[#1] Amiga HD i IDE-CF naraz. Pomocy!
Witam. :D

W celu przeniesienia danych podłączyłem do mojej A1200 podwójną taśmą 3.5" mój stary piłujący HD 3.5" 1GB i adapter CF-IDE 2.5" z kartą 2GB. Do podłączenia Adaptera CF do taśmy 3.5" używam przejściówki takiej jak ta:

Urządzenia podłączone osobno działają jak należy, ale razem już nie. HD ustawiłem jako master, a Adapter CF jako slave. Po ponownym partycjonowaniu i formatowaniu karty pokazuje się komunikat "bad header type" i "checksum error" itd.

W czym może tkwić problem? Czy do podłączenia dwóch HD potrzeba jakiegoś interfejsu? Pomocy!

Ostatnia modyfikacja: 16.06.2008 21:54:42
[#2] Re: Amiga HD i IDE-CF naraz. Pomocy!

@False Prophet, post #1

Moim zdaniem urządzenia 'gryzą się' spróbuj ustawić urządzenia na CS.
Ew. możesz wywalić kilka FF z pola maksymalny transfer w np. HDTB - choć to nie tłumaczy komunikatu "bad header type" !?

Przeszukaj forum.

[#3] Re: Amiga HD i IDE-CF naraz. Pomocy!

@False Prophet, post #1

Jeśli masz jakieś rozszerzenie turbo - wyłącz lub wyjmij je. Mi Blizzard 1260 lubi wybrzydzać na standardowym kontrolerze IDE. Oddzielnie dwa dyski chodziły poprawnie, razem też jednak tylko bez turbo. Nie miałem jednak tak jak Ty żadnych requesterów w stylu bad header type - u mnie po prostu był czarny ekran i niebootująca (lub restartująca) się Amiga. W przypadku takich problemów jak u Ciebie można by również zastosować jakiś kontroler 4xEide jednak jest to dość drogi półśrodek. Może spróbuj z inną kartą pamięci?

W każdym razie życzę powodzenia ;)

Ostatnia modyfikacja: 23.06.2008 18:51:29
[#4] Re: Amiga HD i IDE-CF naraz. Pomocy!

@False Prophet, post #1

Ja mam taką samą przelotkę i nie podłączam napięcia poprzez ten kabelek w ogóle.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem