[#1] DYSKIETKI
Witam, formatowałem stare dyskietki i z około 100 st. zostało 5 sprawnych.
Czy da się w jakiś sposób naprawić dyskietki?
Czym się różnią dyskietki HD po zaklejeniu okienka i sformatowaniu na 880KB od oryginalnych 2DD?
Mam gęstą stacje, czy do standardowych programów 880KB .adf formatować zaklejone czy 1,76MB?

[#2] Re: DYSKIETKI

@grzybek71, post #1

a jak i czym formatowales?

[#3] Re: DYSKIETKI

@grzybek71, post #1

Czym się różnią dyskietki HD po zaklejeniu okienka i sformatowaniu na 880KB od oryginalnych 2DD?

Dyskietki HD pracujące jako DD chyba niczym się nie różnią (dla Amigi), problem jest tylko jak chcesz je formatować/zapisać coś na nich w stacji DD, mogą pojawić się błędy, gdyż stacja DD jest za słaba i może nie "magnesować" dobrze dyskietek HD

Mam gęstą stacje, czy do standardowych programów 880KB .adf formatować zaklejone czy 1,76MB?

to zależy, jeżeli zapisujesz .adf programami typu adf2disk to nie ma chyba znaczenia, i tak zostanie użyty system plików który został zarejestrowany w obrazie .adf

Chyba, że jest to obraz dyskietki DOS, wtedy program/pliki możesz sobie skopiować z .adf (lub z nagranej dyskietki), formatować ją na inny system plików, i nagrać te pliki ponownie

--
jeśli coś przeinaczyłem, proszę mnie poprawić

Ostatnia modyfikacja: 21.05.08 08:12
[#4] Re: DYSKIETKI

@grzybek71, post #1

Worse Format - ten program formatuje dyskietki z błędami w ten sposób, że zapełnia miejsca gdzie wystąpił błąd jakimiś swoimi pilikami. W ten sposób po sformatowaniu dyskietki jest sprawna tylko ma mniejszą pojemność ( w zależności ile znajdzie błędów). U mnie to działa bo często miałem dyskietki z jakimiś małymi błędami, a tak są niemal jak nowe:)
[#5] Re: DYSKIETKI

@innuendo, post #4

Dodam jeszcze do tego, że na takie dyskietki nie należy przegrywać gierek NDOS i nagrywać obrazów ADF/DMS.

Drugim programem, którego ja używałem, był AllowBad. W odróżnieniu od Worse Formata ten blokował całe ścieżki (a nie tylko uszkodzone bloki). Wprawdzie z dyskietki ubywało więcej miejsca po takim formacie ale dyskietka była pewniejsza, bo błędne bloki lubią się rozrastać wzdłuż ścieżki, na której się znajdują. Swego czasu napisałem sobie nawet skrypt do AllowBada, którym formatowałem wszystkie dyskietki jak leci a który w zależności od tego, czy dyskietka sformatowała się bez problemów, czy były błędy nadawał im stosowne nazwy - Empty lub BadDisc (czy jakoś tak). W ten sposób od razu było wiadomo czy dyskietka nadaje się np. do nagrania na nią gierki czy jedynie do przenoszenia danych.

Linki do AllowBada i GUI do niego:
http://aminet.net/disk/misc/allowbad.lha
http://aminet.net/disk/misc/AllowbadGUI.lha

Link do WorseFormat:
http://aminet.net/disk/misc/2b_WFormat.lha

O ile mnie pamięć nie myli, obydwa programy mają polski rodowód. :)
[#6] Re: DYSKIETKI

@APC74, post #5

Dzięki za informacji, ale ostatnie dwa linki nie działają.

[#7] Re: DYSKIETKI

@grzybek71, post #6

Sprawdź jeszcze raz. Działają na pewno - przed chwilą kliknąłem na wszystkie 3 i pliki się ściągnęły. Może nie zauważyłeś, że te pliki jednak ściągnąłeś? Archiwa są tak małe, że ściągnięcie ich zajmuje ułamek sekundy...

Ostatnia modyfikacja: 21.05.08 19:37
[#8] Re: DYSKIETKI

@APC74, post #7

Teraz zadziałały dzieki.

[#9] Re: DYSKIETKI

@grzybek71, post #1

Stara stacja dyskow tez moze miec wieksze problemy z formatowaniem niz nowa. Kiedys po zakupie nowej stacji odczytalem dyskietki ktore wczesniej spisalem na straty.

Ostatnia modyfikacja: 22.05.08 00:22
[#10] Re: DYSKIETKI

@grzybek71, post #8

BFormat z Aminetu. Nie mam teraz odpalonego OS3, ale uzywam jeszcze czegos takiego jak Bad Disk lub Bad Format. Oczywiscie programy zapisuja .badblock na uszkodzonych blokach.

Ogolnie proponuje wymiane stacji dyskow. Szkoda sie meczyc. Na starych dziadach problemy sa takze z nowymi dyskietkami.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem