[#1] A600 - ile max RAM'u może mieć?
A600 - ile max RAM'u może mieć? dokładnie to pytam dlatego że mam w tej chwili 33MB - 32MB FAST'u i 1 MB CHIP. Mam zamiar zamówić dodatkowy 1MB CHIP oraz właśnie mi idzie zakupiona na ebay'u karta PCMCIA SRAM 4MB - czy amiga zobaczy mi 38 MB?? - próbował ktoś więcej niż 2 MB CHIP i 32MB FAST?

Ostatnia modyfikacja: 12.05.08 17:58
[#2] Re: A600 - ile max RAM'u może mieć?

@zangief, post #1

32 mb to na karcie turbo, chyba apollo 030/40. Standardowo zobaczy do 8mb, ale nie wiem czy PCMCIA Ci nie zablokuje.

[#3] Re: A600 - ile max RAM'u może mieć?

@ender, post #2

nie apollo 630 nie blokuje PCMCIA - tak czy owak jak karta dojdzie to wszystko wyjdzie w praniu...

[#4] Re: A600 - ile max RAM'u może mieć?

@zangief, post #3

Montaż takiego ramu w przypadku posiadania turba jest Bez sensowny. Spowolni Ci to cała amige do poziomu gołej amigi 600. Sam używam takiej pamięci. W przypadku Amigi z 1mb chip ramu takie rozwiązanie jest jak najbardziej sensowne. Poza tym tam pamięć z tego co pamiętam jakoś dziwnie się alokuje więc nie wiem czy będzie to działać. Nie mniej w Amidze 1200 wyposażonej w 4mb fastu pamięć działa. Oczywiście cała amiga drastycznie zwalnia i część gier odmawia posłuszeństwa.

Benedykt

[#5] Re: A600 - ile max RAM'u może mieć?

@Benedykt Dziubałtowski, post #4

hmm czemu tak się zachowuje? czym to jest spowodowane - wolny transfer PCMCIA 16bit? Możesz wyjaśnić coś na ten temat? tak czy owak przyszła mi ta karta 4MB tylko jak pisałem pod innym postem padła mi A600. Jak tylko zaopatrze się w nową płytę główną to przestuje tę pamięć z turbosem aczkowliek bardzo zmartwiła mnie .informacja od ciebie - a mogło być tak pięknie 38 MB...

[#6] Re: A600 - ile max RAM'u może mieć?

@zangief, post #5

> wolny transfer PCMCIA 16bit?

W przypadku A600 bez turba, to może i byłaby prawie jak SLOW. Jednak brak bezpośredniego dostępu procesora do tej pamięci zabija tą prędkość.
[#7] Re: A600 - ile max RAM'u może mieć?

@kmilota, post #6

ale spowalnie to tak drastycznie cały komputer?

[#8] Re: A600 - ile max RAM'u może mieć?

@zangief, post #7

Tak. Dlatego na wszystkich kartach procesorowych, czy turbach do Amigi, są gniazda na dodatkowa pamięć. A jeśli masz kilka rodzajów pamięci w swojej Amidze, to zauważ że programy najpierw zużywają tą najszybszą.

Jak miałem A500 z turbem 68020 + 1MB na tej karcie, to jak tylko ta pamięć się skończyła i programy musiały skorzystać z pamięci na płycie głównej, można było zaobserwować wyraźna spowolnienie Amigi.

Obecnie w mojej A4000 mam tylko pamięci na karcie procesorowej, a sloty na simy na płycie głównej pozostawiłem puste. Tylko CHIPu nie mogłem usunąć :)
[#9] Re: A600 - ile max RAM'u może mieć?

@zangief, post #1

chociaż wykorzystujesz te 32 mb pamięci?

czy chcesz mieć to tak dla bajeru

ja tam slot pcmcia zostawił bym sobie na sieciówkę, albo na adapter CF

[#10] Re: A600 - ile max RAM'u może mieć?

@Bagheera, post #9

Dla mnie 030 z 32 mb ramu spokojnie starcza do odpalenia amirc, miamidx i amigg, w tle leci sobie modek a za blatem mam schowany ibrowse.

[#11] Re: A600 - ile max RAM'u może mieć?

@Bagheera, post #9

Tak dla bajeru to jest programik na Aminecie. Wyświetla na belce tyle, ile mu się poda jako parametr.

Jak dla mnie obsadzanie czegokolwiek poza najszybszą pamięcią fast nie ma żadnego praktycznego sensu. Mam na myśli slow-ram w A500 wyposażonej w kartę turbo, albo 16MB na płycie A4000, mającej na pokładzie kartę procesorową z własną pamięcią.
[#12] Re: A600 - ile max RAM'u może mieć?

@Daclaw, post #11

czytałem gdzieś, że jest programik, dzieki któremu system korzysta tylko z pamięci fast

Wiesz może jak się nazywa, i jak sprawdzić, czy się go ma?

(może jest w pakiecie amigaSYS, system zainstalowałem, ale się w niego nie zaglębiałem)

[#13] Re: A600 - ile max RAM'u może mieć?

@Bagheera, post #9

nie to chodzi o eksperyment - poprostu nie słyszałem nigdzie o A600 wyposażonej w więcej niż 34MB RAM, a przecież slot PCMCIA jest pusty... Nigdy też nie miałem do czynienia z Ramem na PCMCIA i stąd ten topic...

[#14] Re: A600 - ile max RAM'u może mieć?

@zangief, post #13

"Jak dla mnie obsadzanie czegokolwiek poza najszybszą pamięcią fast nie ma żadnego praktycznego sensu. Mam na myśli slow-ram w A500 wyposażonej w kartę turbo, albo 16MB na płycie A4000, mającej na pokładzie kartę procesorową z własną pamięcią."

no ale kmilota pisał że amiga wykorzystuje najpierw pamięc tę najszybszą...

[#15] Re: A600 - ile max RAM'u może mieć?

@arti4-92, post #10

A zapoznałeś się z tematem? Wydaje mi się, że lecisz OT.

[#16] Re: A600 - ile max RAM'u może mieć?

@Bagheera, post #12

FBlit.

[#17] Re: A600 - ile max RAM'u może mieć?

@mailman, post #15

śledzę go od pierwszego postu, teraz offtopuje :P.
Daj mi bana do jutra 00:00 :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem