[#1] Pytanie do posiadaczy mediatora
Witam.
Zakupilem niedawno mediatora i chce go sprawdzic ale nie mam karty turbo ani rozszerzenia fastu.
Czy mediatora moge zainstalowac w takiej konfiguracji i sprawdzic czy dziala?

I drugie pytanko czy obraz na monitorze powinien sie pojawic od razu po wlorzeniu karty graficznej czy dopiero po zainstalowaniu sterownikow?

W tej chwili u mnie obraz leci tylko na tv a monitor jest caly czas w uspieniu.

Pozdrawiam
[#2] Re: Pytanie do posiadaczy mediatora

@owner1, post #1

Chyba nie sprawdzisz medka - jego minimalne wymagania to karta rozszerzenia z min. 4MB pamieci.

Niestety dopiero po zainstalowaniu i zaincjowaniu sterownikow.

[#3] Re: Pytanie do posiadaczy mediatora

@owner1, post #1

Oj nie czyta się instrukcji, nie czyta :(
[#4] Re: Pytanie do posiadaczy mediatora

@owner1, post #1

odpal ami bez s-s,
w shellu wpisz setpatch, jak przeleci to wpisz pciinfo. jak medek dziala to pokaze ci jakie sa w nim karty.
obraz z grafy bedziesz mial jak zaintalujesz stery i skonfiogurujesz ami zeby tej grafy uzywala. jakies 60% startup-sequence daje output tradycyjnie, po odpaleniu iprefs obraz przeskakuje na grafe.
[#5] Re: Pytanie do posiadaczy mediatora

@Valwit, post #4

Czyta sie czyta i wyraznie pisze ze minimalne wymagania to miedzy innymi 4Mb fast ram, ale puki co nie mam wiecej pamieci i chcialem na sucho moze sprawdzic.
Dzieki za odp sprawdze ten sposob z shellem
Pozdro
[#6] Re: Pytanie do posiadaczy mediatora

@owner1, post #5

Mając 4 mega pamięci nie uruchomisz karty graficznej na medku. Dopiero gdy będziesz miał kartę turbo która alokuje pamięć poza szyna Zorro będzie Ci działać karta graficzna wpięta do mediatora. Wszystkie fast ramy oraz m-tece odpadają. W takim wypadku możesz używać w medku jedynie kart sieciowych w trybie 10mb i cos tam jeszcze działało :D.

Benedykt

[#7] Re: Pytanie do posiadaczy mediatora

@owner1, post #1

Tak po przemysleniu sprawy pdlaczajac medka w Early Startup (2x mysz) w zakladnce expansions powinienes zobaczyc nowywpis i napis working - ale to tylko gdybanie.

[#8] Re: Pytanie do posiadaczy mediatora

@11MASTEr, post #7

Zgadza się. Ale tylko wtedy gdy na pokładzie jest odpowiednie turbo.

Benedykt

[#9] Re: Pytanie do posiadaczy mediatora

@Benedykt Dziubałtowski, post #8

W boot pojawilo mi sie urzadzenie nowe i faktycznie pisze ze working i to bez turbo.
Ok a czy Apollo 1240/40 bedzie smigalo z medkiem i np 16ramu?

Pozdrawiam
[#10] Re: Pytanie do posiadaczy mediatora

@owner1, post #9

bedzie smigalo nawet z 8 mb ramu
[#11] Re: Pytanie do posiadaczy mediatora

@Benedykt Dziubałtowski, post #8

nie. cos ty sie tak na to turbo uparl? sam mediator w golej ami jest tez widoczny. co nie znaczy ze uzywalny.
[#12] Re: Pytanie do posiadaczy mediatora

@owner1, post #9

Jak będziesz miał turbo to zobaczysz DWA urządzenia Prawidłowo Medek jest rozpoznawany jako 2 urządzenia.
[#13] Re: Pytanie do posiadaczy mediatora

@TomK, post #12

Witam.
Potrzebuje pomocy w uruchomieniu mediatora.

Mam turbo oraz medka i doszedlem do tego zeby w boot byly widoczne trzy urzadzenia jedno od karty turbo a dwa nastepne od medka.
Wiec pierszy warunek spelniony.
Poinstalowalem stery od medka i po odpaleniu ami na nowo nic sie nie dzieje na wyjsciu karty graficznej(nie odpala monitora).
Odpalilem wiec pciinfo i niestety wyskakuje mi taki komunikat:can open pci.lirary!

O co chodzi?

Mial ktos taki przypadek?

I jeszcze jedno pytanie czy po instalacji sterownikow od medka i kart graficznych po restarcie powinien odpalic od razu obraz na monitorku czy musze cos konfigurowac cos w WB?

Pozdrawiam.
[#14] Re: Pytanie do posiadaczy mediatora

@owner1, post #13

O PCI w amidze nie mam nawet zielonego pojęcia ale powiem ci tyle że musisz pobrać PCI.LIBRARY i wkleić ten plik do foldery Libs na partycji systemowej :)

[#15] Re: Pytanie do posiadaczy mediatora

@owner1, post #13

do instaluj ręcznie pci.library
a w C:pciinfo-jeżeli nie ma
[#16] Re: Pytanie do posiadaczy mediatora

@piwosz, post #15

Ale ja wlasnie mam pci.library w katalogu LIBS a pciinfo w katalogu C.

A i tak dalej mi to wyskakuje.

I co mam zrobic?

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 27.04.08 12:58
[#17] Re: Pytanie do posiadaczy mediatora

@owner1, post #13

Musisz posiadac oprogramowanie do medka - minimum to pakiet MediatorUP.
Najlepszym rozwiazaniem jest MMCD - tam masz wszystie pliki potrzebne do obslugi medka i kart wpietych do niego.
Aby dostac te pakiety musisz sie zarejestrowac w elboxie.
Potrzebujesz jeszcze dodatkowo Picasso96 w wersji z OS3.9 i pozniej pliki z pakietu AOSXL-update1.

Zapomniîbym - po zaintalaowaniu wszystkich plikow uzyj konfiguratora medconfig.

Ale najpierw poszukaj na forum o medku i poczytaj.

powodzenia

Ostatnia modyfikacja: 27.04.08 13:01
[#18] Re: Pytanie do posiadaczy mediatora

@11MASTEr, post #17

Mam oryginalną płytke MMCD i tam jest automatyczny instalator .
Po odpaleniu go wszystko sie poinstalowalo bez zadnych problemow.

A pciinfo i tak nie dziala:(

A gdzie jest ten konfigurator medconfig?

jakies podpowiedzi?

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 27.04.08 13:03
[#19] Re: Pytanie do posiadaczy mediatora

@owner1, post #18

patrz post 15-ręcznie z medka!!!!
[#20] Re: Pytanie do posiadaczy mediatora

@piwosz, post #19

Zrobilem tak jak z postu nr15 recznie przegralem te dwa pliki z plyty MMCD i jest tak samo:(
[#21] Re: Pytanie do posiadaczy mediatora

@owner1, post #20

napisz coś więcej o swojej konfiguracji
[#22] Re: Pytanie do posiadaczy mediatora

@owner1, post #20

odpaliles setpatch przed pciinfo?
[#23] Re: Pytanie do posiadaczy mediatora

@owner1, post #13

Instaluje się Picasso96 wybierając CV64/3D ... i tak dalej (trochę porąbany sposób instalacji karty Voodoo w mediatorze masz opisany w dokumentacji). Czy tak robiłeś? Po restarcie zobaczysz obraz taki jaki jest ustawiony w Prefs/Screenmode (a ty powinieneś wcześniej jeszcze poustawiać wszystko w Picasso96Mode).

[#24] Re: Pytanie do posiadaczy mediatora

@owner1, post #16

Podaj wersje pci.library. I skąd ją masz?
[#25] Re: Pytanie do posiadaczy mediatora

@kmilota, post #24

Witam
Wiec tak moja konfiguracja to blizzard 1230 IV 32Mb ram oraz meiator LT4, Grafa to s3 virge 4Mb.

Set patch odpalalem przed pciinfo.
pci.libarary nie wiem jaka mam wersje , nawet nie wiem jak to sprawdzic.

A teraz walcze z tym pcasso96 bo nie wiem o co chodzi w tym.

Kombinuje jeszcze a jak ktos ma jeszcze jakis pomysl to moze sie pochwalic.

Pozdro

Hmm
zainstalowalem z plyty MMCD CGXV3 . instalator pytal mnie jaką mam karte wiec wybralem ta ktora posiadam , poinstalowalo sie wszystko i w prefs pojawila mi sie nowa ikonka CGXMODE. jak ją odpalam to:Unable to open gtlayout.library v22.

A w tool pojawila mi sie ikonka showcgxconfig i jak ja odpale to wyskakuje napis: 0 graphics device installed.

To moze tak jak by nie widzial karty graficznej

I tyle

jakies pomysly?

Ostatnia modyfikacja: 27.04.08 19:36

Ostatnia modyfikacja: 27.04.08 19:40
[#26] Re: Pytanie do posiadaczy mediatora

@owner1, post #25

jak mnie pamięć nie myli to w devs:monitors/zamiast cybervision3coś tam
należy zmienić nazwe na voodo reszte wywal
w devs powinno być jeszcze polecenie picasso seting czy coś w tym typie jak będe w domu to sprawdze no i oczywyście w preferencjach ustaw
tryb wyświetlania
[#27] Re: Pytanie do posiadaczy mediatora

@piwosz, post #26

W devs mam tylko : PAL i MediatorVirge
nic wiecej

Kurcze jak by dzialalo mi to pciinfo to bym wiedzial czy wina lezy postronie sprzetu czy softu.

Musze odpalic to pcinfo.
A moze ma ktos pci.library inne to moze podmienil bym.

pozdro

Ostatnia modyfikacja: 27.04.08 20:27
[#28] Re: Pytanie do posiadaczy mediatora

@owner1, post #27

W shellu wpisz:

version libs:pci.library

Podaj jaka masz wersje bo obstawiam ze jakas za stara. Ja mialem z tym podobne jazdy na Amithlonie.

Ostatnia modyfikacja: 27.04.08 20:47
[#29] Re: Pytanie do posiadaczy mediatora

@Lorak, post #28

Versja pci.library to 5.0
stara?
[#30] Re: Pytanie do posiadaczy mediatora

@owner1, post #25

Na płytceMMCD w katalogu "Mediator System Files" jest plik Virgeguide, wktórym stoi jak byk jak instalować kartę Virge! W każdym razie nie pod CGXv3 lecz pod Picasso96. Z kolei w katalogu "CGXV3_Elbox" jest również możliwość instalacji Virge, ale konkretnych: S3 ViRGE 86C325 i ViRGE/DX 82C375. Może masz inną niż obsługiwaną przez CGXv3 i musisz przejść przez Picasso96? Ja miałem w medku Voodoo, więc mnie leczyło tylko Picasso96 (zresztą inna grafa w medku to porażka)!
Powodzenia.

P.S.
Jak stwierdzisz, że przechodzisz na Picasso, to profilaktycznie wcześniej wytnij wszystko co instalowałeś wczesniej z CGXv3.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem