[#1] Lubelskie muzeum komputerów
wolno mi z tym idzie, ale taka lekka zajawka:
17
[#2] Re: Lubelskie muzeum komputerów

@michal_zukowski, post #1

Dobra inicjatywa. A gdzie to muzeum planujesz?
[#3] Re: Lubelskie muzeum komputerów

OK
[#4] Re: Lubelskie muzeum komputerów

Fajne. Każde takie muzeum to skarb, konieczność odwiedzenia jak się jest w okolicy.

W Rzeszowie i okolicy, jeszcze 24 miesiące temu nie było nic.

A tu - Mediateka w Sanoku (2024).
Retro Games Zone w Rzeszowie (2025).

Są jeszcze plany na Muzeum Techniki na PRz tutaj (2026?) - z jakimś wątkiem retro, o co z Trubem dbamy.

Szkoda tylko wielka, że jest Podkarpackie Centrum Nauki Łukasiewicz od niedawna, piękny obiekt à la Kopernik w Warszawie. Niestety spóźniłem się -- już nie mają powierzchni wolnej. Wielka szkoda.

Ale inne rzeczy są! I będą!!
2
[#5] Re: Lubelskie muzeum komputerów

Wow!
Mam te same półki. Musiałem wymienic na drewniane bo te się odkrzywialy :(
1
[#6] Re: Lubelskie muzeum komputerów

@reactor, post #2

róg Narutowicza i Peowiaków,
[#7] Re: Lubelskie muzeum komputerów

wolno mi z tym idzie, ale taka lekka zajawka

Ty tu nie zajawkuj tylko pisz kiedy otwarcie bram szeroki uśmiech
[#8] Re: Lubelskie muzeum komputerów

Widzę niemal że same C= i MSXy. Sporo masz tych drugich. :)
[#9] Re: Lubelskie muzeum komputerów

Ten C128D z monitorem 1802 wygląda tak seksownie, że powinienieś mu konto na onlyfansie założyć :)
1
[#10] Re: Lubelskie muzeum komputerów

@ZorrO, post #8

No to mniej więcej dzielone typami maszyn, jest 28 regałów [2 na ZX i pochodne, 1 na Amstrad, 2 na Atari, 1 ma Thomson, 3 na Apple (8bit/32bit), 1 na lasery (vtech), 1.5 na Acorny (8 bitów i armowe), Suny będą na kupce na starym piecu, i jeszcze dziesiątki innych pojedynczych), z 3 na pecety na , 6 stołów do gry (15 maszyn + 2 maszyny na ścianie), 4 maszyny arcade, 2 stoły na wystawki dużych sprzętów (SX64, Osborne...). 7 na konsole (no raczej tak wszystko co zostało zrobione do 2000 roku, ale bez gadżetów), 21 na kompy. Raczej mam już wszystkie serie z kompów domowych. Amiga ma 2 regały + miejsce na stołach. Plus minus wszystko ułożone, teraz robię oświetlenie (stąd zdjęcia), potem tylko gadżety wizualno-informacyjne i koniec. Z Amig wystawionych myślałem albo o A2500/30 z dyskiem w z whdload, albo jakąś A1200/30.

Ostatnia aktualizacja: 19.10.2025 00:14:59 przez michal_zukowski
3
[#11] Re: Lubelskie muzeum komputerów

@michal_zukowski, post #10

Świetnie Ci to wyszło, zbiór bardzo zacny, niektórych to nie rozpoznaję nawet (pewnie przez niedużą wiedzę o MSX-ach, Acornach i Thomsonach) ;)
2
[#12] Re: Lubelskie muzeum komputerów

@michal_zukowski, post #10

WOW - A czy masz gdzieś więcej fotek albo film na YT z tego zwiedzania?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem