[#1] mediator + karta muz. + cli
Hej.
Powiedzcie jak najprościej właczyć z cli (np. amiga uruchomiona bez s-s) kartę muzyczną wpiętą w medka.

[#2] Re: mediator + karta muz. + cli

@11MASTEr, post #1

Stworzyć sobie skrypt ADosu uruchamiający medka i kartę muzyczną, który zapisujesz w C:.
Przeanalizuj Startup-Sequence i User-Startup, i skopiuj z nich potrzebne rzeczy - założenie katalogów RAM:ENV, RAM:T oraz assignów do nich, ewentualne skopiowanie z env-arc: do ENV: potrzebnych prefsów no i uruchomienie sterów.
Później z poziomu CLI/Shella wystarczy podać nazwę tego skryptu.
Dobrze jest również dodać do skryptu sprawdzanie, czy ENV: i T: już istnieje i w takim przypadku pominięcie części z tworzeniem katalogów i przypisań do nich...
[#3] Re: mediator + karta muz. + cli

@APC74, post #2

Czyli jak dobrze wszystko przeanalizuje to wystarczy napisac w cli : execute startup-sequence :) Też będzie miał aktywną kartę muzyczną.
[#4] Re: mediator + karta muz. + cli

@APC74, post #2

APC74 napisał(a):

> Stworzyć sobie skrypt ADosu uruchamiający medka i kartę
> muzyczną, który zapisujesz w C:.
No normalnie musiałem iść na pogotowie, połamałeś mi nadgarstki. Dzięki - na taką odpowiedź czekałem :(

Czy ja piszę niewyraźnie - ...najprościej...?

[#5] Re: mediator + karta muz. + cli

@11MASTEr, post #1

Sprobuj wpisac tak (zajrzalem do user-startup):

Mixer NOGUI QUIET

lub jesli uzywasz TaskiMixera

TsiMixerInit
[#6] Re: mediator + karta muz. + cli

@Phibrizzo, post #5

nie zapominaj o setpatch wczesniej.
[#7] Re: mediator + karta muz. + cli

@11MASTEr, post #4

Dzięki - na taką odpowiedź czekałem :(

Ależ, nie ma za co... :D ;)

Jednak po zastanowieniu - gdybyś "napisał" taki skrypt (słowo "napisał" w cudzysłowiu, bo w zasadzie wystarczy otworzyć w jednym okienku czysty dokument a w drugim S-S i metodą kopiuj/wklej stworzyć skrypt) to później wystarczy go tylko wywołać wpisując jego nazwę, a tak wpiszesz nazwę sterownika w CLI, zaś sterownik zacznie krzyczeć, że nie ma T: i ENV: i ostatecznie będziesz musiał ręcznie potworzyć te assigny...
Wydaje mi się, że warto ten jeden raz pomęczyć się całe 2 minuty nad stworzeniem prostego skryptu a później mieć spokój i nie zastanawiać się czemu ta cholerna karta nie działa chociaż ją uruchomiłeś.

To naprawdę jest najprostsza metoda.

Ostatnia modyfikacja: 29.05.08 16:52
[#8] Re: mediator + karta muz. + cli

@Phibrizzo, post #5

Czy te miksery zainicjują AHI? Tak z ciekawości pytam - bo nigdy tego nie robiłem.
[#9] Re: mediator + karta muz. + cli

@APC74, post #8

Nie wiem, tez tego nigdy nie robilem. Jakos trzeba poprobowac.
[#10] Re: mediator + karta muz. + cli

@APC74, post #8

afaik raczej nie, ahi trzeba mountnac osobno. odpalenie mixera powoduje ze karta dziekowa jest "widoczna" w sytemie
[#11] Re: mediator + karta muz. + cli

@11MASTEr, post #1

@Phibrizzo
@Valwit
@APC74

Dzięki za odpowiedzi. To jak zabrać sie do tego "metodą łopatologiczną" to wiem (nie mam Ami od wczoraj :)). Liczyłem raczej na odpowieź w stylu: na aminecie jest taka pchełka - uruchamiasz i masz.

Dzięki, można zamykać. ok, racja

[#12] Re: mediator + karta muz. + cli

@Valwit, post #10

Nie będzie widoczna. Trzeba najpierw zainicjować kartę graficzną wsadzoną w PCI. A do tego potrzeba uruchomić Picasso96.
[#13] Re: mediator + karta muz. + cli

@11MASTEr, post #11

to akurat jest proste jak zwoje mozgowe szarego czlowieka:
edytujesz plik tekstowy w ktorym w kazdej linijce masz podana komende, w kolejnosci od gory do doly. zapisujesz plik, wrzucasz do c: lub s: dajesz protect plik +s i juz. potem w cli wkelpujesz nazwe pliku i amisia robi co jej kazales.
[#14] Re: mediator + karta muz. + cli

@kmilota, post #12

Nie trzeba inicjować GFX'a.

[#15] Re: mediator + karta muz. + cli

@Valwit, post #13

hej Valwit; ja to wszystko wiem :)

Tylko...
chce pograć w Capital Punishment
skrypt uruchamiający jest taki:
; MASTER MUZYKA
C:ATA3.driver QUIET
C:SetPatch >nil:
C:MountENV >NIL:
Assign >NIL: CC0: DISMOUNT
Path >NIL: s: SYS:Prefs
if exists "MY_WB:MUI"
   assign MUI: "MY_WB:MUI"
   if exists MUI:Libs
      assign add LIBS: MUI:Libs
   endif
   if exists MUI:Locale
      assign add LOCALE: MUI:Locale
   endif
   if exists MUI:Docs
         if exists HELP:dummy ; do not remove
         endif
   endif
endif
Mixer NOGUI QUIET

MUSI być setpatch, inaczej karta nie działa - tylko jest ale: cp nie działa z setpatchem :(

Dlatego zakładałem ten wątek i pytałem jak najprosciej włączyć kartę muzyczną.

[#16] Re: mediator + karta muz. + cli

@11MASTEr, post #14

A jak wyciągniesz z Mediatora kartę graficzną, to muzyczna będzie ci działać?
[#17] Re: mediator + karta muz. + cli

@kmilota, post #16

Nie bedzie działać, ale poczytak post 15.
Jest drobna róznica pomiędzy inicjacją karty graficznej PO TO BY WYSWIETLAĆ grafikę, a tym że karta graficzna jest WŁOŻONA do medka i inne karty mogą dzieki niej działać.
Jak nie wierzysz sprawdź sam.

[#18] Re: mediator + karta muz. + cli

@11MASTEr, post #17

Ciekawe to co piszesz. Jak będe miał czas to podłączę do A4000 scandoubler i sprawdzę, czy jeśli nie zainicjuje karty graficznej to zadziała mi Spider. Jeśli on zadziała to karta muzyczna także powinna zadziałać.

Tylko dlaczego nie inicjować karty graficznej?
[#19] Re: mediator + karta muz. + cli

@kmilota, post #18

Bo to ma być najbardziej prosty sposób - bardziej złożony znam to s-s.

[#20] Re: mediator + karta muz. + cli

@11MASTEr, post #15

No to lipka, bedę grał na tzw. "głuchego" :)

[#21] Re: mediator + karta muz. + cli

@11MASTEr, post #20

A próbowałeś C:ADDAUDIOMODES?

[#22] Re: mediator + karta muz. + cli

@11MASTEr, post #15

11MASTEr napisał(a):

> MUSI być setpatch, inaczej karta nie działa - tylko jest ale:
> cp nie działa z setpatchem :(

no i tu jest pies pogrzebany. jesli CP nie pojdzie z setpatchem to nie widze opcji. pozostaje kabelek Y z karty i pauli do wzmacniacza/glosnikow
[#23] Re: mediator + karta muz. + cli

@mailman, post #21

sprawdzę.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem