[#4]
Re: Kalibracja głowicy w napędzie TEAC 5,25
@Skotos,
post #3
Oczywiście
Przyda się amigakit, wybierasz kalibrację głowicy i musisz tak ją ustawić aby jej ustawienie wskazywało 11/11 na cylindrach 0,40,79
Jest trudniej bo jest nośnik większy i trzeba naprawdę się skupić by trafić, teraz tak - musisz mieć zapisaną poprawnie dyskietkę najlepiej po całości , musisz mieć pewność że jest odpowiednio zapisana na napędzie z poprawnym ustawieniem, potem luzujesz obie śrubki od głowicy delikatnie aby można było nią wykonać ruch lewo / prawo, jeśli przy delikatnym ruchu na boki wyjdzie ci dobrze to skręcasz i po temacie , sprawdzasz na cylindrach jak wyżej czy jest poprawnie, musisz chwilkę odczekać po ustawieniu i sprawdzić czy się nie zmienia na gorzej - jak tak to poprawka. Zaczynasz od ustawienia na 0, potem 40 i 79.
Jeśli jest lipa to musisz jeszcze głowicą wykonać ruch przód tył i tak jeszcze sprawdzić, generalnie jeśli jest tylko lekko rozkalibrowana to nie problem, ja miałem po gościu który kręcił tak że sprężyna spadła , także musiałem ustawiać na wszystkie strony.
Jest przy tym zabawy także uzbrój się w cierpliwość.