[#1] Kopia zapasowa twardego dysku
Witam mam pytanie jak najłatwiej skopiować zawartość amigowego twardego dysku na inny dysk lub płytę?Niestety jestem zmuszony sprzedac swoją Amisię i chciałbym zostawić sobie kopię tego co przez wiele lat udało mi się zdobyć :(
[#2] Re: Kopia zapasowa twardego dysku

@PRIMER, post #1

1. podpinasz inny dysk twardy i kopiujesz dane - po prostu!
2. jeżeli masz nagrywarkę CD - uruchamiasz darmowy ale pełny program MakeCD i wypalasz płytę.

[#3] Re: Kopia zapasowa twardego dysku

@Pero, post #2

może jesteś w stanie napisac to bardziej szczegółowo?
[#4] Re: Kopia zapasowa twardego dysku

@Pero, post #2

Jeszcze lepiej jest podpiąć dysk od Ami do pc, potem pod WinUAE przegrać, i od razu będzie miał "amigę".

[#5] Re: Kopia zapasowa twardego dysku

@PRIMER, post #3

a moze ty napisz czego w tym opisie nie rozumiesz?
[#6] Re: Kopia zapasowa twardego dysku

@PRIMER, post #3

Napisz nam, czego ty w tym prostym opisie nie rozumiesz. Przecież prościej przegrać "amigowego" twardziela już nie można.
[#7] Re: Kopia zapasowa twardego dysku

@kmilota, post #6

moze nie wie jak?

wpisz po prostu
copy dh0:#? dh1: all clone
[#8] Re: Kopia zapasowa twardego dysku

@PRIMER, post #1

Pod linuksem:

#dd if=/dev/twoj_dysk_x of=plik.img

Jak juz odzyskasz amige to zrucasz na dysk:

#dd if=plik.img of=/dev/twoj_dysk

jak dysk bedzie mial wieksza pojemnosc to pozostale miejsce zaalokujesz za pomoca hdtools, a jak mniejsza to:

#mount -t affs -o loop plik.img /gdzies/tam

i w katalogu /gdzies/tam masz dane. Przegrywasz co chcesz.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem