[#1] apollo 1240/40
Witam. Postanowiłem skorzystać z przypływu gotówki i rozbudować trochę moją Amigę. Jednak przed decyzją chciałbym się upewnić czy:
a) karta Apollo 1240/40 blokuje port PCMCIA? mam sieciówkę na tym porcie i nie wiem czy na pewno będzie działać z tą kartą turbo.
b) czy ta karta wystarczy mi do komfortowej pracy? (OS 3.9, amigg, www, irc, torrent)
c) czy potrzeba doprowadzać jej dodatkowe zasilanie i chłodzenie?
d) jak z kompatybilnością z WHDload? Czy procesor 68040 w pełni współpracuje z starymi grami? Czy zauważyliście jakieś problemy?
e) i na koniec jakie macie opinie o sklepie efunzine.com?

p.s. Amigę mam w obudowie desktop.

[#2] Re: apollo 1240/40

@widelec, post #1

ad a) nie
ad b) zalezy co rozumiesz przez komfort, na amidze nawet na 060 nie ma komfortu do "pracy"
ad c) zasilanie nie, chlodzenie tylko, jak to egzemplarz krecony (np. z 33mhz)
ad d) kompatybilnosc srednia (u mnie jakies 70% bylo)
ad e) dobre

ps. ja tez mam w desktopie:)

[#3] Re: apollo 1240/40

@MrT, post #2

Bo desktop najlepszy

ad. c) Egzemplarz ma 40 mhz... uda się to dobrze schłodzić pasywnie czy będzie potrzeby wentylator? No i jak z klapką od turba? Klapka zdjęta i Ami na podstawkach? Jak wygląda to u Ciebie?

ad. d) Z jakimi grami miałeś problemy? Mógłbyś rzucić jakimś przykładem? Przede wszystkim zależy mi na Lotusach, czy Lotus 2 i 3 działają bezproblemowo?

[#4] Re: apollo 1240/40

@widelec, post #1

a: bedzie działać (maly problem z resetem ale jest to opisane)
[#5] Re: apollo 1240/40

@widelec, post #1

a) na pewno nie blokuje - mam i Apollo 40/40 i karte sieciowa w PCMCIA wlasnie
b) kwestia gustu, ale ja osobiscie nie narzekam
c) dodatkowe zasilanie niepotrzebne, ale zalezy co jeszcze masz oprocz tej karty. Kiedy mialem Ami+ dysk 2.5" 6GB, wszystko smigalo. Teraz mam dysk 3.5 250 GB, nagrywarke CD i tego wszystkiego zwykly zasilacz juz nie pociagnie. Kwestia chlodzenia - mam tylko radiator + brak klapki. Zwiech z powodu przegrzania jeszcze nie mialem, a Ami potrafi byc wlaczona non stop przez kilka(nascie) nawet godzin.
d) Lotusy wszystkie chodza jak zloto. Kompatybilnosc ocenilbym na poziomie 95-98%. Jesli chodzi o WHDLoad to nie chodza naprawde wyjatki (wystarczy wlaczyc opcje nocache w tooltype'ach).
e) duzych doswiadczen nie mam - raz tylko cos tam kupowalem, ale bylo OK.

Ogolnie - jestem ze swojej karty bardzo zadowolony!

Pzdr!
Bartek
[#6] Re: apollo 1240/40

@widelec, post #1

apollo nie blokuje pcmcia, sam mam sieciówkę i działa

amiga sys3+aga z wb3.9 chodzi na tym sprzęcie akceptowalnie, jak na te możliwości

torrenty śmigają w konsolowej wersji ctorrenta. Jest do tego GUI, ale mi coś nie działało. Jest też jakiś program, który obsługuje kilka protokołów p2p, ale nie pamiętam, jak się nazywa

co do chłodzenia, ja mam wersję 33 mhz i pasywny mały radiatorek, w sumie jajka można było by na nim smażyć, bo palca max 5 sek mogę potrzymać na nim, ale mimo to pracuje stabilnie. 40 mhz to już raczej jakiegoś dużego radiatora potrzebuje

wdh nie próbowałem jeszcze

co do efunzine, jest ok, kupiłem u nich parę magazynów MA i oscylator 80 mhz, poszło sprawnie

co do montarzu turba, ja kupiłem taką, która miała 2 sloty simm, drugi dolutowany, niestety jest wygięty w stronę klawiatury, więc musiałem rogi przyciąć, i żaden modułek się tam nie mieści :/, od dołu zrobiłem tak, że wyciąłem w tej klapce prostokątny otwór, tak żeby kość ramu się mieściła, a także kawałek odlewanej krawędzi, żeby było miejsce na bateryjkę. Wspadziłem tam 2 stronny moduł 32MB kingstona i pasuje na styk dosłownie. Troszkę wystaje, stąd jest ten otwór. Jak klapkę założę, idelanie dociska całą kartę.

[#7] Re: apollo 1240/40

@widelec, post #3

Lotus II chodzi na 040 bez kłopotów.

[#8] Re: apollo 1240/40

@widelec, post #1

99% gier chodzi pod 40stka i 60tka.WHDload
[#9] Re: apollo 1240/40

@widelec, post #1

a) nie blokuje, sieciówka działa (wiem z doświadczenia, nie tylko ze słyszenia),

b) taki procesor zapewnia już przywoity komfort, jak na amigowe standardy, niestety AGA okrutnie ssie,

c) zasilania nie trzeba, jeśli Amiga ma dysk 2,5", to i standardowy zasilacz 25W da radę; jeśli fabryczne chłodzenie (radiator i mały jazgotliwy wiatraczek) jest i działa, to chłodzenia też nie trzeba,

d) tego nie wiem - zacząłem grać na Amidze kiedy pojawiły się na nią strzelanki FPP i prawie żadnych starszych tytułów nie próbowałem,

e) zawsze 100% zadowolenia; oczywiście jest drożej niż pokątnie, ale sprzęt nie jest przynajmniej typu "NIEWIEM NIEZNAM SIE JAKS OMEGA POLECMA!!!!!!!!!!!!!" i w razie czego można liczyć na wsparcie.
[#10] Re: apollo 1240/40

@widelec, post #3

uda się to dobrze schłodzić pasywnie

Odradzam, chyba, że za pomocą konkretnego radiatora w towerze.

Klapka zdjęta i Ami na podstawkach?

A po, za przeproszeniem, cholerę?
[#11] Re: apollo 1240/40

@widelec, post #3

Nie mam klapki, bo zgubilem, ale da sie z klapka i bez podstawek.

Nie chodzi mi np. Utopia i Lion King.

[#12] Re: apollo 1240/40

@Daclaw, post #10

Daclaw napisał(a):

> uda się to dobrze schłodzić pasywnie
>
> Odradzam, chyba, że za pomocą konkretnego radiatora w towerze.
>
> Klapka zdjęta i Ami na podstawkach?
>
> A po, za przeproszeniem, cholerę?

Gdzieś czytałem, że przy użyciu obudowy desktop dobrze jest zdjąć klapkę, Amigę ustawić na podstawkach, wtedy bez problemów zmieści się "konkretny" radiator.

[#13] Re: apollo 1240/40

@widelec, post #12

Ja nie mam klapki, mam zrobione male podstawki, ale z innych wzgledow - duze simmy. Teraz uzywam Apollo 060, ale rok chodzil wczesniej apollo 040@40 nie krecony - nie bylo zadnych problemow i nie musialem montowac zadnych turbin, wielkich radiatorow itp.

[#14] Re: apollo 1240/40

@widelec, post #1

Wiem ze pewnie sie powtorze, ale chyba nie o to chodzi i chcialbys aby kazdy uzytkownik Apollo osobno przedstawil swoje refleksje na temat karty :)

a) karta Apollo 1240/40 blokuje port PCMCIA?

Nie, ale jezeli beda problemy z zasilaniem, to fakt ze karta PCMCIA jest zasilana z plyty glownej - to moga wystapic czestsze zwieszki systemu. Juz ledwo wystarcza energi dla Apollo. Jakby co, to jest rozwiazanie tego problemu...

c) czy potrzeba doprowadzać jej dodatkowe zasilanie i chłodzenie?

...no wlasnie. Sa dwa wyjscia. Dwa zasilacze. Jednym (jak najlepszym) zasilic plyte glowna i pewnie PCMCIA tez pociagnie, natomiast drugim reszte urzadzen. Chociaz stacja dyskow, moze lepiej aby byla bezposrednio z plyty.

Drugi sposob - wszystko z jedngo, wiezowego zasilacza, dopompowujac energie plycie do portu stacji dyskow. Oczywiscie zasilacz musi miec tez standardowe wyjscie, aby zasilic plyte, no i stacje trzeba zasilic bezposrednio z zasilacza.
Tak czy inaczej, to tez kwestia plyty glownej. Rozne, a nawet takie same, roznie sie zachowuja. Tak czy inaczej jak bedzie jakis problem, to miej to na uwadze. Niektorzy uzytkownicy nie maja z tym problemu.

jak z kompatybilnością z WHDload? Czy procesor 68040 w pełni współpracuje z starymi grami? Czy zauważyliście jakieś problemy?

Sa problemy. Jak juz ktos zauwazyl, jest 99% kompatybilnosci. Ja bardzo czesto dopisuje w ikonie gry (WHDLoad) - NOCACHE. Czasami tez warto wystartowac bezposrednio wpisujac:

cpu nocache

na WB. Czasami trzeba odpalic niektore gry WHDLOAD z "no startup-sequence". Ale ogolnie jest OK. Tak czy inaczej nie wszystko dziala z systemu. Tym bardziej gdy sa stosowane jakies laty dopalajace (FastATA, RemApollo itp.).

Z drugiej strony majac 040, pograsz w prawdziwe gry 3D AGA i nie tylko, ktorych nie zobaczysz pod WHDLOAD. Dema tez robia wrazenie. Warto sie pomeczyc z 040 :)

e) i na koniec jakie macie opinie o sklepie efunzine.com?

Jak najbardziej pozytywne, choc wiadomo ze czasami przypadki losowe sie zdarzaja. Ogolnie nie uzywaj internetowego sklepu (oczywiscie nie mam nic przeciwko), tylko pytaj ich o sprzet, cennik itp. bezposrednio na majla. Nie odpisuja z dnia na dzien, ale zawsze. Kupuj czesciej u nich, to bedziesz mial znizki. Sam zapytaj o znizke. Wytarguj. No ale bez przesady. :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem