[#1] Czytnik Compact Flash
Witam.

Staram się uruchomić czytnik CF a mojej A1200, ale niestety bez sukcesów.

oto konfiguracja:

- A1200 +M-tec 1230/rtc (8 MB)
czytnik CF: PCMCIA Adapter CompactFlash Type1. Pretec (http://www.allegro.pl/item346069708_czytnik_compactflash_pretec.html)
- karta CF Intenso Compact Flash Memory Card 4GB

- zainstalowany Fat95 i CFD.

mountlista: device: compactflash.device
unit: 0

Karta działała wcześniej jako HDD w połączeniu z przejściówką CF-IDE 44pin - bez problemów

Karta działa pod Win XP

Próbowałem używać FindDevice z pakietu IDEfix - widzi compactflash.device, przy "unit" jest 0 (zero), pozostałe pola to same kwadraciki.

Podejrzewając uwalony port PCMCIA w Amidze, próbowałem na na innej płycie, ale bez rezultatów.

Objawy: nic się nie dzieje - nie widać ikonki dysku, CF0 zamontowany.

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.

Pozdrawiam
[#2] Re: Czytnik Compact Flash

@ZybeX, post #1

a turbo ci nie blokuje 4 MB pamieci przewidzianej dla pcmcia? odpal ami bez m-teca i sprawdz
[#3] Re: Czytnik Compact Flash

@ZybeX, post #1

Witam,
mam podobne problemy z niektórymi kartami CF. Karta Kingston 512 MB działa, a 1 GB zachowuje się tak, jak w Twoim opisie. Znowuż karta bodajże Lexar 128 MB całkowicie blokuje komputer. Sandisk 16 MB działa bez problemu. Jeżeli masz taką możliwość, to po prostu sprawdź z inną kartą CF.
[#4] Re: Czytnik Compact Flash

@ZybeX, post #1

ma ktoś doświadczenie z kartami około 4 GB?

najlepiej niech napisze, na jakiej konfiguracji, z jakim czytnikiem, jaka karta mu działa

Też planuje zakup takiego usprawnienia, Amigę mam jak w opisie.
Ponadto mam pytanie odnośnie transferów. Zakładając, że będę miał jeszcze FastATĘ, jakie transfery mogę osiągniąć na takiej karcie przez ten port?

którą z tych kart polecilibyście?

http://www.allegro.pl/28158_4096mb.html?order=t&view=gtext

[#5] CF Kingston 4GB (z kwiatkiem)

@Bagheera, post #4

Czy ma ktoś doświadczenia z kartą CompactFlash 4GB Kingston (z kwiatkiem) ? Chodzi mi o użycie owej karty jako zamiennik HDD w Amidze 1200. Czy są jakieś specjalne wymagania odnośnie adaptera IDE<>CF ? Czy może to być jakiś najtańszy adapter z alledrogo?

Pozdrawiam!

[#6] Re: CF Kingston 4GB (z kwiatkiem)

@MarX, post #5

ja mam kingstona 4GB sprawuje sie nie zle .. wyciaga mi 1860 kb/s na A600 wyciaga 780 kb/s

sproboj wyciagnac SIMa 8 MB i wsadzic 4MB powinni wtedy pojsc..
ja mialem przerabianego M-Teca adresowal 8 MB i port PCMCIA

Ostatnia modyfikacja: 22.09.2009 10:29:26
[#7] Re: CF Kingston 4GB (z kwiatkiem)

@MarX, post #5

Ja ostatnio kupilem adapter cf<>ide za 8 zl i pracuje dobrze z moja 1200 i karta kingston 16mb.

[#8] Re: Czytnik Compact Flash

@ZybeX, post #1

Tez podlacze sie do tematu:

Kupilem karte PCMCIA Pretec type I. Podpowiedzcie jaka najlepiej karte CF do niej wlozyc: type I - 3.3 mm wysokosci czy tez mozna type II - 5 mm wysokosci?

[#9] Re: Czytnik Compact Flash

@taurus, post #8

Przecież innej nie włożysz - nie wejdzie. Tylko typ I w takim wypadku.

[#10] Re: Czytnik Compact Flash

@ZybeX, post #1

Witam!
Mam podobny problem z Sandisk 256 MB .
Ale u mnie czasami wiedza system innym razem nie.
Dobrze działa jak amiga pochodzi z kilkanaście minut, Nie wkładam do pcmcia na starcie. Sprubuj sformatowac na fat 16 lub fat 32.
Często karta działa dobrze, a następnego dnia już nie. Wlaczam na kilkanaascie minut, odpalam gierke czy np . Dopusa,wkładam kartę i działa.
Pozdro

[#11] Re: CF Kingston 4GB (z kwiatkiem)

@MarX, post #5

Ja mam, z fast ata(podlaczony przez wlasnie "najtanszy adapter z allegro") - odczyt jest szybki, natomiast zapis to dnooooo (pod winuae na pc zapis byl rownie zenujaco wolny co na amidze). Kazdy mowi ze karty firmy sandisk sa najlepsze, ale chwilowo mam inne wydatki i jakos o amidze mi sie zapomnialo, wiec narazie nie probowalem. Pozdrawiam.

Ostatnia modyfikacja: 24.09.2009 21:26:36
[#12] Re: CF Kingston 4GB (z kwiatkiem)

@MarX, post #5

ja mam taką kartę z zielonymi kwiatkami na obudowie i działa bez problemów. Jednak kiedyś jak miałem jako HDD kartę CF firmy cannon, to nie wiem czemu karta kingston nie była widziana (0 reakcji przy wkładaniu). Teraz jako HDD mam kartę SanDisk i Kingston wykrywany jest bez problemów...ciekawe....
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem