kategoria: A1200
[#1] A1200 problem z resetem z klawiatury
Po 20 latach wracam do Amigii. Jako podstawowa będzie A1200. Poszło trochę pracy w odświeżenie i utknąłem na brakującym soft resecie. Klawiatura sprawdzona i wszystkie klawisze działają ok. Resetowanie przez podanie na linię _KB_RESET stanu niskiego działa. Wygląda na to, że uszkodzony jest kontroler klawiatury. Jest szansa kupić układ w rozsądnych pieniądzach? Wolę zostawić płytę jak najbliżej oryginału. Ne ma problemu, żeby zrobić kawałek elektroniki, żeby obejść ten problem ale to zawsze jakieś druciarstwo a nie chcę robić resetu na switchu.
1
[#2] Re: A1200 problem z resetem z klawiatury

@mareq, post #1

Standardowe pytanie: kondensatory wymienione? Mogł któryś wylać i uszkodzić ścieżkę odpowiedzialną za reset ok, racja
1
[#3] Re: A1200 problem z resetem z klawiatury

@mareq, post #1

Sprawdziłbym z drugą klawiaturą. Mimo wszystko.
2
[#4] Re: A1200 problem z resetem z klawiatury

@Krashan, post #3

Kondensatory wymienione.
Mam inne klawiatury ale żadnej ekstra do 1200 (no chyba, że klawiatura z A600 ma tak samo rozłożone piny na taśmie). Tester programowy potwierdza działanie wszystkich klawiszy. Miernikiem też jest ok. Do tego takie klawisze jak A, Alt, Shift, Ctrl mają dodatkowe linie, które idą do KB MPU i tam też zmierzone, że naciśnięcie klawisza powoduje zmianę stanu na niski na odpowiednich pinach.
[#5] Re: A1200 problem z resetem z klawiatury

@mareq, post #4

Bardzo nieprawdopodobne jest dla mnie takie uszkodzenie MPU, że każdy z klawiszy z kombinacji resetu działa, wszystkie pozostałe klawisze też działają, a kombinacja resetu nie działa. Może z rezystorami podciągającymi na tej linii jest coś nie tak. Albo zimny lut na nóżce MPU.
[#6] Re: A1200 problem z resetem z klawiatury

@Krashan, post #5

Chyba, że MPU ma upalony tranzystor ściągający do masy _KB_RESET.

Mhm, _KB_RESET ma na schemacie pulldown i jest raczej podciągany do plusa przez MPU kiedy jest nie-reset. Chyba, że mam zły schemat.

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2025 19:17:43 przez bfgmatik
[#7] Re: A1200 problem z resetem z klawiatury

@bfgmatik, post #6

Schemat masz dobry. Co ciekawe pomiar rezystancji między linia reset i masą daje 10k i taki jest rezystor pulldown. Pomiar do +5V też daje 10k mimo, że rezystora podciągającego fizycznie nie ma na płycie.
W sumie wpadłem jeszcze na to, że sprawdzę na oscyloskopie, czy sygnał reset idzie w stan wysoki razem z +5V czy chwilę po nim. Jeśli ta druga opcja to będzie znaczyło, że mpu generuje sygnał.
Kiedyś ta płyta była w obudowie E/Box i tam był reset z klawisza na obudowie. Może ta linia nie lubi fizycznego zwierania do masy.
[#8] Re: A1200 problem z resetem z klawiatury

@mareq, post #1

a w porcie PCMCIA cos zamontowane jest?
[#9] Re: A1200 problem z resetem z klawiatury

@fibi, post #8

Raz jest a raz nie. Sprawdzałem już ten trop. 😀
[#10] Re: A1200 problem z resetem z klawiatury

@mareq, post #1

"czysty" taki mikrokontroler można kupić poniżej 50 zł, ale potrzebny byłby jeszcze wsad i programator
[#11] Re: A1200 problem z resetem z klawiatury

@fuseoppl, post #10

To wiem. Na codzień zajmuje się serwisem elektroniki. Bez wsadu ani rusz chyba, że napisać cały samemu. Wymyśliłem metodę obejścia problemu ale to nie będzie oryginał.
[#12] Re: A1200 problem z resetem z klawiatury

@mareq, post #11

Możesz zrobić układ podobny do tego w A600. W A1200 jest też wyprowadzony sygnał na resetu na piny. W towerze mam podłączony ten sygnał do guziczka reset na obudowie.
[#13] Re: A1200 problem z resetem z klawiatury

@mareq, post #1

A takie glupie pytanie, jaki masz kickstart w tej Amidze?
[#14] Re: A1200 problem z resetem z klawiatury

@Don_Adan, post #13

3.0
[#15] Re: A1200 problem z resetem z klawiatury

@snifferman, post #12

Wiem. Tam jest pełne złącze, do którego można nawet podpiąć klawiaturę z a500 lub dowolną z desktopa.
[#16] Re: A1200 problem z resetem z klawiatury

@mareq, post #14

To nie mam pomyslu dlaczego, myslalem, ze jakis nowszy masz jak 3.1.4+.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem