[#1] Jak zdjąć radiator z 040?
Witam!

Czy przerabiał ktoś jużten temat?
Mam wymienić radiator na 040 ale niestety nie ma pojęcia jak się go pozbyć... usuwał ktoś?

[#2] Re: Jak zdjąć radiator z 040?

@Rembrand, post #1

Jaki radiator:)? ta czarna plytka z aluminium, czy jakas samoroba? Za mal danych zeby cokolwiek powiedziec, fota by sie przydala.

[#3] Re: Jak zdjąć radiator z 040?

@Rembrand, post #1

Mam wymienić radiator na 040

Kolega pomylil radiator z wentylatorem. To wentylator nalezy pewnie wymienic:

1. Wentylator jest przykrecony do radiatora wkretami.
2. Nalezy zaopatrzyc sie w maly wkretak. Byc moze bedzie potrzebny "krzyzakowy".
3. Trzeba odkrecic owe wkrety.
4. Nalezy odlaczyc dwa kabelki zasilajace wentylator. Najlepiej przeciac je gdzie w poblizu wentylatora, tak aby pozniej nie bawic sie lutownica ingerujac w plyte, tylko skrecic i przylutowac w miejscu przeciecia.
4. Po zalozeniu nowego wentylatora, koniecznie trzeba zaizolwac miejsce polaczenia (np. miekkim "szkotem").

Do samego usuniecia radiatora, bedzie potrzebny..."majzel i mlotek". :P
Nie polecam tej operacji, poniewaz z amigowego punktu widzenia nie ma ona zadnego sensu. :)

Ostatnia modyfikacja: 25.04.08 12:53
[#4] Re: Jak zdjąć radiator z 040?

@Andrzej Drozd, post #3

Ja usuwalem radiator:), skalpel wciskalem w szczeline i skrobalem az odpadl
okazalo sie ze jakis baton przykleil go poksipolem:D

[#5] Re: Jak zdjąć radiator z 040?

@Rembrand, post #1

heh, sam na tym myśle, bo mam na apollo tylko czarny mały radiator, ale on chyba klejem jakimś mocnym przylepiony jest.. A grzeje się jak cholera, 5 sekund max wytrzymam z palcem przyłożonym.

Co prawda amiga pracuje sprawnie, ale wolał bym jej dać coś bardziej "cool"

Ponadto planuję wymianę oscylatora na 80 Mhz, żeby mieć 040@40 : ), z pasywnym chłodzeniem, któryś z kolegów na IRCu chwalił się swoim gigantycznym (jak na obudowę klasyka) radiatorem na turbie, może on się wypowie, jak usunął radiatorek

[#6] Re: Jak zdjąć radiator z 040?

@Rembrand, post #1

pewnie jest przyklejony na jakims dziadostwie, juz spotkalem sie z takim czyms na jakies karcie graficznej i na procku w moim pc, oba zdjolem uzywajac sily, o ile z karty poszlo "latwo" palcami, to procem musialem w stol przwalic zeby odpadl:P ale z 040 byl tego nie probowal;)

[#7] Re: Jak zdjąć radiator z 040?

@Andrzej Drozd, post #3

Ma sens jesli to samorób.
1) moze byd poduszka powietrzna bo ktos kijowo pokleil.
2) kijowy klej
3) za maly radiator
wszystkie te 3 elementy sa odpowiedzialne za słabe odprowadzanie ciepła - co nie jest dobre.
W wypadku overclockinga odpowiednio duzy radiator + dobry cooler to podstawa.

[#8] Re: Jak zdjąć radiator z 040?

@Rembrand, post #1

Sa niby dwie szkoły.
Testowalem tylko te pierwsza: mianowicie jedni staraja sie oddzielic radiator np. nozem itp. narzedziem. Cala sztuka polega na tym by nie odkruszyc ceramicznej obudowy procka.
Druga szkola mowi o przekrecaniu radiatora wzgledem procka - IMO trudna sprawa.

[#9] Re: Jak zdjąć radiator z 040?

@Andrzej Drozd, post #3

Rzecz w tym że mam bez sensu naklejony radiator bo mam odsłoniętą część procka z napisem - mam się komuś chwalić?

Poza tym większy radiator z lepszego materiału by się przydał -jest duży ale z kiepskiego stopu.

[#10] Re: Jak zdjąć radiator z 040?

@Rembrand, post #9

Ja tez mam odslonieta czesc procka z napisem. Po to aby odczytac jaki to proc (tak mam przyklejony oryginalny radiotor w Apollo 040/40). Gdy dodalem radiator do 040 w BPPC, to tez nie nakleilem go na napisach.

mam się komuś chwalić?

No przeciez komp lezy w oboudowie ;)
A co to ma za znaczenie czy bedziesz mial 040/40 krecony z 25 lub 33?
Chyba ze planujesz sprzedaz karty z tzw. ukrytym overlokingiem, aby podbic jej cene :P
[#11] Re: Jak zdjąć radiator z 040?

@Bagheera, post #5

To nie ktoś tylko madman, nie założył bo sie pytał jak go założyć.
Pogadaj z mandim na temat zdejmowania radiatora z procka :)

[#12] Re: Jak zdjąć radiator z 040?

@Bagheera, post #5

Ten radiator to dopiero projekt jest.
A zdjęcie... Z tego co pamiętam radiator miałem "luźno" na procku, albo na gumkach. Niech Korni się wypowie, bo od niego apolla mam, a nie pamiętam już jak mi przysłał :)
[#13] Re: Jak zdjąć radiator z 040?

@Banderas, post #6

ja pewnego pieknego dnia podczas remontu generalnego mojej amigi odkrylem ze radiator na blizzardzie 060/66 sie odkleil i lezy sobie na dnie obudowy Wtedy sie dowiedzialem skad sie biora te zwiechy systemu ;)
Pozniej przymocowalem go opaskami.

[#14] Re: Jak zdjąć radiator z 040?

@vi-bee, post #13

Najlepsze sa tasmy np.3M obustronnie klejące, przewodzace cieplo (maja jakies wiorki metalowe czy 'cós').

[#15] Re: Jak zdjąć radiator z 040?

@madman15, post #12

Tak, dostałeś luzem. Wcześniejszy zdemontowałem przy użyciu nożyka.

[#16] Re: Jak zdjąć radiator z 040?

@Rembrand, post #1

Tak. Wciskając pomiędzy radiator a procesor tzw. "nożyk do wykładzin/tapet" (ten łamany).
[#17] Re: Jak zdjąć radiator z 040?

@Bagheera, post #5

Ten mały czarny to "fabryczny" radiator Apollo. Przewidziany jest do wspomagania wiatraczkiem (fabrycznie takim małym hałaśliwym g.....). Bez wiatraczka będzie sobie kiepsko dawał radę.

Jest przyklejony na jakiś SuperGlue i bez żadnego problemu odkleja się od CPU po podważeniu nożykiem.
[#18] Re: Jak zdjąć radiator z 040?

@Rembrand, post #1

bardzo plaskim nozem lub gruba zyletka, najpierw po 3-4 milimetry w glab z kazdego rogu a potem czubek noza wciskalem z jednego boku proca na wylot az radiator odpadl (odpadl w momencie jak noz byl wlozony na 1,5 cm)

tylko uwaga na palce.
[#19] Re: Jak zdjąć radiator z 040?

@Daclaw, post #17

Ja u siebie mam mały radiatror (nie zakrywa całego proca), a obok wiatrak który bokiem wdmuchuje powietrze na proc.

[#20] Re: Jak zdjąć radiator z 040?

@Fazior, post #4

Ja na blizzardzie do 040 przykleiłem radiator od pecka kropelką i też spełniał swoje funkcje bardzo dobrze.
[#21] Re: Jak zdjąć radiator z 040?

@Arbuz, post #20

na wieki

[#22] Re: Jak zdjąć radiator z 040?

@vi-bee, post #21

Nie koniecznie. Kilka razy musiałem go odcinać bo oczywiście majstrowałem przy przetaktowaniach mnożników więc musiałem. Swoją drogą to nawet nie pamiętam komu sprzedałem to PPC i ciekawe czy mu nadal śmiga.
[#23] Re: Jak zdjąć radiator z 040? - tasmy...

@vi-bee, post #21

Ze sie przylacze - macie Panowie praktyke z tasmami termoprzewodzacymi?? Interesuje mnie ich skutecznosc i czy jest w stanie przytrzymac niewielki radiator w pionie?

[#24] Re: Jak zdjąć radiator z 040? - tasmy...

@Lokaty, post #23

Jak już pisałem u mnie kropelka się sprawdzała i to jeszcze z dużym radiatorem i dużym wiatrakiem(które zachodziły na PPC) na 040
[#25] Re: Jak zdjąć radiator z 040? - tasmy...

@Lokaty, post #23

Tak, działa 3m bez problemu i trzyma nawet duże radiatory.

[#26] Re: Jak zdjąć radiator z 040? - tasmy...

@Lokaty, post #23

Tak, działa. Ja mam taką dwustronną taśmą (w pionie) przyklejony radiotor do Permedii.
[#27] Re: Jak zdjąć radiator z 040? - tasmy...

@Lokaty, post #23

Ja mam troche doswiadczenia tasma dwustronna termoprzewodzaca 3M.
Uzywalem jej do naklejania radiatorow na pamieci w kartach graficznych (male radiatorki) ktore zwisaly do dolu.
Nie stwierdzilem zeby ktorykolwiek radiatorek sie obluzowal, trzymaly sie elegancko. Dodatkowo stwierdzilem ze ta tasma 3M jest naprawde dobra.
Radiatory grzaly sie nalezycie :)

Duzo zalezy od masy radiatora ktorego chcesz uzyc. W przypadku ciezszych radiatorow uzywalem plastikowych paskow montazowych (tu warunkiem jest obecnosc otworow w PCB zeby takowy pasek przewlec).
Jesli jeden pasek jest za krotki mozna polaczyc dwa lub wiecej ze soba.

Dodane:
Zapomnialem wspomniec ze ta tasma nie nastrecza tyle problemow przy zdejmowaniu radiatora co wszelakie kleje. Owszem stawia opor ale kiedy uzyje sie odpowiednio przylozonej sily (nieporownywalnie mniejszej niz potrzebna do usuniecia radiatora zamocowanego klejem) odchodzi gladko i przewaznie taki radiatorek mozna przykleic ponownie (jesli tasma nie porozdziela sie na powierzchnie radiatora i elementu chlodzonego).

Ostatnia modyfikacja: 26.04.08 12:56
[#28] Re: Jak zdjąć radiator z 040? - tasmy...

@BuLa, post #27

Dziekuje Panowie za inforamcje - bede musial na miescie poszukac takiej tasmy. W zasadzie bede potrzebowal na BVision oraz w w przyszlosci na uklady "poboczne" wiec dobrze wiedziec, ze sie spisuje :) ... .

[#29] Re: Jak zdjąć radiator z 040?

@Rembrand, post #1

Zależy jaki klej został użyty, ale istnieje ciekawa metoda - należy włożyć procesor/kartę do zamrażalnika (w torebce foliowej i o ile to możliwe usunąć z torebki najwięcej powietrza jak się da) na dość długo a po schłodzeniu kleju przekręcić radiator w płaszczyźnie równoległej do płaszczyzny procesora. Metoda nie jest moja, zaczerpnąłem ją ze strony http://www.thedodgegarage.com/3dfx/ (przy okazji polecam stronę posiadaczom kart VooDoo) i testowałem własnie z kartą VooDoo 4 z pozytywnym efektem.
[#30] Re: Jak zdjąć radiator z 040? - tasmy...

@Lokaty, post #28

Nie ma sprawy. Ponizej link do przykladowej aukcji:

http://allegro.pl/item349116522_oryginalna_dwustronna_tasma_termoprzewodzaca_3m_.html

To tylko przyklad, to nie jest moja aukcja ani zadnej osoby ktora znam :D

Ja uzywalem identycznej tasmy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem