO CO JEST WLASCIWIE SCAN DUBLER ??

@zyga64, post #19

ale np. mojego Nec3d nie ma, ani wspomnianego Compaq, bo on miał oznaczenie zaczynające się na 17
[#23] Re: PO CO JEST WLASCIWIE SCAN DUBLER ??

@wali7, post #22

Ani Commodorowskich, np. C1942.
[#24] Re: PO CO JEST WLASCIWIE SCAN DUBLER ??

@Daclaw, post #23

Commodorowskie są tu http://bboah.amiga-resistance.info/cgi-bin/showcat.cgi?CATID=26
[#25] Re: PO CO JEST WLASCIWIE SCAN DUBLER ??

@cholok, post #24

tak to bywa jak się odpowie w wątku nie przeczytawszy do końca o czym właściwie w nim piszą ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem