[#1] dylemat lamera
Cześć!

Wpadła mi w ręce ami 1200. Niestety nie miałem nigdy dotąd przyjemności posiadać takowej (zawsze przewijała się gdzieś niedaleko). Jestem jednak sentymentalnym piernikiem i postanowiłem nadrobić zaległości.
Nie interesuje mnie przerabianie starej, dobrej ami na multimedialny kombajn do divxów i empetrojek. Do tego mam szybkiego, błyszczącego grzyba. Mój cel to pograć w dobre amigowe gry, puścić sobie kilka demówek, może pobawić się amigowskimi programami graficznymi "z tamtych lat".
Pytam zatem: jak ja rozszerzyć?
Zależy mi na swobodzie w wyborze softu. Powinienem zaopatrzyć się w turbo, czy może wystarczy zwykłe rozszerzenie o kilka mb fastu?
Proszę o zaproponowanie jakiejś budżetowej konfiguracji.

Kończę staropolskim powiedzeniem "keep it oldskul, oł je kuźwa".
[#2] Re: dylemat lamera

@mon, post #1

Kup 8Mb Fastu i do WhdLoad starczy.

[#3] Re: dylemat lamera

@Hubez, post #2

Tak jak twierdzi moja sygnaturka :P jedno zastrzeżenie - są gry, które potrafią się wtedy "przyciąć" np. Lotus 3 czasami "chrupnie" ale ogólnie da się grać

Jeśli masz większy budżet to pomyśl nad jakimś rozszerzeniem z prockiem 030.

[#4] Re: dylemat lamera

@widelec, post #3

Dzięki. Poszukam fastu, może uda mi się przyciąć okazyjnie kartę z 030.
[#5] Re: dylemat lamera

@mon, post #1

Zacznę od tego, że staruszkowi do FG24 i Scali było potrzebne turbo, zaopatrzył się w Mteca 030/28mhz i 8 mb ram. To już w miarę minimalna konfiguracja. Ja w swojej Ami mam 040/33 i 16 mb ram, które kiedyś do video spokojnie wykorzystywał.
Mi taki sprzęt wystarcza, ale przyznam się że 32 mb ramu by się przydało. Jeśli chcesz podejść do Ami z szybkim systemem, pobawić się profesjonalnymi programami graficznymi, to minimum wspomniany pierwszy konfig. Aczkolwiek jeśli chcesz trochę dopucować sprzęt to musisz już zaopatrzyć się w więcej pamięci. A cenna pamięć przyda się do łatek np. FBlita. Ja myślę że powinno na początku Ci wystarczyć ta 030 z 8 mb ramu. Tylko nie bierz karty MTec... bo pamięć jest "przylutowana"
Na 030 MP3 się tną, a na 040 już możesz sobie słuchać, nawet PPainta można uruchomić, ale komputer i tak będzie wystarczająco spowolniony.
Trochę pamięci przyda się również jak zechcesz podłączyć napęd CD. Tylko jeszcze trzeba będzie uporać się z zasilaniem, ale to już inna sprawa...

[#6] Re: dylemat lamera

@pwe, post #5

Do gier, programów typu Deluxe Paint wystarczy A1200 + HD i trochę Fast Ramu (4-8 Mb WYSTARCZY). Do klasycznych gier amigowskich (większość klasyki jest na A500) będzie to aż nadto... Profesjonalne programy to masz obecnie na PC... :). Ewentualnie możesz pomyśleć o dokupieniu 030/50 Mhz. Karty z 040 to byłaby już przesada... Aaa... I faktycznie warto dokupić pakiet WHDLoad.

[#7] Re: dylemat lamera

@mon, post #1

Zwykłe rozszerzenie fastu 8MB + dysk o pojemności na poziomie 0.5 do 1GB + stary dobry powolny cedek (po co bydlę x52 ma wyć i trząchać stołem...) mogą dostarczyć wiele oldskulowej radości. Upchnięcie dysku i cedeka wziętych z laptopa wewnątrz standardowej obudowy zapewnia dodatkowo nienaganną estetykę zestawu, technicznie jednak stanowi nieco wyższą szkołę jazdy.

Jeśli w cenie niewiele wyższej od ceny rozszerzenia fastu udałoby się kupić jakieś turbo 020 lub 030, należy oczywiście z takiej możliwości skorzystać, nie ma jednak potrzeby robić z tego jakiegoś priorytetu. Takie turbo i tak nie pozwala jesze wypłynąć na szersze wody (nie taki jest zresztą cel, jak sam twierdzisz), co najwyżej podnosi nieco komfort pracy.
[#8] Re: dylemat lamera

@mon, post #1

do dem to chyba 060 ;)

[#9] Re: dylemat lamera

@mon, post #1

Rozwialiście nawet moje przyszłe wątpliwości ;)
Narazie wsadzę jakieś tanie rozszerzenie (4 mb fastu), później, w zależności od portfela, będę rozważał kartę 030.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem