[#1] Blizzard PPc-kontroler scsi
Witam.Jaki transfer na tym kontrolerze sie osiagnie(realny)?
Jakie sa wasze wrażenia z pracy na tym w porównaniu z fast ata która ma słabe osiagi .
[#2] Re: Blizzard PPc-kontroler scsi

@jarecki130, post #1

Osobiście to od ładnych kilku latekj używam faty; mam również blicka z scsi i parę mc-y temu próbowałem całość ruszyć.
Pomijając kwestię problemu z dotarciem do dysków, przelotek, terminatorów i taśm (myślę o tej do bppc) i oczywiście ich cen - to i tak IMO wole fate.
Logiczne argumenty oczywiście dają same plusy dla scsi: dma, więcej urzadzeń, scanery, przelotki IDE->SCSI, szybkośc, małe użycie CPU itp. itd.
Na plus faty mamy: łatwość montażu urządzeń, wielkie dyski (30-300GB), cena (za 150 masz fatę; wersja bppc z scsi zaczynają być rarytasem)...
Ale tak jak napisałem ten który ma wszystkie elementy układanki i ruszył z całością będzie zadowolony ze scsi - ja wolę fatę. :) - choć gdy znów mnie natknie możliwe, że popróbuję od nowa :).

[#3] Re: Blizzard PPc-kontroler scsi

@11MASTEr, post #2

więcej urzadzeń, scanery

To już przedawnione. W praktyce wystarczą obecnie dwa urządzenia - dysk i nagrywarka DVD-RW. Cała reszta i tak jest na USB i ten kontroler jest w tej chwili najpilniejszą rzeczą w kwestii rozbudowy Amigi. Czasy świetności SCSI minęły na tyle dawno, że tylko ewentualnie dyski w tym standardzie trzymają jeszcze współczesny poziom. Poza tym do dyspozycji są wyłącznie czytniki CD i nagrywarki o średnich osiągach i nieliczne czytniki DVD-Rom. Wszystko to z drugiej ręki, co w przypadku napędów optycznych nie wróży dobrze. Kilka lat temu dało się jeszcze znaleźć "leżaki magazynowe", np. świetne Toshiby x40 z 1999 roku. Teraz wątpię w takie okazje.
[#4] Re: Blizzard PPc-kontroler scsi

@Daclaw, post #3

Dlatego napisalem jeszcze przelotki IDE-SCSI rozwiązują one Twoje problemy dot. napędów.
Co do skanerów; no jak ktoś ma to ma - jak się zepsuje to bedzie problem...albo usb.

[#5] Re: Blizzard PPc-kontroler scsi

@11MASTEr, post #2

Co do przelotki scsi z gniazda w Blizzie PPC na normalną taśmę 50 pin, to zrobiłem dwie (do dwóch kart) i działały pięknie. Jeśli chodzi o transfery, to osiągałem jakieś 8 MB/s (to zależy od dysku - generalnie osiągasz tyle ile napisał producent w opisie - mówimy oczywiście o leciwych kilkugigowych dyskach 50 pin). Co do napędów optycznych, to nigdy nie miałem z nimi kłopotów - miałem dwa uzywane Teac 24x... może są trwalsze, albo w przypadku SCSI (głównie zastosowania serwerowe) mają mniejszy przebieg w ilości odczytanych płyt? Nie wiem, ale u mnie działały nieźle. Najbardziej podobały mi się dwie rzeczy - kopiowanie między CD a HDD przebiegało szybko i z minimalnym obciążeniem CPU (DMA i zapewne transfer bezpośredni między urządzeniami - ficzer którego IDE się nigdy nie dorobiło), drugą rzeczą był brak charakterystycznego dla wielu urządzeń ATAPI efekt "przyblokowywania" systemu przy oczekiwaniu na dostęp do danych na CD.
Ja zdecydowanie polecam SCSI do Ami. Cóż z tego, że zabytek, skoro sama Ami to też zabytek klasy zero i będą do siebie dobrze pasowały ;) . Do tego urządzenia SCSI obecnie można kupić za grosze... a jak ktoś bardzo musi mieć nagrywarkę DVD to nikt nie zabroni założyć jej do złącza IDE na płycie.
[#6] Re: Blizzard PPc-kontroler scsi

@wali7, post #5

Dziekuje za pomoc i wiarygodna informacje.Właśnie kupiłem PPc z 60/50 scsi :)
[#7] Re: Blizzard PPc-kontroler scsi

@jarecki130, post #6

To pochwal sie gdzie i ile dałeś.

[#8] Re: Blizzard PPc-kontroler scsi

@wali7, post #5

Da się wypalić płytę DVD na nagrywarce podpiętej do standardowego kontrolera? Chętnie usłyszałbym pewną informację od kogoś, kto próbował.
[#9] Re: Blizzard PPc-kontroler scsi

@jarecki130, post #1

Miałem kiedyś Fatę i od wczoraj mam znowu. Pierwsze wrażenia negatywne - trzeba wszystko w troche powalony sposób instalować, czego w ogóle nie ma w przypadku SCSI. Trochę danych z sysspeeda:
- standardowy kontroler: 1,99 MB/s (write) 1,58 MB/s (read)
- FastATA: odpowiednio 4,79 i 3,82
- SCSI: odpowiednoio 5,28 i 7,66

[#10] Re: Blizzard PPc-kontroler scsi

@Kitech, post #9

Eee tam instalujesz tylko dysk primary na master i to zazwyczaj wszystko tylko raz sie robi.
Z każdym kolejnym jest dużo łatwiej.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem