[#1] Problem z podłączeniem HDD 80GB i CD-ROM do wieży
Zakupiłem nowy twardy dysk, gdyż mój stary jest już na ukończeniu (zostało 13MB z 1.5GB). Podłączyłem oba twarde dyski do mojej wieży, sformatowałem duży dysk i skopiowałem całą zawartość małego dysku do dużego. Następnie przetestowałem i Amiga bootuje bez problemu z nowego dysku.

Podczas podłączania CD-ROMu do nowego dysku (i wyjęciu starego) pojawił się problem. Podłączając nowy dysk do CD-ROMu w miejsce starego dysk przestał bootować, a ponadto restartował z GURU meditation... W pewnych ustawieniach zworek dysk nie jest widoczny dla systemu. Co zrobić by dysk bootował poprawnie? Czy ustawienia zworek CD-ROMu mają znaczenie?

Proszę o pomoc!

[#2] Re: Problem z podłączeniem HDD 80GB i CD-ROM do wieży

@Minniat, post #1

Wiecej danych technicznych...
Jaki zasilacz? Jakas karta turbo? Jakie napiecia? Jaki CD-Rom? ...

[#3] Re: Problem z podłączeniem HDD 80GB i CD-ROM do wieży

@Lokaty, post #2

Zasilacz 200W, karta turbo Blizzard 1260/50MHz, CD-ROM LG 52x.

Mam wrażenie, że nowy twardy dysk (Seagate) "nie lubi" trybu Master (tak mniemam), bo tylko na Slave jest widoczny dla komputera.
Czy powinienem może ustawić CD-ROM na Master, ale jakie jest ustawienie zworek.

Ostatnia modyfikacja: 28.06.2008 15:20:03
[#4] Re: Problem z podłączeniem HDD 80GB i CD-ROM do wieży

@Minniat, post #3

Predzej "nie lubi sie" z twoim napedem... . Ciezko cos ogolnie poradzic w tej systuacji. NIe wiem - moze masz felerna tasme? Rozumie ze nie posiadasz kontrolera Fast-ATA?

[#5] Re: Problem z podłączeniem HDD 80GB i CD-ROM do wieży

@Minniat, post #1

zwróć uwagć na zworki w nowym dysku nie które mają tak że jako master i single są w jednej opcji w drugiej cabel selekt czy jakos tak i tu tkwi problem.
Druga sprawa że jeśli instalowałes patrycje na dysku ktory podpićty był jako drugi zapisały sie one w bloku na pierwszym dysku.Dlatego Amiga może nie rozpoznać patrycji . Tak na odległośc trudno cos podpowiedzieć.
[#6] Re: Problem z podłączeniem HDD 80GB i CD-ROM do wieży

@Lokaty, post #4

Predzej "nie lubi sie" z twoim napedem...

Zgadza się. Chodzi mi tylko o to by mój duży dysk współpracował z napędem CD-ROM.

Taśma jest w porządku (używana też przez stary dysk), FastATA nie mam.
Pytanie: czy można ustawić twardy dysk na Slave, a CD-ROM na Master?
Proszę podać układ zworków dla CD-ROMu.

[#7] Re: Problem z podłączeniem HDD 80GB i CD-ROM do wieży

@Dziadziomiecio, post #5

zwróć uwagć na zworki w nowym dysku nie które mają tak że jako master i single są w jednej opcji w drugiej cabel selekt czy jakos tak i tu tkwi problem.

Próbowałem praktycznie wszystkie opcje oprócz ustawienia CD-ROMu na Slave.

Dlatego Amiga może nie rozpoznać patrycji

Partycje są ustawione poprawnie, przecież zainstalowałem HDD, założyłem i sformatowałem partycje. Problem tkwi, że gdy oba dyski są w komputerze to wszystko jest OK, ale gdy podłączam CD-ROM duży dysk sprawia problem.

[#8] Re: Problem z podłączeniem HDD 80GB i CD-ROM do wieży

@Minniat, post #7

no własnie włacz amige przytrzymaj oba klawisze myszy i zobacz czy sterownik widzi jakas patrycje
[#9] Re: Problem z podłączeniem HDD 80GB i CD-ROM do wieży

@Minniat, post #6

Pytanie: czy można ustawić twardy dysk na Slave, a CD-ROM na Master?

Mozna, ale pamietaj o tym, iz Amiga musi sie "z czegos" zabootowac.
Proponuje ustawienie CD-ROMu na Cable Select, a dysk na Master.

[#10] Re: Problem z podłączeniem HDD 80GB i CD-ROM do wieży

@Minniat, post #1

sprobuj zamienic cd-rom i dysk miejscami w tasmie (tzn do gniazda w ktorym byl dysk podlacz cd...) u mnie mialo to znaczenie choc nie mam pojecia dlaczego, oba urzadzenia sa podloczone rownolegle

Ostatnia modyfikacja: 28.06.2008 17:50:17
[#11] Re: Problem z podłączeniem HDD 80GB i CD-ROM do wieży

@vi-bee, post #10

Już wszystko jasne. Po wielu testach wyszło na jaw, że winny jest HD. Będę musiał zakupić jakiś inny (i mniejszy).

[#12] Re: Problem z podłączeniem HDD 80GB i CD-ROM do wieży

@Minniat, post #11

Pytanie! Czy aby dysk działał poprawnie należy stworzyć partycję systemową mniejszą od 4GB. Gdzieś na forum czytałem na ten temat. Prawdopodobnie to rozwiąże mój problem. Póki co są 4 partycje po 7GB.

[#13] Re: Problem z podłączeniem HDD 80GB i CD-ROM do wieży

@Minniat, post #12

Koniecznie ponizej 4GB. Systemowa zrob np. o wielkosci 650 MB - bedzie pozniej latwiej backupowac na CD.
[#14] Re: Problem z podłączeniem HDD 80GB i CD-ROM do wieży

@Minniat, post #12

Ja mam 2giga i jest dobrze. Jak masz system 3.9 to pozostałe według uznania.
U mnie czasem były kłopoty z wićkszymi patrycjami dlatego tylko dane przechowuje na patrycjach wićkszych ja k 4 giga a programy gry na dwóch po 3.9giga.
[#15] Re: Problem z podłączeniem HDD 80GB i CD-ROM do wieży

@Dziadziomiecio, post #14

Ustawiłem partycję systemową na 3GB, sformatowałem ją, przekopiowałem dane ze starego dysku i wszystko gra! - komputer bootuje się bez problemów z nowego dysku.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem