[#1] Morphos i CD oraz Monitory
Pytanie do obeznanych - dlaczego Morphos nie widzi mi plyty w napedzie CDRom? Dodam ze ta sama plyta z instalka MOrphosa przy autoboot dziala a jak system juz chodzi to jej nie widzi. Settlers probowalem odpalic... plyty nie widzi.
Pytanie 2. Czy do macbooka z morphosem mozna podlaczyc zewnetrzny monitor przez ten port z boku ? Jak go zobaczyc/przelaczyc ?
[#2] Re: Morphos i CD oraz Monitory

@arturB, post #1

Co do drugiego pytania - zapewne chodzi Ci o PowerBooka, nie MacBooka. Owszem, można podłączyć zewnętrzny monitor. Na liście ekranów pojawi się wtedy dodatkowy (coś w stylu Radeon9700.1). O ile dobrze pamiętam to domyślnie jest ustawiony na klonowanie głównego ekranu, ale można to zmienić i mieć po prostu drugi ekran i "przerzucić sobie" jakieś okienko tam albo kazać jakiemuś programowi otwierać się na nim od razu po starcie. Jak na razie nie istnieje możliwość swobodnego "przesuwania" okien i wskaźnika między ekranami. Z tego co wiem to tę funkcję czekają też jakieś usprawnienia w wersji 3.20.
[#3] Re: Morphos i CD oraz Monitory

@arturB, post #1

1. Masz moustliste CD0 ?
To że CD działa przy bootowaniu to dlatego że OpenFirmware ma wbudowane obsługę takiego napędu. Podobnie jest w przypadku FAT32.
Zawsze można podmontowac CD-ROM programem MOUNTER lub FileImageCtrl jeśli nie chcesz używać mountlisty
[#4] Re: Morphos i CD oraz Monitory

@recedent, post #2

Ok. Juz nie wazne. Poprostu nie wiedzialem, ze nalezy zamknac klape zeby szlo na zewnetrzna wtyczke. Jesli chodzi o CD to okazuje sie ze Settlers sa na DVD a nie na CD wiec dlatego nie widzialo zawartosci
[#5] Re: Morphos i CD oraz Monitory

@arturB, post #4

Dodatkowe pytanie bez tworzenia odrebnego tematu: Jak wejsc na strony ktore maja weryfikacje CloudFlare. Weyfarer wchodzi mi w nieskonczona petle i koniec
[#6] Re: Morphos i CD oraz Monitory

@arturB, post #5

Co "udaje" Wayfarer ?
Próbowałeś różnych USER AGENT?
1
[#7] Re: Morphos i CD oraz Monitory

@Norbert, post #6

Nie wiem co powinien udawac. Jak by nie bylo to na np. itch.io nie daje rady wejsc . Role odgrywane w tym teatrze: wayfarer, chrome, safari, safari/ios
[#8] Re: Morphos i CD oraz Monitory

@arturB, post #7

Ciekawe. Głowę bym dał, że wypuszczoną niedawno grę „Hans Kloss” dla MorphOS ściągałem z itch.io używając Wayfarera.

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2025 19:28:10 przez MDW
[#9] Re: Morphos i CD oraz Monitory

@arturB, post #4

Bo nie trzeba zamykać klapy.

Tu masz artykuł na ten temat.
[#10] Re: Morphos i CD oraz Monitory

@MDW, post #8

Mozesz to sprawdzic plz?
[#11] Re: Morphos i CD oraz Monitory

@arturB, post #10

Wszedłem na itch.io i normalnie działa, jestem zalogowany. Zarówno strona główna jak i moja "przebogata" biblioteka nabytych gier.
Sprawdziłem jak przedstawia się Wayfarer na tej stronie i widzę, że mam wybrane Safari (wersja normalna dla macOS, nie wersja iOS). Ale gdy przełączyłem żeby przedstawiał się jako Wayfarer i przeładowałem stronę to też wszystko działa i wygląda normalnie.

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2025 09:47:45 przez MDW
1
[#12] Re: Morphos i CD oraz Monitory

@MDW, post #11

Ok. zauwazylem ze gdy sprawdzam aktualizacje Wayfarera to pokazuje mni ze mam stara openss3.library ale gdy ja sciagam i kopiuje do katalogu libs to dalej mi to pokazuje ?
[#13] Re: Morphos i CD oraz Monitory

@arturB, post #12

Ale jaja. po skasowaniu openssl3 wgl zadzialalo
1
[#14] Re: Morphos i CD oraz Monitory

@arturB, post #13

No to super, że działa. OK

Ja w SYS:Libs nie mam żadnej openssl3.library. W MOSSYS:Libs mam taką jaka jest dostarczana z systemem 3.19 (openssl3.library 9.0, 2025-04-28) i w to nie ingeruję. Z zasady nie zmieniam nic w MOSSYS, bo to jest katalog MOSTeamu, jego zawartością rządzą nim aktualizacje MOSa.

Jeżeli miałeś jakąś bibliotekę w SYS:Libs, która jest też w MOSSYS:Libs to ta z SYS ma wyższy priorytet i jest używana. To jest taka opcja dla kogoś kto ma jakiś specjalny powód do używania czegoś innego niż to co standardowo dostarcze z MorphOS. Jeżeli nie wrzuciłeś jej tam z jakiegoś konkretnego, znanego sobie, powodu to spokojnie możesz ją wywalić i w przyszłości zupełnie nie przejmować się sprawami, które należą do działki MOSTeamu.

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2025 13:07:06 przez MDW
[#15] Re: Morphos i CD oraz Monitory

@MDW, post #14

Jednak nie dziala. Owszem strona glowna sie otwiera ale nie mozna sie zalogowac bo wpada wpetle cloudflare
[#16] Re: Morphos i CD oraz Monitory

@arturB, post #15

a jaki spoofing?
[#17] Re: Morphos i CD oraz Monitory

@michal_zukowski, post #16

Safari
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem