kategorie: Dyski twarde, Płyty główne
[#1] Prośba o pomoc.
Drodzy koledzy. Wczoraj moja A4000 wróciła od pająków. Aż tak drastycznie nie było, ale kurzu trzeba było zdmuchnąć. Przed okresem niebytu komputer był u specjalisty na wymianie kondensatorów i baterii podtrzymującej zegar. Potem nie używałem jej.
Przed wysyłaniem komputera bawiłem się z podłączaniem monitora VGA. Pamiętam, że wtedy coś nie pykło i obraz chyba się nie wyświetlał. Przed wysyłką zdemontowałem też mocno zdezelowany dysk twardy.

Po powrocie z serwisu sprawdziłem Amigę na firmowym monitorze, ekran z animacją dyskietki wyświetlał się.
Wczoraj to wszystko znów włączyłem. Podłączyłem dysk twardy, który startuje, ale obraz na ekranie jest ciemno szary, nie widać żadnej aktywności diody HDD. Zastanawiam się, czy to dysk umarł, czy są to efekty mojej niezbyt udanej działalności ze zmianą rozdzielczości i trybu pracy monitora.
Koledzy, czy pomożecie mi przywrócić komputer do żywych?
Niestety, nie mam żadnej dyskietki, z której można byłoby coś odpalić, coś co przetestuje ogół komputera. Nie pamiętam też, jak długo się ładował system w Amidze i być może jestem zbyt niecierpliwy. A może coś tam się wyświetla, jakiś requester i system czeka na moją akcję. Nie wiem też jak przywrócić system do wyświetlania w rozdzielczościach PAL, przelotka VGA też nie chce się ujawnić.
[#2] Re: Prośba o pomoc.

@titus1, post #1

Jak chcesz sprawdzić tryb PAL to przy uruchamianiu Amigi przytrzymaj oba klawisze myszy, powinno pojawić się Early Startup Control, które jest wyświetlane w PAL.
Przy uruchamianiu Amigi zobacz na diodę power, najpierw powinna być lekko przyciemniona, potem się rozjaśnić. Jak tak się nie dzieje to coś sprzętowo nie pyta na starcie.
U mnie najczęściej to był problem ze stykaniem karty procesorowej, więc najpierw proponuję docisnąć. Jak to nie pomoże to najlepiej wypiąć wszystkie karty z Zorro i sprawdzić wtedy.
2
[#3] Re: Prośba o pomoc.

@jargo, post #2

Myszka też się zapodziała. Dziś będę dalej rył w pudłach z "przydasiami".
Już nie pamiętam, czym kończy się podłączenie odwrotnie taśmy od dysku twardego. Żyła nr 1 (ta czerwona) powinna być od strony Molexa?
Skoro jest trudny dostęp do sprawnych dysków IDE, czy podrzucisz jakiś sensowny artkuł jak zastosować dysk półprzewodnikowy. A może są przelotki na SATA?
Kurcze, ten powrót z zaświatów jest strasznie trudny, nie mama nawet dyskietek instalacyjnych.
[#4] Re: Prośba o pomoc.

@titus1, post #1

Po włączeniu przyczymaj wciśnięty obydwa klawisze myszki co pozwoli Ci wejść do panelu ustawień ,, Boot Menu ,,tam możesz wymusić start z pominięciem pliku startowego jak i system wyświetlania i inne funkcje .Dokładny opis znajdziesz w internecie
1
[#5] Re: Prośba o pomoc.

@Berr131268, post #4

Forum czytam dopiero od wczoraj i czy można prosić listę jakiś absolutnych "must have" aby używanie Amigi stało się przyjemniejsze?
[#6] Re: Prośba o pomoc.

@titus1, post #5

podłączenie taśmy sygnałowej od dysku nic nie zepsuje :) ale tak, czerwony od strony molexa, chyba że w płycie masz odwrotnie :P
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem