kategoria: Sprzęt
[#1] Wyświetlacz do mikroskopu
Czy ktoś się orientuje czy ten wyświetlacz do mikroskopu:

https://techrebal.pl/pl/p/Wyswietlacz-do-mikroskopu-HDMIVGAAV-L8008-15-cali/3027?srsltid=AfmBOoqOvgICIj-pQISwTjhu97tx4ZgOgGY9MihTf8S4IXpimwfMG1VV

Ma szanse działać z Amigą w 15 khz po zlaczu AV?
Niestety nie znalazłem specyfikacji.

1
[#2] Re: Wyświetlacz do mikroskopu

@vojo, post #1

Szanse to ma, bo przez composite nic innego nie szło niż PAL/NTSC.
[#3] Re: Wyświetlacz do mikroskopu

@vojo, post #1

Proporcje ekranu to 4:3, a rozdzielczość 1920x1080. Jakieś to dziwne.
[#4] Re: Wyświetlacz do mikroskopu

@vojo, post #1

A te dwa małe okrągłe to mini jack taki jak do słuchawek, kanał lewy i prawy?
Czy coś innego?

Edit:

Spojrzałem na cenę. W UK za tyle to można 20 cali TV z DVD kupić.

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2025 09:40:07 przez ZorrO
[#5] Re: Wyświetlacz do mikroskopu

@vojo, post #1

Miałem kiedyś podobny monitor, ale mniejszy (12 cali). Wyświetlał Composite Video z Amigi podane przez żółty RCA. Jakość? Jak to composite, szału nie było. Grać się dało, ale zwykły HighRes był już taki sobie. Niestety złącze VGA (na powyższych zdjęciach nie widać, ale jest koło HDMI, można obejrzeć na przylinkowanej stronie) nie wyświetlało 15 kHz. Używałem go z wejściem HDMI z pomocą Indivision AGA, po zdefiniowaniu rozdziałek odpowiadających matrycy z systemem pracowało to przyzwoicie. Matryca TN taka sobie, w dodatku monitor ma 6-bitową głębię koloru, co często na obrazie z AGA powoduje widoczne niedoskonałości. Model 12 cali miał do tego matrycę w nieciekawej z amigowego punktu widzenia rozdzielczości 1366x768, ale był opisany jako "1920x1080" i owszem na HDMI akceptował tę rozdzielczość i skalował ją w dół.

Być może model 15-calowy jest lepszy, ale jestem sceptykiem.
1
[#6] Re: Wyświetlacz do mikroskopu

@Krashan, post #5

Być może model 15-calowy jest lepszy, ale jestem sceptykiem.

Dzięki, chyba faktycznie nie ma co sobie zawracać głowy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem