[#1] Amiga a500
Dostałem od babci Commodore Amiga model a500 (przewalała się na strychu). Pierwszy raz widzę takie urządzenie na oczy. Była tylko klawiatura i zasilacz wiec podłączyłem zasilanie i wejściem mono do telewizora. Włączyłem i oczom moim ukazała się ręka z dyskietka, na której pisze Amiga WORKBENCH v1.3. Była tam jakaś jeszcze dyskietka ale jak ja wkładam to się nic nie dzieje. W komputerze jest ona pusta. I teraz pytanie: na wikipedi znalazłem zdjęcie tego pięknego komputera, na którym było pokazane coś lekko podobnego do dzisiejszego windowsa (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c3/Amiga500_system.jpg) i jak takie coś uruchomić na moim sprzęcie? Coś jeszcze do niego potrzeba? Proszę o wszelkie propozycje. Z góry dziękuje za pomoc!
Pozdrawiam, tomek194!

[#2] Re: Amiga a500

@tomek194, post #1

Potrzebujesz 2 dyskietki:

1. Workbencha 1.3
2. Extras 1.3

Ktos pewnie bedzie tu mial i ci wysle. Trzeba poczekac.

Tu mozesz zobaczyc, jak ten system sie rozwijal:
http://www.gregdonner.org/workbench

Ostatnia modyfikacja: 07.07.2008 23:22:41
[#3] Re: Amiga a500

@tomek194, post #1

Jeśli pokazuje się ręka z dyskietką, to znaczy, że komputer startuje prawidłowo i domaga się włożenia dyskietki.
Dyskietka, którą miałeś przy Amidze - jest opisana jakoś? Ma jedną (DD), czy dwie (HD) dziurki? Piszesz, że próbowałeś ją włożyć do "komputera", czyli do swojego PC. Gdyby była nagrana w formacie amigowym, to Windows krzyczałby, że niesformatowana, więc zakładam, że to jakaś przypadkowa dyskietka jest.
Żeby odpalić Workbench (czyli to coś "lekko podobnego do windowsa" ), a najprościej mówiąc - graficzny interfejs AmigaOS, potrzebujesz dyskietki systemowej "Workbench 1.3" (ładuje się z dyskietki, Twoja A500 dysku twardego nie posiada).

[#4] Re: Amiga a500

@recedent, post #3

Czyli z pod windowsa nie nagram dyskietki workbench? A linux, na nim tez się nie da? Takiej dyskietki nie posiadam, wiec skąd mogę coś takiego wziąść ? A z tym dyskiem twardym to jak to jest? Czytałem, że pasuje taki od komputera, więc mam gdzieś na zbyciu jakieś 20gb, będzie działać? I co z nim zrobić jeśli już by działał.

P.S. Teraz dopiero doczytałem się, że na tej starej dyskietce piszę Lotus II (auta). Ledwo co to przeczytałem, bo leżało to w amidze na strychu około 15 lat :D. W internecie sprawdziłem, że to gra Lotus Turbo Challenge 2, czyli gra wyścigowa. Ehhh, chętnie bym zobaczył jak wyglądały gry z przed 17-stu lat :P.

Ostatnia modyfikacja: 08.07.2008 08:41:49
[#5] Re: Amiga a500

@tomek194, post #4

"Czytałem, że pasuje taki od komputera"

Niestety nie. Do Amigi pasuja tylko dyski twarde od pralki, ewentualnie te od wiertarki, ale po przerobce.

Znasz cos takiego jak rodzaje dyskow? Naprawde nie ma czegos takiego jak dyski od komputera i nie od komputera.
Amiga 500 to co to jest wg Ciebie? Odkurzacz? Lutownica? Sokowirowka?

Uprzedzajac dalsze pytania. A500 nie posiada wbudowanego zadnego kontrolera do dyskow twardych. Byly produkowane dodatkowe kontrolery IDE i SCSI obslugujace odpowiednie dyski IDE lub SCSI. Dysku SATA i SAS z tego co sie orientuje wogole nie podlaczysz (chyba, ze sa jakies adaptery).
[#6] Re: Amiga a500

@Jaszczur, post #5

To nie jest dysk SATA. To dysk IDE. Czyli taki będę mógł podłączyć? I jak z tą dyskietką workbench, nie da się jej jakoś "stworzyć" z pod windowsa?
[#7] Re: Amiga a500

@tomek194, post #6

Ni hu hu, nie otworzysz tej dyskietki na "komputerze" :). Co do ide to do a500 (niestety ten model nie ma wbudowanego kontrolera), jak napisal kolega Jaszczur nie podepniesz dysku bez odpowiedniego kontrolera do obslugi dyskow twardych. Do wyboru masz to co daja na allegro, czyli najczesciej ide polskiej produkcji, bywaja jeszcze kontrolery scsi, no i mfm/rll ale to straszny zabytek. Do tego masz jeszcze opcje zrobienia sobie wlasnego kontrolera - schematy do znalezienia na aminecie.

[#8] Re: Amiga a500

@tomek194, post #6

http://www.ppa.pl/faq.html tutaj masz troche odpowiedzi, a i generalnie radze przejzec internet, bo widze ze na temat amigi jestes kompletnie zielony, poznaj podstawy i wtedy mozna zaczac cos kombinowac.

[#9] Re: Amiga a500

@tomek194, post #1

Więc myślę, że najlepszym sposobem jest podejść do amigi odłączyć ją i wyrzucić jak najdalej przez okno :) Jestem kompletnie zielony w takich sprawach, pierwszy raz widze na oczy coś co jest "komputerem" i wygląda tak jak to wygląda. Dzięki wszystkim, którzy się odezwali w tym temacie. Pozdrawiam, tomek194.
[#10] Re: Amiga a500

@tomek194, post #9

Mozesz mi podeslac ta ami Barbarzynco:).

[#11] Re: Amiga a500

@Fazior, post #10

Hehe chetnie tylko, że teraz chciałem sprawdzić trochę co ma w środku i nie miałem takich śrubokretów więc 1 śrubke wyrwałem a reszta się trzyma, bo nie chciało mi się rozkręcać dalej. Jeszcze zobaczyłem, że po lewej stronie maszyny nie ma jednej przykrywki nie wiem od czego, i od dołu jest zakryte, też jakieś wejście też nie wiem od czego. Jeśli wiecie co to to napiszcie. Fazior jeśli masz GG to daj swój numer.
[#12] Re: Amiga a500

@tomek194, post #11

Po lewej jest zlacze proca, tam wlasnie podpinasz kontrolery hdd, "zakryte od spodu" to tak zwana klapka, czyli miejsce na zalozenie rozszerzenia pamieci o 512kb najczesciej. Ps. najedz na napis fazior nad krowa lizaca ekran Twojego monitora, a znajdziesz wszelkie namiary na mnie:P

Ostatnia modyfikacja: 08.07.2008 10:27:35
[#13] Re: Amiga a500

@tomek194, post #11

chciałem sprawdzić trochę co ma w środku i nie miałem takich śrubokretów więc 1 śrubke wyrwałem

Wiesz co... lepiej faktycznie wyrzuć tę Amigę (nie przez okno - odłóż spokojnie przy jakimś kontenerze), albo oddaj komuś, kto już zszedł z drzewa. Dla siebie do zabawy poszukaj jakiegoś pieńka w lesie i zajmij się skonfigurowaniem kompatybilnej z nim siekiery z kamienia.

Rzygać mi się chce, kiedy czytam o podobnych praktykach i kiedy dostaję w swoje ręce sprzęty po takich przejściach.
[#14] Re: Amiga a500

@Daclaw, post #13

Popieram w całej rozciągłości. Wręcz zakrawa na prowokację ...

[#15] Re: Amiga a500

@Rembrand, post #14

Wiecie co. Ludzie którzy nie wiedzą co to jest AMIGA są głupi. Przecież ten komputer zrewocjulizował świat komputerów. Gdyby nie AMIGA nie byłoby coraz szybszych Inteli i AMD-ów. Turrican duszenie kupki

[#16] Re: Amiga a500

@patrick2012, post #15

wiesz co? ludzie ktorzy nie wiedza co to jest procesor sa glupi, przeciez bez niego by nie dzialaly im komputery.
To jest bez sensu, nie kazdy wie co to amiga bo go to nie interesuje/interesowalo.

[#17] Re: Amiga a500

@patrick2012, post #15

- Panie, co to jest Amiga?
- Co Pan, ja nie jestem rolnikiem!

O kurde... to szło trochę inaczej
[#18] Re: Amiga a500

@Banderas, post #16

Mój kumpel (nie ten co ma A1000) nie wie co to jest procesor i niewie gdzie się znajduje :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem