[#1] Dwie nieprzelotowe stacje dysków DD do jednej Ami?
Pytanko jak w tytule. Chodzi o to że mam dwie zewnętrzne, nieprzelotowe stacje dyskietek i chciałbym je podłączyć na raz do Amigi 500. Chodzi mi o to czy jest jakiś rozgałęziacz do tego celu, tudzież kontroler. Chciałbym mieć łącznie widoczne trzy stacje dysków (jedne wewnętrzna i te dwie zewnętrzene). Jakieś schematy, kabelki, etc?

Pozdrawiam

Azzorek

[#2] Re: Dwie nieprzelotowe stacje dysków DD do jednej Ami?

@Azzorek, post #1

wszystko w aminecie
[#3] Re: Dwie nieprzelotowe stacje dysków DD do jednej Ami?

@Valwit, post #2

No ja wiem, że w Aminecie, tyle że nie wiem jakiego słowa klucza użyć w wyszukiwarce Aminetu.. :(. Próbowałem tak:

http://aminet.net/search?query=floppy&start=0

I nic :(.
Czy to naprawdę jakiś spory problem z tymi stacjami? Może moje pytanie jest zbyt banalne :) ?

Pozdrawiam

[#4] Re: Dwie nieprzelotowe stacje dysków DD do jednej Ami?

@Azzorek, post #1

Da się to zrobić :) :
Ogólnie - musisz rozgałęzić wszystkie sygnały na złączu, jeżeli któraś ze stacji umożliwia przełączenie między df1/df2 to będzie wszystko, z tym że obie stacje muszą mieć ustawione zworkami różne numery np. df1 i df2.
Jeżeli Twoje stacje nie mają możliwości zmiany numeru (czyli są fabrycznie df1) to musisz dodatkowo w jednej ze stacji sygnał sel1 podpiąć do sel2 (czyli zrobic dokładnie to, co robią zworki zmieniające nr stacji).
Co do opisu sygnałów na złączu zewn. fdd odsyłam do np. instrukcji ami
i ostatnia WAŻNA sprawa - jeśli masz w ami jakąś mocniejszą kartę turbo, fastatę i cokolwiek innego zwiększającego pobór prądu, poważnie zastanowiłbym się nad dodatkowym zasilaniem tych stacji (najlepiej z tego samego zasilacza co ami - o ile masz coś mocniejszego od standardowego).
[#5] Re: Dwie nieprzelotowe stacje dysków DD do jednej Ami?

@wali7, post #4

No właśnie wali7. Też myślałem nad zasilaniem osobnym. Dla mnie ideałem by było gdybym mógł mieć taką "puszkę" z której z jednej strony wychodziłby przewód do Amiga Floppy a z drugiej gniazdo zasilania i dwa wejścia na stacje zewnętrzne. W środku "puszki" byłby mały układzik do wykonania samemu, który by załatwiał całą zworkologię, itp. Myślisz, że wykonanie czegoś takiego jest w granicach rozsądku? Dziwię sie w ogóle, że nikt nigdy (żadna firma) czegoś takiego nie produkowała seryjnie. Przecież dwie lub nawet trzy stacje zewnętrzene podpinane do Ami nie powinny być takim problemem.

Azzorek

Ostatnia modyfikacja: 22.04.08 18:09
[#6] Re: Dwie nieprzelotowe stacje dysków DD do jednej Ami?

@wali7, post #4

wali7 dobrze prawi. Faktycznie operacja powinna być banalna (przełączenie jednego sygnału - Amiga myśli, że ma DF2, a dla stacji jest wszystko jak było).
Co do zasilania, to po przemyśleniu problemu myślę, że jednak trzeba by zasilać te stacyjki z osobnego źródła. Amiga mogłaby nie strzymać takich dodatkowych "krówek".
PS. do Azzorek
1. Sorry za wczorajsze milczenie, ale był problem z logowaniem do PPA.
2. Spotkanie to sprawa ciągle otwarta.

[#7] Re: Dwie nieprzelotowe stacje dysków DD do jednej Ami?

@*y, post #6

"Spotkanie to sprawa ciągle otwarta."

No to fajosko. Pasuje Ci bardziej sobota czy niedziela? Napisz który z tych dni to się zdzwonimy.

Pozdrowionka

Azzorek

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem