[#1] Formatowanie 30gb hdd WB 3.1
Tak jak w temacie, chciałbym sformatowac 30gb hdd pod wb 3.1 :).
Wytłumaczy mi ktoś krok po korku jak to zrobić ?

[#2] Re: Formatowanie 30gb hdd WB 3.1

@arti4-92, post #1

Kup OS 3.5 - on obsługuje dyski >4GB

[#3] Re: Formatowanie 30gb hdd WB 3.1

@Minniat, post #2

@Minniat
Piekna odpowiedz... jestes miszcz!!

@Arti

Po poierwsze scsi.device (czy tam pacth) z aminetu.
Zeby ulatwic sprawe SFS.
Format i wszystko... ;)

[#4] Re: Formatowanie 30gb hdd WB 3.1

@Lokaty, post #3

Dodam jeszcze, że na stronie
http://strohmayer.org/sfs/

ściągasz:

http://aminet.net/disk/misc/SFS.lha

w którym znajdziesz guide jak zainstalować SFS na dysku itd.
a tu jest aktualizacja do najnowszej wersji SFS:

http://strohmayer.org/sfs/files/SFS_1.279_68k.lha

już bez dokumentacji.
[#5] Re: Formatowanie 30gb hdd WB 3.1

@arti4-92, post #1

zainstalowac nowsze scsci device, przez patcha.

sciagnac hdinsttools z aminetu bo stary hdtoolbox nie jest tutaj dobrym rozwiazaniem

zainstalowac noszy FFS, z BB na przyklad, lub sfs

sciagnac format64 - na wszelki wypadek

zrobic partycje mniejsza niz 4gb, reszta jak sie chce, formatuj uzywjac quickformat albo sformatuj od razu w hdinsttools.

wypic piwo
[#6] Re: Formatowanie 30gb hdd WB 3.1

@Valwit, post #5

Dzięki wam wszystkim !! Trzeba zrobić może tekst do FAQ ?? Spróbuję się tym zająć, co wy na to ;) ?

[#7] Re: Formatowanie 30gb hdd WB 3.1

@arti4-92, post #6

Moim zdaniem to dobry pomysł - coraz trudniej o małe dyski (do 4GB) dla klasyka, więc pytań o to jak podłączyć coś większego, z czasem będzie coraz więcej.
[#8] Re: Formatowanie 30gb hdd WB 3.1

@APC74, post #7

No i mam problem :(, formatowałem ten hdd pod emulatorem, wszystko aldnie pięknie smiga, ale po podłączeniu dysku do amigi, ona go nie wykrywa i pokazuje mi obraz z dyskietką :(

[#9] Re: Formatowanie 30gb hdd WB 3.1

@arti4-92, post #8

emulator korzysta z uaehf.device do obslugi dyskow i moze w tym byc problem, ale nie jestem pewny bo u mnie pod os3.9 na emulatorze to dalo sie sformatowac.

[#10] Re: Formatowanie 30gb hdd WB 3.1

@arti4-92, post #8

Po pierwsze - poczatkowa partycja nie wieksza niz granica 4gb.
Po drugie - pamietaj o "zaptaszkowaniu" bootowalnosci partycji systemowej.
Po trzecie - odpowiednie ustawienia filesystemu (sprawdz maske, czy jest odpowiednia dla danego filesystemu np. czy maska SFS jest taka sama jak podano w dokumentacji, jezeli nie to wpisz ja recznie).
Po czwarte (chociaz powinno byc po pierwsze) - sprawdz czy dysk jest widziany w Early Startup, badz, czy jakis HDInstTools widzi urzadzenie w fizycznej amidze.

[#11] Re: Formatowanie 30gb hdd WB 3.1

@Lokaty, post #10

Early Setup to Boot Menu ?

[#12] Re: Formatowanie 30gb hdd WB 3.1

@arti4-92, post #11

No tak... jak wejdziesz przeczytaj naglowek menu (a dokladniej - Amiga Early Startup Control). OK

Ostatnia modyfikacja: 02.06.08 17:49
[#13] Re: Formatowanie 30gb hdd WB 3.1

@Lokaty, post #12

Nie widać tam hdd :(

[#14] Re: Formatowanie 30gb hdd WB 3.1

@arti4-92, post #13

No dobra - nie widac to nie znaczy ze nie mozna uzywac. Sprawdz raz jeszcze co napisalem w poprzednim poscie i czy wszystkie warunki zostaly spelnione... i pamietaj o tym, ze im wiecej informacji podasz tym latwiej bedzie osiagnac cel.

[#15] Re: Formatowanie 30gb hdd WB 3.1

@Lokaty, post #14

Hdd sformatowałem na aos 3.9 zainstalowanym na emulatorze. Potem wystartowałem emulowaną amigę z ClassicWB z zamontowanym hdd. Na DH0 przekopiowałem ClassicWB. Całość startowała na emu.
Sformatowałem hdd z dyskietek WB, zainstalowałem z nich sysystem. Wystartowałem amige i się uruchomił wb, ale zaraz jakiś error napisało i zrestartowało komputer, po ponownym stacie, system już nie wstał.

[#16] Re: Formatowanie 30gb hdd WB 3.1

@arti4-92, post #15

widze ze temat stary jak swiat

[#17] Re: Formatowanie 30gb hdd WB 3.1

@arti4-92, post #15

Pewnie brak wersji scsi.device spowodował u Ciebie rozsypanie się całej struktury partycji przy pierwszym uruchomieniu i próbie zapisu czegokolwiek powyżej obszaru 4GB, tak jak pisano wcześniej na winUAE domyślnie jest używane uaehf.device do obsługi dysków i tam może działać poprawnie.

[#18] Re: Formatowanie 30gb hdd WB 3.1

@arti4-92, post #1

Tak jak koledzy pisali. Polecam zrobic jeszcze partycje systemowa w pierwszych 4gb dysku i trzymac wszystko co potrzebujesz na start w jej obrebie. Nawet jakby cos sie stalo to ci system zawsze sie zabootuje. Latwiej wtedy naprawic rozne bledy.

[#19] Re: Formatowanie 30gb hdd WB 3.1

@AmiChris, post #18

Dla bezpieczeństwa lepiej mieć partycje systemową w FFS i obrębie pierwszych 4GB dysku.
Tyle że jak odpowiednio sknocisz z partycjami powyżej 4GB to i tak może wymazać pierwsze 4GB z partycją systemową włącznie.

Pozdrawiam
[#20] Re: Formatowanie 30gb hdd WB 3.1

@arti4-92, post #1

Polecam tę stronę:

http://www.apc74.ppa.pl/PPA/4GB/Amiga1200_ROM_3.0_i_SFS.html

oraz przeszperaj forum Amiga w PPA. Ja się też o to pytałem. Wprawdzie robiłem to na dysku mniejszym bo 9.1GB. Wszystko działa bez problemu.
Ogólnie rzecz biorąc postępowałem tak jak na tej stronce plus te informacje jakie uzyskałem na forum.
A i używałem standardowego HDToolBox'a. Jakoś łatwiej mi się po nim poruszało niż po HDInstall(czy jakoś tak się ten program nazywał).

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem