[#1] A 1200 + Mtec speedup problem
Witam.
W ostatnich dniach stałem się posiadaczem amisi 1200 ( powrót po 16 latach wtedy posiadałem a cd32 z pro module ) z kartą Mtec A1200 Speedup 4MB 0 Waltstate fastram plus Coprpzessor plus Uhr ( taki napis widnieje na karcie ). Karta jest sprawna posiada cztery odsadzone banki pamięci ale niestety brakuje koprocesora i zegara, w związku z tym mam pytania ( jeżeli ktoś spotkał się z tą kartą ).
1. Jaki koprocesor i zegar brakuje? (podstawka jest na 68 nóżek)
2. Czy warto szukać i montować wyżej wymienione?
3. Gdzie szukać podanych części? (chyba że ktoś coś takiego posiada, chętnie odkupię).
Gdyby było potrzebne zdjęcie karty to zamieszczę.
Pozdrawiam.
[#2] Re: A 1200 + Mtec speedup problem

@NikBull, post #1

Z opisu wynika, że to coś takiego:
http://amiga.resource.cx/exp/mtec1200
[#3] Re: A 1200 + Mtec speedup problem

@zyga64, post #2

Strzał w dziesiątkę to jest to cudo.
Dzięki bardzo mam nadzieję że znajdzie się ktoś i odpowie na resztę moich pytań :D
[#4] Re: A 1200 + Mtec speedup problem

@NikBull, post #3

http://www.allegro.pl/item383607278_procesor_koprocesor_68020_od_pewniaka_.html A co do zegarka to znajac zycie ten powermodule na karcie, czyli w skrocie bateria pewnie zdechl byl:).

[#5] Re: A 1200 + Mtec speedup problem

@NikBull, post #1

MC68881 taki jest jego symbol ostatnio na allegro widziałem generatora nie potrzebujesz może pobierać clok z płyty amigi jest tam stosowna zworka.
[#6] Re: A 1200 + Mtec speedup problem

@Dziadziomiecio, post #5

Co do baterii to nie ma problemu jakiś fachowiec wlutował podstawkę od PC z płyty głównej. :)
[#7] Re: A 1200 + Mtec speedup problem

@NikBull, post #6

zamiast 68881 możesz dać 68882 - jest blisko dwa razy szybszy przy tym samym zegarze - z tym że aby wykorzystać FPU musisz mieć soft w wersji dla FPU
[#8] Re: A 1200 + Mtec speedup problem

@wali7, post #7

ja mialem pierwszego M-Teca dobra karta .. wspominam ja mile .. byla 68030/28 mhz + FPU 68882/28 Mhz + MMU + 8 MB Fast.. poczulem co to za speed WB 3.0 z MUI i scalosem ;) .o demo scenie nie wspomne ;-]

super wkoncu mozna bylo sluchac XM i S3M DBM z Fastu ;)

FPU ujawnial sie tylko przy Linuxie ,Doom2 FPU ,LightWavie :)

Ostatnia modyfikacja: 24.06.2008 12:00:44
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem