[#1] Piggyback Not v3
Kupiłem Piggyback Not v3 wraz z RaspPi Zero i taśmą HDMI i mam kilka pytań:

• Czy jako chip zegara można tam wsadzić AX5210P (wg programu testowego to MSM6242)

• Czy system operacyjny na RaspPi Zero w takim RGB2HDMI jest generyczny czy to musi być jakiś dedykowany pod ten model RGB2HDMI

• Raspberry Pi Zero posiada wifi czyli mógłbym nawet z samej Amigi logować się po SSH na niego i kontrolować konfig RGB2HDMI o ile się da tak konfigurować. Czy konfig który normalnie się konfiguruje z OSD za pomocą przycisku jest gdzieś w pliku tekstowym
[#2] Re: Piggyback Not v3

@QkiZ, post #1

Cześć,

Ad. 1. Raczej nie, bo 6242 wymaga zewnętrznego kwarcu. Musi być 72421.

Ad. 2. To jest soft pisany pod baremetal - nie uświadczysz tam jakiegoś Linuxa, jeżeli o to pytasz.

Ad. 3. Nie każde Pi Zero ma wifi, ale i tak nie jest ono obsługiwane przez soft rgb2hdmi. Ztcp to nastawy są zapisywane do pliku.
1
[#3] Re: Piggyback Not v3

@-tbn-, post #2

Ad. 1. Skąd wziąć ten układ? Jaką ma on kompletną nazwę?
Ad. 2. Oo Stąd pewnie te niskie opóźnienia.
Ad. 3. Czyli najlepiej wyprowadzić kabelki z przyciskiem?
[#4] Re: Piggyback Not v3

@QkiZ, post #3

Epson RTC72421 i pierwszy wynik to u Piotra Oczywiście można też poszukać u Majfrendów najbezpieczniej na eBayu), czy tam innych sklepach elektronicznych. Literka A/B po oznaczeniu to bodajże dokładność zegara.

Zależy jak chcesz często chcesz zmieniać ustawienia. Ja początkowo doszlifowałem konfig mając otwartą obudowę i finalnie ją skręciłem.
1
[#5] Re: Piggyback Not v3

@-tbn-, post #4

Zależy jak chcesz często chcesz zmieniać ustawienia. Ja początkowo doszlifowałem konfig mając otwartą obudowę i finalnie ją skręciłem.

No tak myślałem zrobić. A tam jest jakiś przycisk w pi zero, że można to przestawiać z otwartą obudową
[#6] Re: Piggyback Not v3

@QkiZ, post #3

Ad. 1. Skąd wziąć ten układ? Jaką ma on kompletną nazwę?
Epson RTC72421. Może mieć jeszcze na końcu literę B (oznacza, że spełnia RoHS, czyli nie ma ołowiu).
2
[#7] Re: Piggyback Not v3

@QkiZ, post #5

Przy złączu RPi masz na PCB Piggy zworkę PiButton - sterujesz krótkim/"długim" klikiem. Jakiś pecetowy kabelek do resetu będzie jak znalazł.

Widzę, że Krashan rozwiał definitywnie wątpliwości co do oznaczenia szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2025 19:39:12 przez -tbn-
1
[#8] Re: Piggyback Not v3

@-tbn-, post #7

Jak przyjdzie wszystko to rozejrze się za tym układem od Epsona i jakimś przyciskiem. Dzięki panowie szeroki uśmiech
[#9] Re: Piggyback Not v3

@Krashan, post #6

Tak patrzę u majfriendów i ceny są różne. Od kilku złotych pewnie za podróbkę, do 100kilku z napisem Epson. Pytanie czy te podróbki to warte są zainteresowania Czy są bezpieczne dla sprzętu Czy lepiej kupić RTC na clockport u Archi-Tech
[#10] Re: Piggyback Not v3

@QkiZ, post #9

Osobiście mam zasadę, że nie kupuję układów scalonych na Ali. Chyba że to jedyne źródło, wtedy to już trudno, desperado mode.
1
[#11] Re: Piggyback Not v3

@QkiZ, post #9

Mogą ci się trafić takie, które nie liczą czasu jakby miały uszkodzony wewnętrzny oscylator. Piotrowi (Archi-Tech)i się takie przynajmniej trafiły kiedyś.

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2025 19:53:42 przez bulbulator
[#12] Re: Piggyback Not v3

@QkiZ, post #9

Przyszedł w czwartek jeden z eBay i muszę przetestować. Lezę do jamy...
[#13] Re: Piggyback Not v3

@-tbn-, post #12

Na eBayu też widzę sporo z Chin tych RTC. Raczej nie będzie różnicy między chińczykiem z eBay a z AliExpress.
[#14] Re: Piggyback Not v3

@QkiZ, post #13

Przyszedł nie-epson, ale działa. Zapłaciłem z wysyłką 15 zł. Tutaj: link
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem