[#1] CO KUPIĆ :)
Witajcie:)

Tak się zastanawiam w co pójść - A4000 czy rozbudować A1200?
Mam obecnie A1200 z Fastatą III i 040.

Chcę to rozbudować - czy kupić A4000 i polować ma kartę garficzną i PPC za chwilę czy pójść w Mediatora?
Za mediatorem przemawiają tanie kart graficzne, muzyczne sieciowe etc., i chyba szybsze to bo do A4000 nikt już nic nie robi? Najszybciej to CV643d chyba? Albo BVision?
Na medku juz Radeona 9200 da się posadzić - różnica powinna być spora?

Pomożecie?

Thanx

[#2] Re: CO KUPIĆ :)

@Rembrand, post #1

Sprzedac i poczekac na NetAmi ;)

[#3] Re: CO KUPIĆ :)

@Rembrand, post #1

Jeżeli o klasycznych Amigach mowa - do A4000 też jest Mediator.

[#4] Re: CO KUPIĆ :)

@Rembrand, post #1

Po wsadzeniu Radeona do Mediatora różnica faktycznie jest mocno zauważalna. Przede wszystkim w momencie gdy się odpala coś pod akcelerator 3D. ;)

[#5] Re: CO KUPIĆ :)

@Rembrand, post #1

Zdecydowanie Amiga 4000 (jeśli chodzi o Amigę klasyczną). Ja miałem Amigę 1200 z PPC (kręcone na 270 Mhz) z BVision, subway, fastATA itp. Jak zobaczyłem jak na tym chodzi OS4, to sprzedałem to wszystko, kupiłem Amigę 3000T i dokupiłem Cyberstorma. Do tego dokupuję Mediatora. OS4 na Amidze 4000/3000 zdecydowanie chodzi szybciej, nie mówiąc, że nie ma problemu z zasilaniem, łatwiej rozbudować i wszystko jest w ładnej i praktycznej obudowie.

Ostatnia modyfikacja: 12.05.08 15:03
[#6] Re: CO KUPIĆ :)

@MDW, post #4

widze usmiech na końcu - no ja wiem że nie ma zbyt wielu aplikacji 3D ale nowy MEDIATOR chodzi z AOS4.0 więc pewnie conieco się pojawi (albo i nie)

[#7] Re: CO KUPIĆ :)

@AS, post #5

Czy zmieści mi się mediator do zwykłej obudowy desktop od A4000?

[#8] Re: CO KUPIĆ :)

@Rembrand, post #7

Zobacz na Elboxie, jest specjalna wersja zastępujaca standartowy busboard, tylko, że zamiast ISO ma sloty PCI.

[#9] Re: CO KUPIĆ :)

@Rembrand, post #7

Tak, jest wersja, ktora sie miesci.

[#10] Re: CO KUPIĆ :)

@MDW, post #4

Z tego co mi wiadomo to AOS nie obsługuje 3d radeona

W odpowiedzi na #7

Lol600 :P Już chciałem powiedzieć ze jest specjalny busboard

Ostatnia modyfikacja: 12.05.08 15:15
[#11] Re: CO KUPIĆ :)

@Rembrand, post #6

Z tego co mi wiadomo to nie ma sterowników 3D dla zestawu Mediator+Radeon. Na AmigaOS 3.x na pewno żadne 3D nie będzie działało. A na AmigaOS4 to nie wiem. Może faktycznie coś zrobią...

[#12] Re: CO KUPIĆ :)

@Rembrand, post #1

A4000 w por. z A1200 to niebo a ziemia w kwestii stabilności i mienia z pały problemów. PPC w A4000 jest około 2x wydajniejsze od analogicznie taktowanego BlizzardaPPC w A1200. CyberVisionPPC i BVision to najwydajniejsze rozwiązanie jeśli chodzi o amigową grafikę 2D (np. oglądanie filmów), bo komunikują się z kartą procesorową bezpośrednio. Karty w Mediatrorze są zwykle obiektywnie lepsze, ale wąskim gardłem jest sam Mediator, komunikujący się z resztą amigowego hardware'u na poziomie prędkości ZorroIII. Mediator instnieje też w wersji dla A4000.

Tyle o zaletach A4000, teraz głowna wada:

Do A1200 masz jeszcze szansę dostać jakąkolwiek sensowną kartę turbo także w Polsce. Kupienie do A4000 czegokolwiek innego, niż A3640 (dno) jest w Polsce praktycznie niemożliwe a na zachodzie bardzo trudne i niezwykle kosztowne. To samo dotyczy USB i sieciówki - w przypadku A1200 da się te kwestie sensownie rozwiązać PCIMCIĄ i Clock Portem; w przypadku A4000 bez mediatora sieciówki najbliżej możesz szukać na Marsie a o USB od razu zapomnieć.
[#13] Re: CO KUPIĆ :)

@AS, post #5

Kupić A3000T, dokupić Cyberstorma - jak to się łatwo pisze... ;)
[#14] Re: CO KUPIĆ :)

@Daclaw, post #12

Kupienie do A4000 czegokolwiek innego, niż A3640 (dno) jest w Polsce praktycznie niemożliwe

Ja mam sprawną kartę A3200. Ktoś zainteresowany?

[#15] Re: CO KUPIĆ :)

@MDW, post #11

to sie nazywa jednomyślność :)+-

[#16] Re: CO KUPIĆ :)

@Daclaw, post #13

Dacław, a co z tym prockiem PPC 604 IBM? Pisałeś, że czytasz i zastanawiasz się nad podmianą na Cyberstromie, będzie coś z tego, bo jestem bardzo ciekaw. Mam nadzieję, że się da. Trzymam kciuki.

Ostatnia modyfikacja: 12.05.08 17:10
[#17] Re: CO KUPIĆ :)

@Daclaw, post #12

Zgadzam sie calkowicie!

Od siebie moge dodac ze jakis czas temu zastanawialem sie nad tym. Wybralem opcje A1200. Dlaczego?
Oto powody:
1 Taniej jest kupic A1200 niz A4000
2. W razie padu plyty taniej dostac sprawna do A1200 niz A4000 jak tez i jest ich duzo wiecej na rynku. (niestety padaja one :( )
3. Duzo wiecej osprzetu, np. kart turbo. Sa one duzo tansze niz do A4000. W przypadko padniecia takiej karty tansza wymiana.

Tyle ode mnie. Moje mazenie to bylo miec oczywiscie A4000, lecz dosc przyziemne powody sklonily mnie do A1200.
moj budzet nie jest za wielki na te cele, wiec nie bylo wyboru.

Pozdrawiam wspolfanow nostalgikow!

[#18] Re: CO KUPIĆ :)

@pawel301, post #17

Cze.

Mimo wszystko polecałbym A4000. Jest to dużo stabilniejszy sprzęt, aczkolwiek wersja desktop za dużo miejsca w środku to nie ma. Karty sieciowe można dostać do niej za 40-50 funtów na Ebay.uk (X-Surf). Mocniejsze karty turbo osiągają rzeczywiście kosmiczne ceny (z 060 250-350F w zależności od konfiguracji, PPC to już często ponad 600F za najmocniejszą wersję). Raczej bez większych problemów i stosunkowo niedrogo można dostać scan-dublery do nich czy karty gfx na ZIII. Podobnie ma się sprawa z prostymi kartami muzycznymi typu Concierto (20-50F) czy Toccata (też ok. 50F). Tak naprawdę należy sobie zadać pytanie do czego ma służyć konkretnie taka Amiga... Przykładowo za swoją A4000T wersja Escom, config jak niżej tylko bez Delfiny zapłaciłem równe 2000 funtów. Za tą kwotę można mieć najnowszego Power Maca/2008(Xenon) w niezłym konfigu (bez monitora). Amiga to jednak hobby...

Ostatnia modyfikacja: 12.05.08 19:34
[#19] Re: CO KUPIĆ :)

@Daclaw, post #12

Daclaw napisał(a):

>o USB od razu zapomnieć

Czyżby? KLIK
Powyższa wiadomość zaledwie z przed 5 dni
[#20] Re: CO KUPIĆ :)

@Deftronic/..., post #18

Przykładowo za swoją A4000T wersja Escom, config jak niżej tylko bez Delfiny zapłaciłem równe 2000 funtów. Za tą kwotę można mieć najnowszego Power Maca/2008(Xenon) w niezłym konfigu (bez monitora).

Gdybym miał taki wybór, to nawet bym się nie zastanawiał, tylko wziąłbym Amigę. :)
[#21] Re: CO KUPIĆ :)

@Daclaw, post #20

Ano mac z intelem suxx, także bym się nie zastanawiał, sprzęt nie tanieje, a wręcz drożeje. Kiedyś a4000 było można kupić za 800 zł a teraz ;/ ?

[#22] Re: CO KUPIĆ :)

@arti4-92, post #21

Hmm... Wiesz jak szybki jest taki sprzęt? Jaki ma soft i możliwości? Kiedyś (dokładnie w wakacje 1996) kolega z grupy kupił A4000D za 7700 zł. Był to używany, standardowy sprzęt z 040 odkupiony od Pavela/Luzers. Okazał się strasznie wolny, wiechliwy i MOCNO PRZEREKLAMOWANY. Kwota była na tamte czasy naprawdę spora, a Amiga była wtedy już lekko suxx... Wszystko zależy od potrzeb. Ktoś kto szuka kompa do pracy nie spojrzał by nawet w stronę Amigi, tylko z radością przytulił ośmiordzeniowego Power Maca z Intelem...

Ostatnia modyfikacja: 12.05.08 22:40
[#23] Re: CO KUPIĆ :)

@Daclaw, post #13

>> Kupić A3000T, dokupić Cyberstorma - jak to się łatwo pisze...<<

Oj Dacław, czytaj ze zrozumieniem. Ja napisałem, że kupiłem ... otóż miesiąc temu kupiłem Amigę 3000T (mogłem Amigę 4000, ale zawsze chciałem mieć Amigę 3000T i ją wybrałem właśnie), a 2 tygodnie temu odebrałem do niej Cyberstorma PPC w najmocniejszej konfiguracji. A więc to świeża akcja :) Jeśli chodzi o karty, to ze względu na ceny postanowiłem dodać Madiatora. Ale pytając w eFunzine mogłem kupić bez problemu na Zorro: kartę graficzną, nową kartę sieciową, kartę muzyczną. W sieci też można znaleźć wybór kart do Zorro. Najtrudniej kupić Cyberstorma PPC, ale można trafić.

Ostatnia modyfikacja: 13.05.08 10:46
[#24] Re: CO KUPIĆ :)

@Deftronic/..., post #22

Chyba tylko po to żeby zainstalować na tym windowsa :)

[#25] Re: CO KUPIĆ :)

@arti4-92, post #24

Oh ty moj portalowy imienniku... na takim Mac Pro emulowalbys najszybsza, powerkowa A4000 z 50-krotna predkoscia przy jednoczesnie odpalonej Viscie i MacOS X, grajac w Crysisa na pelnych detalach w 1900px na 1200px. Nie pisz bzdur.

Ostatnia modyfikacja: 13.05.08 12:50
[#26] Re: CO KUPIĆ :)

@_arti, post #25

dla crysisa chyba najważniejsza jest karta graficzna, ale wiem o co ci chodzi :)
Amige kupuje sie chyba dla klimatu, maki z ppc też miały swój klimat, były inne, a teraz to zwykłe, drogie grzyby

[#27] Re: CO KUPIĆ :)

@arti4-92, post #26

Chodzi o to, ze deprecjonujesz znaczenie i mozliwosci tego sprzetu, nie majac de facto pojecia o jego mozliwosciach. Tak sadze, po twoich postach.

[#28] Re: CO KUPIĆ :)

@_arti, post #27

Co nie zmienia faktu ze apple stalo sie kolejnym skladaczem pecetow "markowych" jak nie przymierzajac Vobis :D.

[#29] Re: CO KUPIĆ :)

@Deftronic/..., post #22

Hmm... Wiesz jak szybki jest taki sprzęt? Jaki ma soft i możliwości?

Wiem i szczerze mam to gdzieś. Gdybym szukał kompa do pracy, kupiłbym jakiś tzw. "zestaw komputerowy" w hipermarkecie albo jakiegoś "poleasingowego" P4 z palety za 300PLN. Teraz mam w robocie PIII i też wystarcza - net i Office i tak od lat chodzą tak samo na wszystkim.
[#30] Re: CO KUPIĆ :)

@Fazior, post #28

Przesadziles porownujac maca do pc z vobisa, komputery z vobisa takie zdupska sa, prendzej dell i mac ??

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem