[#1] Amiga 40 (17-19 października 2025)
Pojawiają się pierwsze materiały i zdjęcia z imprezy.

Ostatnia aktualizacja: 19.10.2025 17:45:47 przez mailman
11
[#2] Re: Amiga 40 (17-19 października 2025)

@mailman, post #1

byłem, widziałem, polecam :)
5
[#3] Re: Amiga 40 (17-19 października 2025)

@mailman, post #1

Miałem okazję być tam wczoraj. Wrażenia pozytywne.
1. Jeśli ktoś na coś poluje to jest duża szansa, że na tej imprezie weźmie to z półki, sprawdzone, bez czekania.
2. Wszystkie niemal zakupy można robić bezgotówkowo przez paypal
3. Niektóre prezentowane projekty nie były publikowane w mediach społecznościowych lub są słabo znane - a niektóre naprawdę ambitne i dość zaawansowane.
4. Miałem okazję poklikać w Mirrari i wrażenia w porównaniu do x5000 są absolutnie pozytywne. Jakbym chciał w NG to bym ją kupił. Mam nadzeję, że cena nie dojedzie nas.
5. Sporo młodych ludzi. Pewnie wtórnie zainteresowanych, przez rodzinę etc, ale jednak.
6. Stanowisko z Morphosem i Mirrari było bardzo fajnie przygotowane. Wielomonitorowy setup z interface midi i gotowym stanowiskiem pracy dla muzyka ( chyba ) Dobrze to się prezentowało.
7. Stanowisko Aeon wypadło dosyć blado, ale może drugiego dnia wszyscy troche bledsi byli, "zmęczeni" poprzednim dniem.
8. Nie zauważyłem stanowiska MNT - twórcy karty zz9000. Ale może przeoczyłem.
9. Gry pudełkowe schodziły w ilościach i cenach jakich pozazdrościłyby produkcje na np Androida, gdzie trudno się przebić przez tony produkcji, bez nakładów na promocje. W wiekszości wyprzedane były drugiego dnia. Settlersów kupiłem
10. Spora oferta Polskich wystawców.
11. Gra Settle the World - spoko gra strategicznea - autor naprawde dużo pracy w nią wkłada - uprzedzę, że nie odpali sięw wyższej rozdzielczości lub RTG i autor nie planuje bo sporo rzeczy jedzie po chipsecie.
11. Aos na macmini... no jest, ale jaki może być tego wyróżnik poza tym, że jest tanio, ale i słabo?
12. Rozczarowująca wydała mi się a1200NG. Ogólnie nie mam problemu z tym, że dla klasycznej amigi robi się rozwiązania sprzętowe jak z jakiegoś cyberPunka - bo to trochę w duchu tego pokolenia - przemajstrowane - działa. Niestety pomimo że a1200NG to fajny projekt hardware-owy to od strony softu to niedaleko leży od wynalazków typu a500mini etc. Dla użytkowników konsol Ok, dla użytkowników komputerów - wtf.

Podsumowując:
Na PLUS:
- Mirrari - jeśli już nie migracja architektury hw to dobrze skrojony sprzęt. Żeby tylko Aos4 dowieziono
- Gry - fajne projekty i obecni autorzy w większości wyprzedali wersje pudełkowe.

Na Minus
- konsolizacja klasycznej Amigi
- Aos4 - do k...wy nędzy... ogarnijmy to jakoś
7
[#4] Re: Amiga 40 (17-19 października 2025)

@arturB, post #3

12. Rozczarowująca wydała mi się a1200NG. Ogólnie nie mam problemu z tym, że dla klasycznej amigi robi się rozwiązania sprzętowe jak z jakiegoś cyberPunka - bo to trochę w duchu tego pokolenia - przemajstrowane - działa. Niestety pomimo że a1200NG to fajny projekt hardware-owy to od strony softu to niedaleko leży od wynalazków typu a500mini etc. Dla użytkowników konsol Ok, dla użytkowników komputerów - wtf.

Sprzętowo to duża, pusta płytka - raczej bieda i w dodatku emulator i nie interesowałem się tematem, ale zauważyłem, że Kwahu stoi na ich stoisku i z nimi gada, więc postanowiłem go uratować i odciągnąć, żeby nie tracił czasu, ale podszedłem, zacząłem słuchać i dopiero po 10 minutach odszedłem...

...z płytą główną pod pachą (Kwahu zresztą też) Dlaczego?
1. Z tą płytą jest dystrybuowany ciekawy OS na 680x0 z elementami AOS4.1 - przede wszystkim Enchancerem - czyli kod dla PowerPC został sportowany na 680x0. O ile dobrze zrozumiałem są tam też części zaczerpnięte z Aros'a. Wyglądało to bardzo ciekawie.
2. Po drugie można podpiąć normalną stację dysków; Amigową lub PC - wszystko jedno - obie zadziałają.
3. Po trzecie, bez przeróbek można to wsadzić do budy od 1200 - w zasadzie większość tego A1200NG to takie międzymordzie z gadgetami i wpiętym Orange Pi, żeby mieć wszystko "na gotowo".
4. No właśnie - dostajemy kompletną emulowaną Amigę z AGA i RTG, dodatkowym ciekawym OS'em, FDD, 2x USB, cd, sd, BT i WiFi itd.
4
[#5] Re: Amiga 40 (17-19 października 2025)

@misha, post #4

1. Z tą płytą jest dystrybuowany ciekawy OS na 680x0 z elementami AOS4.1 - przede wszystkim Enchancerem - czyli kod dla PowerPC został sportowany na 680x0. O ile dobrze zrozumiałem są tam też części zaczerpnięte z Aros'a. Wyglądało to bardzo ciekawie.

Fajnie to słyszeć. Cały Kickstart i wíekszość bibliotek systemowych to przebrandowany AROS. To w sumie pokazuje bardzo dobrze o ile w ostatnich latach poprawiła się kompatybilność.
3
[#6] Re: Amiga 40 (17-19 października 2025)

@arturB, post #3

Miałem okazję poklikać w Mirrari i wrażenia w porównaniu do x5000 są absolutnie pozytywne. Jakbym chciał w NG to bym ją kupił. Mam nadzeję, że cena nie dojedzie nas.

W jakim sensie? Było szybciej niż na X5000?

Cena 500 - 600 euro.
1
[#7] Re: Amiga 40 (17-19 października 2025)

@MUFA-amigaone-pl, post #6

Jest responsywnie, odswiezanie ekranow, okien etc dziala jak na x5k. Z tego co widzialem pod linuxem tez zyje . Przegladarla dzialala capkiem spoko. Moze to kwestia sugestii bo plyty byly zaprezentowane w sposob w jaki chciano zeby je zobaczyc, czyli z czyms z czym sobie radza. Do tego esttyczne obudowy z glas panelami i podswietleniem. Zdecydowanie brakowalo tego Aeon... 600 euro to juz poziom w 1 pensji. Pewnie te amigi wgl dawalyby sie uzywac gdyby te wielordzeniowe i wielowatkowe procki pracowaly. To widac doskonale pod linuxem. Zupelnie inny swiat
[#8] Re: Amiga 40 (17-19 października 2025)

@arturB, post #7

Na pewno dobrze by było, aby Mirari dostało procesory wyposażone w Altivec. Bo o ile możliwość wykorzystania więcej niż jednego rdzenia to sprawa przyszłości (o ile się kiedykolwiek zmaterializuje), to wykorzystanie AV jest tu i teraz, i daje bardzo dużo.
I oczywiście AV w Mirari to nie science-fiction, gdyż w linii procesorów montowanych w tych maszynach znajdują się także modele z AV.
Tak czy inaczej sugerowana przez twórców cena (500-600 eur) brzmi niezwykle kusząco... za wersję z AV oczywiście byłbym gotowy zapłacić odpowiednio więcej.
3
[#9] Re: Amiga 40 (17-19 października 2025)

@arturB, post #7

Jak piszą ludzie u mnie na forum, podobno multicore działa wreszcie stabilnie i ma to być pokazane na Amiwest. Chociaż teraz priorytetem jest nie multicore a przepisanie kernela na Mirari, co jednak powinno być łatwe że względu na podobieństwa do X5000.
3
[#10] Re: Amiga 40 (17-19 października 2025)

@mailman, post #1

Tutaj fajny przegląd stoisk.
3
[#11] Re: Amiga 40 (17-19 października 2025)

@mailman, post #1

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2025 21:27:16 przez mailman
4
[#12] Re: Amiga 40 (17-19 października 2025)

@MUFA-amigaone-pl, post #9

byłem i odpaliłem imp3 na Mirari

a sama impreza, nie wyobrażałem sobie ze to będzie coś tak ogromnego... do tego twórcy Amigi, prototypy. ciężko sobie wyobrazić lepszą :)
8
[#13] Re: Amiga 40 (17-19 października 2025)

@mailman, post #1

Raport z Amiga 40 - autor Tsak (ten od Grind).

https://www.patreon.com/posts/112-report-grind-141701977
3
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem