[#1] 4096 kolorów w 640x512 na OCS? Tak!
Cześć wszystkim.

Temat wcale nie przesadzony.
Kiedyś w dawnych latach dziewięćdziesiątych miałem w swojej A600 program (działał również na A500), który umożliwiał konwersję obrazka true-color IFF24 do rozdzielczości 640x512 i 4096 kolorów. Następnie obrazek taki był wyświetlany na chipsecie OCS/ECS w trybie 640x512, ale w taki sposób, że każda jego linia miała inną paletę 16 kolorów.
Efekt prosty do zrealizowania na Cooperze i w efekcie pozwalający uzyskać obraz ala-HAM w wysokiej rozdzielczości na układach nie-AGA. Ograniczeniem jest wspomniane 16 kolorów w linii, ale efekt, jak pamiętam był naprawdę świetny.
Ktoś pamięta jak się to-to nazywało? Było user-friendly i miało dość rozbudowane GUI na ekranie intuition lub w okienku.
Warto trzymać w swojej Amidze a także zachować dla potomności.

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2025 20:07:07 przez zilog
[#2] Re: 4096 kolorów w 640x512 na OCS? Tak!

@zilog, post #1

Uprzedzając. Nie, nie jest to Dyna Show. Nie jest to też Shazaam.

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2025 20:35:48 przez zilog
[#3] Re: 4096 kolorów w 640x512 na OCS? Tak!

@zilog, post #2

W 640x512 to raczej srednio. Z trybów rozszerzonych masz tam dynamic hires, który ci daje 16 kolorów na linie. Sliced ham (chunk pchg obslugiwany przez Hamlab) działa w trybach w których działa zwykły ham (i wytedy masz 16 kolorów podstawowych ham6 na linie).

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2025 21:28:45 przez michal_zukowski
[#4] Re: 4096 kolorów w 640x512 na OCS? Tak!

@michal_zukowski, post #3

Program o którym mówię i którego szukam, konwertował do 640x512 w 16 osobnych kolorach w każdej linii poziomej.
Na Amidze z chipsetem OCS/ECS nie ma możliwości uruchomienia HAM w trybach o rozdzielczości poziomej hi-res. Maksymalna liczba kolorów, możliwa do uzyskania w trybach hi-res, to 16 (4 bitplany) i nic ponad to.
Można jednak "oszukać system" wyświetlając na ekranie, jakby 512 oddzielnych ekranów (lub nawet więcej z overscanem), każdy o wysokości jednego pixela i szerokości 640 pikseli (lub z overscanem nawet 720 pikseli). Realizuje się to koprocesorem Copper. Zajmuje to dość dużo pamięci Chip i jest skomplikowane do odświeżania, dlatego raczej było używane do wyświetlania statycznych obrazów dużej rozdzielczości na starych Amigach bez AGA w sytuacji, gdy 16 kolorów nie wystarczało a konieczne było użycie wysokiej rozdzielczości.
Było wiele programów tego typu a ja szukam jednego z ostatnich, z późnych lat 90tych. Miał już ładne GUI i chyba wymagał Kicka 2.0+. Działał świetnie.
Chciałbym go zachować u siebie w archiwum, odświeżając też temat wśród użytkowników starszych Amig.
Pamiętam, że na dyskietce z programem był przykładowy obrazek, przedstawiający widok przez okno z biura w wieżowcu.

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2025 21:55:15 przez zilog
1
[#5] Re: 4096 kolorów w 640x512 na OCS? Tak!

@zilog, post #4

Wiem że zaraz polecą na mnie gromy, ale czy pytałeś chatgpt?

Mi tam coś odpowiedział, jakieś programy ze znanego nam Aminetu, ale nie chciałem wklejać tutaj jego odpowiedzi, ze względu na "gromy" OK
[#6] Re: 4096 kolorów w 640x512 na OCS? Tak!

@karolb, post #5

Wiem że zaraz polecą na mnie gromy, ale czy pytałeś chatgpt?

Ten kłamczuch nic na ten temat nie wie.

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2025 21:49:36 przez zilog
3
[#7] Re: 4096 kolorów w 640x512 na OCS? Tak!

@zilog, post #6

A to ciekawe, bo mnie odpowiedział:

Brzmi jak jeden z „dynamic-hires/SHAM/PCHG” konwerterów dla OCS/ECS, czyli trybów, które zmieniały paletę 16 kolorów co linię za pomocą Coppera. Tego typu obrazki (IFF-ILBM z chunkem PCHG) dawały efekt „ala-HAM” w 640×512 na A500/A600.

Najbardziej prawdopodobne nazwy, które pasują do Twojego opisu (GUI, konwersja z 24-bit/IFF24, hires 640×512, 4096-kolorowa przestrzeń barw):

Art Department Professional (ADPro) – popularny, „user-friendly” kombajn do konwersji grafiki; w dokumentacji/prasie ma wprost wzmianki o obsłudze SHAM/Dynamic Hi-Res.
amigaland.com

HAMLab / HAMLab Plus – edytor/konwerter obrazów z wersją demo na Aminet; używany m.in. do konwersji do SHAM / „dynamic high-res”.
aminet.net
+1

MacroPaint – mniej znany, ale w społeczności kojarzony właśnie z wyświetlaniem 4096 kolorów w hires przez zmianę palety na każdej linii („dynamic high-res”).
forum.amiga.org

(jako viewer, nie konwerter) 2View – przeglądarka ILBM obsługująca SHAM i „MacroPaint-style dynamic hires” – bywała używana do oglądania takich plików.
m68k.aminet.net

Dla porządku terminologia: technika nazywa się Sliced HAM (SHAM) / Dynamic Hi-Res i polega na zmianie (kopertą/Copperem) 15–16 rejestrów palety w każdej linii skanowania, co dawało „więcej niż 16 kolorów na ekranie”, choć nadal z limitem 16 na linię. Format ILBM miał do tego specjalny chunk PCHG.
Leonard's Blog
+2

Czy mówi prawdę to nie wiem, ale coś tam kuma ta "sztuczna inteligencja"
1
[#8] Re: 4096 kolorów w 640x512 na OCS? Tak!

@karolb, post #7

Z programów, które wymieniła ta farbowana inteligencja, jedynie MacroPaint jest podejrzany. Nie mogę go jednak znaleść, póki co.
Ktoś to ma lub kojarzy?

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2025 22:06:58 przez zilog
[#9] Re: 4096 kolorów w 640x512 na OCS? Tak!

@zilog, post #4

btw. moze sie odezwij to autora tego wątku
https://www.ppa.pl/forum/scena/38042/dynamic-hires-czyli-nowe-otwarcie-mocy-amiga-500
[#10] Re: 4096 kolorów w 640x512 na OCS? Tak!

@zilog, post #8

Link z chatgpt do internet archive:

https://archive.org/download/commodore-amiga-applications-adf/Macro%20Paint%20v1.05%20%281990%29%28Lake%20Forest%20Logic%29%5Bcr%20Defjam-Angels%5D%5BWB%5D.zip

----edit

Ten program wygląda jak jakaś kupa.

Kazałem mu przeszukać internet, i powiedział to:

Masz rację — sprawdziłem źródła i to narzędzie to HAMLab / HAMLab Plus.

Aminet (readme HAMLAB PLUS 2.0.8 demo) wprost podaje, że program:

czyta m.in. JPEG/TIFF/24-bit IFF („IFF24”) i inne,

zapisuje ILBM w trybach Amigi oraz: PCHG (multi-palette), SHAM i Dynamic („dynamic hi-res”, zmiana 16-kolorowej palety w każdej linii),

działa z GUI i mieści się w 1 MB (A500/A600).
Aminet

W archiwalnej dyskusji (Usenet, 1993) użytkownicy potwierdzają, że HAMLab Plus 2.x importuje 24-bitowe obrazy (np. 640×512) i „wypluwa” je jako PCHG, do oglądania np. w Mostra (viewer autora specyfikacji PCHG, Sebastiano Vigna). Pada też opis, że dynamic hi-res daje 4096 kolorów w hires przy limicie 16 kolorów na linię; wspomniany jest nawet MacroPaint jako program używający tego trybu do edycji/wyświetlania.
Google Groups

Strona Sebastiano Vigni (autora PCHG) zawiera Mostra i „Palette Change” jako jego format/chunk do zmian palety per-linia. Dodatkowo niemieckie zestawienie PD wspomina PCHGLib i opisuje „Zeilenweise Änderung der Farbpalette”.
vigna.di.unimi.it
+1

Gdzie pobrać

HAMLab Plus (demo): Aminet, pakiet gfx/edit/hamlab208d.lha – readme potwierdza PCHG/SHAM/Dynamic i IFF24/JPEG.
Aminet

Jak odtworzyć efekt na A500/A600

W HAMLab wczytaj obraz IFF24/JPEG 640×512 (PAL).

Skonwertuj do PCHG (Dynamic Hi-Res/SHAM) — program zapisze ILBM z chunkiem PCHG.
Aminet

Oglądaj w Mostra (viewer PCHG) albo bezpośrednio w podglądzie HAMLaba.
vigna.di.unimi.it

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2025 22:28:36 przez karolb
[#11] Re: 4096 kolorów w 640x512 na OCS? Tak!

@karolb, post #10

Dzięki za Macro Paint - później zerknę.
A HamLaba Plus ktoś ma? Może to to.
[#12] Re: 4096 kolorów w 640x512 na OCS? Tak!

@zilog, post #11

Dobra. HamLab Plus znalazłem na Turran FTP.

link

Sprawdzę to jutro. Teraz czas spać

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2025 22:30:42 przez zilog
[#13] Re: 4096 kolorów w 640x512 na OCS? Tak!

@zilog, post #12

Ja znalazłem na internet archive tutaj: https://archive.org/download/commodore-amiga-applications-public-domain-adf

Po uruchomieniu pokazuje że niby wersja zarejestrowana, więc może tak jest :)

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2025 22:38:40 przez karolb
[#14] Re: 4096 kolorów w 640x512 na OCS? Tak!

@karolb, post #13

To może być ten sam program. Jutro zerknę.
[#15] Re: 4096 kolorów w 640x512 na OCS? Tak!

@zilog, post #4

Najpewniej chodzi o HamLabPlus, jedyny godny uwagi. Interesowałem się kiedyś tematem więc znam wszystkie podobne programy.

MacroPaint - to program do rysowania w trybie dhres, nie nadaje się do konwersji obrazków, znaczy umie, ale jest beznadziejny

Digiview 4 od Newteka - słabe efekty, nie polecam

TAD - pierwsza wesja ADpro (jeszcze bez pro), nieźle, ale widać artefakty liniowe

wasp - konwerter cli, dość przeciętny

Odnośnie trybu dynamic hires, jest pewien problem z interlejsem. Wyświetlanie takiego obrazka spod systemu wymaga dostępu do drugiej listy coppera co nie jest trywialne, więc praktycznie wszystkie programy zmieniają kolory co 2 linie. DV4 i TAD używają hardware, a może nawet jeszcze CPU (DV4 na pewno), więc tworzą zmiany co linię i wyświetlenie takich obrazków programami systemowymi jest niemożliwe (będą wyświetlone z artefaktami). HL+ jest systemowy, więc konwertuje lace co 2 linie. Można go oszukać manipulując CAMG, ale wyświetlić będzie to trudno.
2
[#16] Re: 4096 kolorów w 640x512 na OCS? Tak!

@cholok, post #15

Zapoznałem się właśnie z HamLabem i jednak nie jestem przekonany, czy to jest ten program, którego szukam. Niby podobny ale jak przez mgłę, dostrzegam różnice w interfejsie. No i nie ma tego obrazka przykładowego, przedstawiającego widok z biurowego okna a który na pewno na tamtej pirackiej dyskietce (notabene przegrana w szczecińskim Bit Boxie - kto pamięta) był.
HamLabPlus jest jednak świetnym programem, który z powodzeniem spełnia funkcję o której była mowa w poprzednich postach.
Efekt WOW wywołał u mnie też MacroPaint. Nigdy tego programu nie widziałem a jest, muszę przyznać, świetny. A przynajmniej tak mi się wydaje.
Tryb dynamic hires, to zupełnie nowe otwarcie na starej Amidze z kościami OCS, jeśli ktoś bawi się grafiką.
Powyższe programy właśnie lądują na karcie SD w mojej A500 i A600. Must BE!

Uwaga dla użytkowników emulatorów. WinUAE pokazuje artefakty na emulowanej maszynce AGA z CPU 060, wyświetlając obrazki dynamic hires. Defekt występuje zarówno pod HamLabem jak i Macro Paintem. Nie sprawdzałem na innych emulowanych konfiguracjach.

Ostatnia aktualizacja: 13.10.2025 15:28:29 przez zilog
3
[wyróżniony] [#17] Re: 4096 kolorów w 640x512 na OCS? Tak!

@zilog, post #16

Obrazek w poniższym poście, to 640x512 i 4096 kolorów na Amidze BEZ AGA! To tak dla przypomnienia, tym co sie "nie znajo"
Na emulowanej maszynce nie AGA, artefakty nie występują

Ostatnia aktualizacja: 13.10.2025 15:37:49 przez zilog
3
[#18] Re: 4096 kolorów w 640x512 na OCS? Tak!

@zilog, post #16

Spróbuj wgrać jakiś 24-bitowy iff do MacroPaint to czar pryśnie.
1
[#19] Re: 4096 kolorów w 640x512 na OCS? Tak!

@zilog, post #17

Zilog jak możesz sprawdź jeszcze Ham_Convert od mr_sebe pod Jave. Robi naprawdę świetny ditehring, jest wzorowany trochę na ham labie.
[#20] Re: 4096 kolorów w 640x512 na OCS? Tak!

@cholok, post #18

Oj tam oj tam. Przecież to nie PPaint czy inny Deluxe. Nie spodziewałem się zobaczyć jakiegokolwiek zaawansowanego programu, który wykorzystuje dynamic hi-res a tutaj taka perełka. Macro Paint, pomimo swoich niedoskonałości w pełni mnie satysfakcjonuje.
[#21] Re: 4096 kolorów w 640x512 na OCS? Tak!

@zilog, post #20

A ma ktos jakis przykladowy obrazek w takim ekstra formacie?
Bo cokolwiek probowalem zaznaczyc w opcjach HamLaba to zawsze dostawalem taki sam plik wyjsciowy.
[#22] Re: 4096 kolorów w 640x512 na OCS? Tak!

@jimiche, post #19

Właśnie ściągnąłem Ham Convert. Poźniej zobaczę.
1
[#23] Re: 4096 kolorów w 640x512 na OCS? Tak!

@Phibrizzo, post #21

W HamLabie masz przykładowe 4 obrazki w katalogu z filtrami.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem