[#1] Blizzard 1230 IV Pytanko
Witam .
Dorwalem Blizzarda takiego jak w temcie i w zwiazku z tym mam kilka pytan.
Czy po włożeniu w gniazdo blizzard bedzie widoczny lub czy powinien byc widoczny w boot menu?
Czy trzeba go w jakis sposób instalowac?
I jak moge go spradzic czy działa?

Nie mialem dotychczas nigdy do czynienia żadnym turbo do amigi wiec pytam.

Pozdrawiam.
[#2] Re: Blizzard 1230 IV Pytanko

@owner1, post #1

W boot menu powinien być widziany, nie musisz instalować oprogramowania a żeby sprawdzić czy działa możesz zainstalować sysinfo/syspeed czy jakoś tak :)

[#3] Re: Blizzard 1230 IV Pytanko

@arti4-92, post #2

Ok .
Ale jest małe ale.
Jak włożę samego blizzarda to jest widoczny w boot jako jedno urządzenie work.
Jak włożę samego mediatora to jest widoczny jako dwa urządzenia jako work

Ale jak jest blizard i medek to sa widoczne dwa urzadzenia.

Chyba tak nie powinno byc?

Pozdrawiam
[#4] Re: Blizzard 1230 IV Pytanko

@owner1, post #3

Jest dobrze. Po prostu Blizzard i podłaczony Mediator są na tej samej szynie.

[#5] Re: Blizzard 1230 IV Pytanko

@AS, post #4

Po włączeniu lub resecie Amigi Blizzard daje o sobie znać wyświetlając niebieskie pasy na ekranie. Poza tym, jeśli nie masz żadnego programu typu Sysinfo, możesz w Shellu wpisać komendę CPU i jeśli wyświetli, że 68030, to wszystko w porządku.

[#6] Re: Blizzard 1230 IV Pytanko

@owner1, post #3

Powinny być widoczne trzy urządzenia. Ile masz ramu w blizzardzie i jak masz ustawiona zworkę(opisaną jako ram) na medku. A i jeszcze jak masz ustawioną zworkę CONFIG?

Benedykt

[#7] Re: Blizzard 1230 IV Pytanko

@Benedykt Dziubałtowski, post #6

Ramu na blizzarcie mam 32Mb.
Zworki na medku to Memory window 8mb CONFIG rozwarty, Wiait rozwarta.
Na zwartej confic lub Wait ami nie odpala.

A pasy niebieskie faktycznie sa przy rozruchu ami.

Pozdrawiam.
[#8] Re: Blizzard 1230 IV Pytanko

@owner1, post #7

Jeżeli masz włożoną w Blizzarda pamięć i Workbench raportuje że ją ma (na gónej belce, ew. poleceniem avail), oraz po wydaniu polecenia CPU pokazuje 68030, a komputer pracuje stabilnie - to niezaleznie od tego co pokazuje boot menu, Twój Blizzard działa poprawnie.
Tym bardziej że przy resecie widać niebieskie paski - całkowicie prawidłowy obraz przy BlizzuIV.
[#9] Re: Blizzard 1230 IV Pytanko

@owner1, post #3

Taka rada na przyszłośc nie żągluj tak tymi kartami - ani one ani amiga tego nie lubia (i to bardzo nie lubia).

[#10] Re: Blizzard 1230 IV Pytanko

@11MASTEr, post #9

no ja ostatnio dużo razy wyciągałem i wkąłdałem blizzarda i wkąłdałem

[#11] Re: Blizzard 1230 IV Pytanko

@arti4-92, post #10

No to 'wkąłdałaj' dalej. Zobaczymy kiedy znow napiszesz posta: 'Ratunku ami sie nie uruchamia...'

[#12] Re: Blizzard 1230 IV Pytanko

@11MASTEr, post #11

Wyjmowałem go po to żeby lutować płytę gł a1200, było to wygodniejsze i bezpieczniejsze dla blizza :)

[#13] Re: Blizzard 1230 IV Pytanko

@wali7, post #8

W WB wyswietla mi 32MB ramu i faktycznie po wpisaniu w shellu komendy CPU wyswietla mi procesor z karty.

Teraz pozostaje mi sprawdzic i uruchomic mediatora.
Ciekawe jak mi to bedzie szlo.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem