[#1] pomysły na poprawienie sprzetu
Tak rozmyslajac ostatnio nad gospodarka pamieciową mojej amigi 1k2 z medkiem i voodoo doszedłem do pewnych wnioskow.

Mianowicie dla uzytkownika byłoby prościej gdyby zamiast wspołdzielonej pamieci karty voodoo mozna było po prostu do mediatora zabudowac gniazdo sdram i obsadzic go np. 128MB kością czy nawet 0,5Gb, a co!?
Voodoo zostaje tylko do grafiki, nadwyzke pamięci mozna by zuzyc na jakies bufory. itp. itd.

Macie jeszcze jakies przemyslenia?

[#2] Re: pomysły na poprawienie sprzetu

@11MASTEr, post #1

Pewnie i by sie dalo ale jest kika problemow. Procesor glowny musialby miec bezposredni dostep do takiej pamieci.
A jak wiadomo w Medku 1k2 bylo by z tym bardzo trudno. Elbox nie bez powodu przepycha dane do Mediatora przez 8-mio MBajtowe okno.

To ja juz bym predzej widzial Dragona ktory posiada slot procesora jesli nie z Coldfire to chociarz ze stara Motorolka.
Mysle ze takie rozwiazanie byloby lepsze. Jednak dlaczego Elbox tego nie zrobil tego nie wiem.
Moglbym juz poswiecic procka z mojego Blizzarda gdyby tylko chcieli to zrobic.
[#3] Re: pomysły na poprawienie sprzetu

@11MASTEr, post #1

Także się nad tym kiedyś zastanawiałem. Tym bardziej że mam Mediatora A4000, a on jest podłączany do Amigi poprzez ZorroIII. Dlatego tu byłoby to łatwiejsze do wykonania. Jednak nie wiek dlaczego Elbox nie pomyślał nad takim rozszerzeniem pamięci. Może dlatego że osiągi tej pamięci byłyby takie same jak tej z płyty głównej :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem