[#1] Kalibracja głowicy w napędzie TEAC 5,25
Hejka. Odkopałem bardzo starego flopa z mnóstwem dyskietek, flop ożył w dniu wczorajszym ale walczyłem na sam koniec z głowicą bo okazuje się że chyba ktoś przy niej majstrował. Generalnie głowicę na cylindrach 0 i 40 działają już jak trzeba ale na 79 jest kicha bo tylko dolna jest ok a górna nie domaga , pytanko czy ma ktoś dobry patent na regulację ?

Ostatnia aktualizacja: 02.10.2025 03:12:19 przez rootspk
[#2] Re: Kalibracja głowicy w napędzie TEAC 5,25

@rootspk, post #1

W sumie ogarnąłem temat parę dni temu więc jest do zamknięcia, stacja ma wyregulowaną głowicę i działa jak złoto , to rzadkość w postaci zewnętrznej więc zależało mi by ją zreanimować.
2
[#3] Re: Kalibracja głowicy w napędzie TEAC 5,25

@rootspk, post #2

Mógłbyś to opisać jak?

Aktualnie nie mam 5,25'' na stanie, ale mam od C64 i pecetowe, możliwe do przerobienia i wiedza się może przydać
[#4] Re: Kalibracja głowicy w napędzie TEAC 5,25

@Skotos, post #3

Oczywiście

Przyda się amigakit, wybierasz kalibrację głowicy i musisz tak ją ustawić aby jej ustawienie wskazywało 11/11 na cylindrach 0,40,79
Jest trudniej bo jest nośnik większy i trzeba naprawdę się skupić by trafić, teraz tak - musisz mieć zapisaną poprawnie dyskietkę najlepiej po całości , musisz mieć pewność że jest odpowiednio zapisana na napędzie z poprawnym ustawieniem, potem luzujesz obie śrubki od głowicy delikatnie aby można było nią wykonać ruch lewo / prawo, jeśli przy delikatnym ruchu na boki wyjdzie ci dobrze to skręcasz i po temacie , sprawdzasz na cylindrach jak wyżej czy jest poprawnie, musisz chwilkę odczekać po ustawieniu i sprawdzić czy się nie zmienia na gorzej - jak tak to poprawka. Zaczynasz od ustawienia na 0, potem 40 i 79.
Jeśli jest lipa to musisz jeszcze głowicą wykonać ruch przód tył i tak jeszcze sprawdzić, generalnie jeśli jest tylko lekko rozkalibrowana to nie problem, ja miałem po gościu który kręcił tak że sprężyna spadła , także musiałem ustawiać na wszystkie strony.
Jest przy tym zabawy także uzbrój się w cierpliwość.
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem