[#1] Mtec 1230/28 RTC - kolejne starcie
Witam.

Na początku chciałbym serdecznie podziękować wszystkim, którz próbowali pomóc mi w poprzednim problemie z tym M-tec'iem - a szczególnie chętnym do pomocy osobistej.
Niestety z różnych powodów (nieplanowany wyjazd służbowy) nie byłem w stanie przetestować karty u żadnego z Was - bardzo Was za tę sytuację przepraszam.

A teraz do rzeczy.

Po powrocie do domu zastałem paczuszkę z nowym romem 3.,0 do mojej 1200 (poprzedni uwaliłem poprzez złe włożenie do podstawki) - wymieniłem rom, podłączyłem jeszcze raz kartę i ruszyła!!

Karta jest wykrywana przez Amigę, Workbench pokazuje co ma pokazywać (8MB, 6830, etc), ALE....

po zainstalowaniu karty turbo nie uruchamia się twardy dysk (CD+przejściówka) - wywala komunikat o niedosowym dysku.

Co ciekawe dysk ten można zobaczyć w Workbenchu (odpalanym z dyskietki), spartycjonować i nawet sformatować, ale nc na dysku nie daje się zapisać - przy próbie instalacji Workbencha wywala komunikat "Cannot create directory" (coś w tym stylu).

Przy formatowaniu dysku wywalw komunikat, że nie może umieścić kosza na partycji.

Nie jest możliwe przekopiowanie czegokolwiek na sformatowaną partycję, nie można utworzyć żadnego katalogu.

Po resecie kompa i starcie z dyskietki ikonka dysku to ???Ndos.

Po wyjęciu karty turbo objawy ustępują - dysk działa, można normalnie pracować.

Uprzejmie proszę o pomoc.

Pozdrawiam
[#2] Re: Mtec 1230/28 RTC - kolejne starcie

@ZybeX, post #1

Też miałem takie jaj z ta kartą. Wyglada na to ,że mtec nie lubi niektórych hdd choć nie mam bladego pojęcia co ma piernik do wiatraka. Nie mniej jak zmieniłem twardziela na inny wszystko wróciło do normy.

Benedykt

[#3] Re: Mtec 1230/28 RTC - kolejne starcie

@ZybeX, post #1

na moje oko to za slaby zasilacz, sprobuj bez cd

Ostatnia modyfikacja: 12.04.08 22:03
[#4] Re: Mtec 1230/28 RTC - kolejne starcie

@vi-bee, post #3

Zasilacz chyba od A500 - tzw. lekki.

amiga nie ma żadnych dodatkowych urządzeń z wyjątkiem karty turbo i karty CF - a karta CF przecież pobiera znacznie mniej prądu niż zwykły HD?

Temat już nieaktualny - podpiąłem dysk 2.5 cala i chodzi bez problemów - kartą CF zajmę się później

Ostatnia modyfikacja: 13.04.08 13:28
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem