[#1] Pomocy! To popsuty Komputer
Dawno nic nie pisałem, bo nie było o czym...ale teraz jest.
Zacznijmy od początku.
Jakiś czas temu były problemy z Ami...staruszek kazał przeczyścić turbo, rozkręcił, postukał, popukał...działa!
Dzisiaj postanowiłem przenieść Ami na inne biurko, żeby stała w godnym miejscu.
Włączam...nic...co kilka sekund chrobocze FDD...wnerwiłem się! Wyjmuje apolla, włączam...to samo!!! Kurna...co jest??!!
I właśnie taki jest problem... czego wina? Może tego przerwanego zielonego kabelka od LEDów? Może HDD padło(właśnie HDD milczy, boże tylko nie to, rok temu wywaliłem 50 zł...mało, a dysk z 95 roku...przeboleje)? A może FDD szwankuje (to żaden problem mam zewnętrzny).

[#2] Re: Pomocy! To popsuty Komputer

@pwe, post #1

Wyswietla ci sie cos w TV?

Patrzyłeś w Boot menu czy masz HD?

Ostatnia modyfikacja: 02.05.08 13:40
[#3] Re: Pomocy! To popsuty Komputer

@owner1, post #2

Nic mi się nie wyświetla, chrobocze i tyle z komputera.

[#4] Re: Pomocy! To popsuty Komputer

@pwe, post #3

Powypinaj wszystko odpal samego golasa i zobacz czy ci sie cos wyswietli.
[#5] Re: Pomocy! To popsuty Komputer

@pwe, post #1

Skoro dysk nie rusza, nic się nie wyświetla.... hmmm... jeżeli powyższe porady nie przyniosą rezultatu sprawdź zasilanie (może podczas przenoszenia coś się poluzowało)

Tak czy inaczej powodzenia

[#6] Re: Pomocy! To popsuty Komputer

@Logan, post #5

A dobrze taśmę od dysku podłączyłeś Ja też tak miałem tylko że u mnie stacja tylko raz przy włączaniu pyknęła a jak odwróciłem taśmę to było wszystko ok OK

Ostatnia modyfikacja: 02.05.08 18:23
[#7] Re: Pomocy! To popsuty Komputer

@Roszak, post #6

Sprawa ma się tak. Włączyłem dziś Ami...to samo..."podotykałem" kabelki od HDD..poszło...stop! Niestety nie dochodzi do sekwencji startowej, następuje reset. Wyjąłem dysk... pokazał się Kickstart.
Tyle.
Wziąłem dysk do domu i się zastanawiam czy by go pod pecetem nie odpalić.

[#8] Re: Pomocy! To popsuty Komputer

@pwe, post #7

Jeśli zaskoczyło od macania kabelków, to na mój gust połamała się taśma sygnałowa od HDD.
Spróbuj z innym kabelkiem.

Może to też wina dysku, ale myślę jednak, że kabel.
[#9] Re: Pomocy! To popsuty Komputer

@pwe, post #1

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=51297&t=51297
[#10] Re: Pomocy! To popsuty Komputer

@pwe, post #1

Pewnie jak zwykle chodzi o zasilanie.

Aktualnie zasilam druga Amige (+ Apollo i stacje dyskow) - lekkim zasilaczem z A500, natomiast wentylator, HD i CD, drugim zasilaczem (wieżowym, ktory zreszta jest tez przystosowany do zasilania samej Amigi).

Niech no, tylko sprobuje zasilic wszystko tym samym, przystosowanym zasilaczem, problemy ponownie sie pojawiaja. A niby w tym przypadku Amiga i urzadzenia zewnetrzne sa zasilane osobno...

Odkad jade na dwoch zasilaczach, mam juz spokoj.

Moze rozwiazaniem byloby zastosowanie tego samego triku, ktory mam w Infinitiv z BBPPC/BVision, czyli doladowaniem poprzez port zasilania stacji dyskow.

Mysle ze wtedy nie byloby problemu na jednym i koniecznosci uzywania dwoch.

No, dobra. Jak zasilasz Amige? Jezeli jednym zasilaczem, to czy probowales dopompowac jej troche mocy poprzez port zasilania stacji dyskow?
Jezeli nie, to sprobuj i daj znac co sie dzieje.
[#11] Re: Pomocy! To popsuty Komputer

@Andrzej Drozd, post #10

Zrobię te eksperymenty, jak tylko będę miał dostęp do Ami.
Swoją drogę ja mam podpięry tylko HDD zrezygnowałem z CD.

[#12] Re: Pomocy! To popsuty Komputer

@pwe, post #11

Pamietaj ze zle podlaczenie zasilacza do zasilania stacji dyskow, zakonczy sie smiercia Amigi. Nie kombinuj jakichs wlasnych interfejsow, tylko podlacz kabelek z normalnego wieżowego zasilacza (a do drugiego, takiego samego kabelka, podlacz stacje dyskow). W zasadzie nie da sie podlaczyc na odwrot, ale koniecznie zwroc na to uwage.

Gdy juz podlaczysz, to na poczatku odlacz wszystkie urzadzenia i przetestuj sama Ami z dyskietka startujaca WB.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem