@mon,
post #1
Zacznę od tego, że staruszkowi do FG24 i Scali było potrzebne turbo, zaopatrzył się w Mteca 030/28mhz i 8 mb ram. To już w miarę minimalna konfiguracja. Ja w swojej Ami mam 040/33 i 16 mb ram, które kiedyś do video spokojnie wykorzystywał.
Mi taki sprzęt wystarcza, ale przyznam się że 32 mb ramu by się przydało. Jeśli chcesz podejść do Ami z szybkim systemem, pobawić się profesjonalnymi programami graficznymi, to minimum wspomniany pierwszy konfig. Aczkolwiek jeśli chcesz trochę dopucować sprzęt to musisz już zaopatrzyć się w więcej pamięci. A cenna pamięć przyda się do łatek np. FBlita. Ja myślę że powinno na początku Ci wystarczyć ta 030 z 8 mb ramu. Tylko nie bierz karty MTec... bo pamięć jest "przylutowana"

Na 030 MP3 się tną, a na 040 już możesz sobie słuchać, nawet PPainta można uruchomić, ale komputer i tak będzie wystarczająco spowolniony.
Trochę pamięci przyda się również jak zechcesz podłączyć napęd CD. Tylko jeszcze trzeba będzie uporać się z zasilaniem, ale to już inna sprawa...