[#1] Klawiszologia AmigaOS1.3 i inne
Witam. Mam pytanie dość podstawowe, a nawet trzy:
- wiem, że jest skrót klawiszowy pozwalający przełączać się w Workbenchu między oknami, ale nie mogę go sobie przypomnieć.
- czy na stare workbenche wyszła może wersja CLI, w której byłaby funkcja uzupełniania nazw, rozwijania poleceń i skrolowania okna?
- czemu packery i unpackery lha na aminecie są pakowane lha???

Pozdro.

Ostatnia modyfikacja: 17.04.08 17:31
[#2] Re: Klawiszologia AmigaOS1.3 i inne

@zygd, post #1

o ile dobrze pamiętam to klawisz prawa AMIGA + M (albo N), z cli wychodziło się kombinacją ctrl + ' albo jakoś podobnie muszę sprawdzić ale to by jeden ze znaków koło Entera.

Co do Cli to nie mam pojęcia (właściwie Shell'a no ale chyba o to ci chodzi)... może coś jest poszperaj dobrze na Aminecie.

[#3] Re: Klawiszologia AmigaOS1.3 i inne

@zygd, post #1

zygd napisał(a):

> - czy na stare workbenche wyszła może wersja CLI, w której
> byłaby funkcja uzupełniania nazw, rozwijania poleceń i
> skrolowania okna?
> - czemu packery i unpackery lha na aminecie są pakowane lha???

Ad. 1 - w KingCONie, z tabem, ale to chyba WB2.0 i wyższe.
Ad. 2 - tym: http://aminet.net/package/util/arc/LhA_e138 rozpakuj to: http://aminet.net/package/util/arc/lha_68k i masz najnowsze LHA :)
[#4] Re: Klawiszologia AmigaOS1.3 i inne

@zygd, post #1

> - czemu packery i unpackery lha na aminecie są pakowane lha???

Do tak jest wygodniej. Archiwum zapisuje wszystkie atrybuty występujące w AmigaOS i szybko to działa na słabych Amigach.
A co masz problem pod windowsem?
[#5] Re: Klawiszologia AmigaOS1.3 i inne

@jimiche, post #2

Shella a raczej Shell bo to rodzaj żeński. W każdym razie bez tego kretyńskiego apostrofu.
[#6] Re: Klawiszologia AmigaOS1.3 i inne

@zygd, post #1

- Nigdy o takim nie słyszałem, jest skrót między ekranami. W nowszych systemach przełączaniem pomiędzy oknami zajmują się commodities, a więc w 1.3 tego nie ma. Są tylko hacki typu clicktofront. Ale mogę się mylić.

- Jest sporo zamienników cli i shella pod 1.3. Przeszukaj aminet, katalogi utlils/cli i shell

- Bo podstawowa wersja sama się rozpakowuje. Nowsze rozpakujesz właśnie ją.
[#7] Re: Klawiszologia AmigaOS1.3 i inne

@cholok, post #6

Odnośnie LHA. Pod Windows tego nie potrzebuję więc nie ma sensu na ten temat pisać. Tylko wydało mi się to mocno dziwne, że lha pakuje się lha. To tak jakbym udostępniał paker arj spakowany arj. Ale widać i to też jest normalne.

Odnośnie skrótu. Wydaje mi się, że takowy był. Być może pod 2.0 bo o żadnym commodities nigdy nie słyszałem.

Co do CLI. Standardowy OSowski jest mocno niewygodny - ach te przyzwyczajenia Windowsowe...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem