[#1] Rozwiazanie problemu CF + CDROM Slim
Witam wszystkich

Ostatni cos mnie tknelo i postanowilem wyciagnac z szafy moja ukochana :)Amige 1200 ROM3.0 z Apollo 1240/25 przetaktowana na 40Mhz + lepsze chlodzenie. W srodku znajduje sie jeszcze HDD 800MB Caviar a na zewnatrz mialem wyprowadzona tasme do CD

Oczywiscie postanowilem sie pobawic w usprawnienie mojej Amigi. Zakupilem Karte CF 8GB + przejsciowke ide-cf oraz naped slim TEAC CD-
224E model -B99 + przejsciowka na ide, ktory po przeanalizowaniu forum przestawilem lutownica :) na SLAVE. (PIN 47+45)

Potem przypomnialo mi sie ze Amiga w standardzie obsluguje tylko 4GB a ja kupilem 8GB, wiec w HDToolBoxie ustawilem 3 partycje o lacznej sumie 4GB i nie ma problemu. Zainstalowalem WB3.1

Problem sie zaczyna dopiero jak podlaczam cd slim razem z cf to za cholere zadne oprogramowanie nie chce zobaczyc mojego Teaca. Kombinowalem z AsimCDFS, CachCDFS, eide.device i nic.

Natomiast jak Teca podlacze razem ze starym HDD to wszystko smiga
gitara, cd romek normalnie widac, czyta pieknie plyty.

Moze ktos mial podobny problem i jest w stanie udzielic mi porady lub wskazowki jak z tym dalej ruszyc ??

Ostatnia modyfikacja: 22.05.08 12:48
[#2] Re: Rozwiazanie problemu CF + CDROM Slim

@jackoski, post #1

Wiesz nigdy sie jeszcze nie bawiłem takimi wynalazkami, ale sądze, że problem tkwi w tym, jak ustawić czytnik CF na tryb master.

[#3] Re: Rozwiazanie problemu CF + CDROM Slim

@11MASTEr, post #2

Czytnik fc posiada zworke master/slave.

Kombinowalem jeszcze z innymi urzadzeniami podlaczyc ten czytnik:

1. cf master + hdd caviar 800MB slave = startuje z czytnika a hdd nie widac,

2. hdd master (ddh0) + cf slave (dh0) = startuje z dysku z bledami, widac cf ale sa bledy przy kopiowaniu itp zwisy.

Zmienialem tez kabel ide na inny, ale nic to nie daje.
[#4] Re: Rozwiazanie problemu CF + CDROM Slim

@jackoski, post #3

Jeśli dobrze zrozumiałem, to chcesz mieć CF jako dysk twardy i CD - slim. Problemem jest to, że CD musisz przestawić w tryb slow. Było to omawiane kiedyś na forum PPA. CD Teac nie ma zworek, więc trzeba poprzez odpowiednie zlutowanie pinów. Jeśli chcesz podłącyć jeszcze stary dysk do tego układu, to bez interfejsu się nie da, gdyż w standardzie możesz do Amigi 1200 podłączyć 2 urządzenia.

[#5] Re: Rozwiazanie problemu CF + CDROM Slim

@jackoski, post #1

Ustaw cd na master, a hdd na slave + asimcdfs ja tak robie ;)

[#6] Re: Rozwiazanie problemu CF + CDROM Slim

@arti4-92, post #5

Dziekuje, dziekuje bardzo za odzew na moja prosbe

Ale juz w pierwszym poscie pisalem, ze przestawilem lutownica TEAC-a na slave.

I po podlaczeniu cf ide na master i teca (slave), zaden system obsulgi, nie daje rady zobaczyc cd.

Natomiast ze zwyklym hdd jako master i Teac-iem slave jest wysztko gitara.

Ale ja zamiast normalnego dysku chce miec cf ide oraz cd slim TEAC i zapakowac to do oryginalnej obudowy AMIGI1200.

Ewentualnie moze ten Adapter cf ide jest jakis trefny, w PC dziala na slave master, a w Amidze dupa.

Moze polecicie jakis lepsiejszy adapter ??

Co do :

W odpowiedzi na #1

Ustaw cd na master, a hdd na slave + asimcdfs ja tak robie

- to juz zlutowalem tego teaca i nie wiem czy uda mi sie teraz przerwe miedzy tymi malymi pinami zrobic, to wymaga zegarmistrzowskiej precyzji :)

Ostatnia modyfikacja: 24.05.08 12:42
[#7] Re: Rozwiazanie problemu CF + CDROM Slim

@jackoski, post #6

weź lutownice zanurz troszkę w kalafonii i znowu tam lutownica przejedź, ważne żeby na grocie nie było cyny, może sie zrobią kuleczki cyny na tych pinach.

[#8] Re: Rozwiazanie problemu CF + CDROM Slim

@arti4-92, post #7

nie ma to u mnie wiekszego sensu, poniewaz jak zwyklego CD LG ustawiam na master a cf ide na slave to nie moge kompa wystartowac, nawet w boot menu nie widzi partycji na cf
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem