[#2]
Re: RDB i SFS - odzyskiwanie
@11MASTEr,
post #1
Witam, sam miałem już nieraz problem z tym. Podobnie katastrofa przychodziła znikąd. Ot, system chodzi, robię coś na IBrowse - to ostatni przypadek sprzed tygodnia - po czym nagle okazało się, że partycja dh3 (Narzędzia) padła. Tak padła, że stała się niedosowa! W ruch poszedł niezawodny DiskSalv2, naprawiłem partycję i wszystko powróciło.. po czym nagle padła mi partycja systemowa (startowa)! To było dziwne. Także stała się niedosowa. Więc tym razem w ruch poszło ReadRDB, którym wcześniej właśnie zapisałem sobie na dyskietce (jak i na innych dyskach) RDB. To partycje niezapisane w SFS. Odzyskałem partycję systemową, DiskSalvem mogłem naprawić zapewne ją, ale o wiele szybszym wyjściem było zgranie jej z innego dysku, na stale podłączonego do Amigi. Backup'a robię często, rzeczywiście te dyski to tykające bomby. Jednakże wszystko da się praktycznie zawsze uratować programami, chyba, że dysk ma mechaniczne uszkodzenie, ale do tego trzeba topora, a jak się "sypie", to słychać to dużo wcześniej przed całkowitą martwicą. Myślałem o zamianie dysku na jakąś pamięć typu FLASH, ale na razie w sferze myślenia to pozostawiłem.
Backup'y robić warto mimo tego, że mamy dużo programów do przywracania danych bez potrzeby formatu, etc. Czasem może się nie udać odzyskać pewną część danych lub nawet całość. Są od tego serwisy, sam skorzystałem raz z Amigo, którzy przywrócili mi RDB (wtedy byłem laikiem w tej materii), ale z serwisów amigowych obecnie to ja znam Elbox, który nie wiem czy zajmuje się takimi naprawkami, a zresztą nie o to chodzi, by wydawać dodatkowe pieniądze na ratowanie danych.
Dobrze jest robić sobie backup co jakiś czas na inny dysk, mało czasu to zajmuje. Ja mam pare projektów na serwerach więc mam tam ich backupy a jednocześnie ich backupy posiadam na dysku :).
Jak to było w którymś odcinku "Sex & The City" (Seks w wielkim mieście), mniejwięcej tak: co? wszyscy robią backupy? Wcześniej nikt mi o tym nie powiedział, a pewnie wieczorami po cichu w domu uruchamiali te swoje komputerki i robili backupy.
Ostatnia modyfikacja: 26.05.08 00:59