Komentowana treść: P96 3.6.1
[#1] Re: P96 3.6.1
Dostałem dzisiaj :)
[#2] Re: P96 3.6.1

@wali7, post #1

Którą wersję?
[#3] Re: P96 3.6.1

@_DiskDoctor_, post #2

Powtarzam:
dostałem dzisiaj.
szeroki uśmiech
1
[#4] Re: P96 3.6.1
ja dostalem wlasciwa ("Tym razem naprawdę") OK

Ostatnia aktualizacja: 07.10.2025 08:57:41 przez Krokodyl
[#5] Re: P96 3.6.1
Wiem, że to może jest mało istotny drobiazg, ale dlaczego przez tyle lat nie zmieniono nazwy tego Picasso96 (na jakieś PicassoGFX czy coś takiego)? Używanie roku w nazwie w sytuacji gdy nie zamierza się tego zmieniać co rok jest zupełnie bez sensu. A nawet przy wypuszczaniu co rok to też jest niepotrzebne narzucanie sobie konieczności wypuszczania dużych wersji każdego roku. Wersja powinna wychodzić wtedy gdy jest gotowa, a nie dlatego, że numerek w dacie się zmienił.
[#6] Re: P96 3.6.1

@MDW, post #5

Być może autor też wychodzi z takiego założenia, ale później przyjął, że te 96 będzie manifestem dla 69. Może się chłop zraził.
[#7] Re: P96 3.6.1
"Świetnie", niestety mój zakup dokonany 3 lata temu już dawno się nie łapie na aktualizacje.
Cudowna polityka, żeby ktoś szalony kupił jeszcze raz prawie to samo...
2
[#8] Re: P96 3.6.1

@MDW, post #5

Myślę, że warto wspomnieć że oficjalnie to nie jest już Picasso96 tylko samo P96.
Cytat se strony projektu:
P96 used to be called "Picasso96", but since the family of Pablo Picasso does not like this name, we refer to it as "P96" for now and all times.
2
[#9] Re: P96 3.6.1

@MDW, post #5

Picasso96API.library jest w Amiga OS 4.1 i co istotne każda funkcja ma przedrostek p96. Oznacza to że zmiana nazwy pakietu pociągnęłaby za sobą zmianę w nazewnictwie wszystkich funkcji.

Równiez P96 stosuje ten przedrostek w swoich funkcjach, co można zobaczyć w archiwum deweloperskim Develop.lha.

Swoją drogą te przykłady w tym archiwum nadal pochodzą z roku 1996 - tak mówią komentarze w nagłówkach.

Wygląda na to, że API jest mało zmieniane. Nadal wystarczą funkcje do zapisu pikseli i kilka pomocniczych. To co się głównie zmienia to obsługa sprzętu - nowych kart i chipów.

Z tego co słyszałem to w OS 4.1 miano zastąpić tę bibliotekę (a szczególnie program do konfiguracji) przez coś nowszego.
1
[#10] Re: P96 3.6.1
Jest sterownik do VideoCore IV?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem