[#1] Formatowanie pc0:
Witam.

Jak sformatowac w Amidze dyskietke na format FAT 720KB? Klikac urzadzenie PC0:, pisze ze jest zamontowane, ale na pulpicie mam tylko DF0:NDOS.

Pozdrawiam
[#2] Re: Formatowanie pc0:

@pjk, post #1

Zaznacz ikonkę na blacie Workbencha i wybierz Format z górnego menu. Jak nie zadziała, to skorzystaj np. z DOpusa.

[#3] Re: Formatowanie pc0:

@mailman, post #2

Tak sie da zrobic, ale formatuje tylko na ffs. A ja chce na FAT. Cos takiego:

format drive pc0: name ppp nie dziala. Pisze ze pc0: jest niewlasciwym obiektem, ale gdy daje mount pc0: pisze ze already mounted.
[#4] Re: Formatowanie pc0:

@pjk, post #3

wejdz na dysk z workbenchem, pozniej katalog system, odpal programik format i tam masz do wyboru jaki format

[#5] Re: Formatowanie pc0:

@Banderas, post #4

Tylko nie wiem czy po takim formatowaniu taka dyskietka bedzie widoczna pod PC.
Mi osobiscie nigdy to nie dzialalo. Dlatego pewniej bedzie jak sformatujesz pod PC.
[#6] Re: Formatowanie pc0:

@pjk, post #1

Nie wiadomo jak wyglada moutlista do PC0:
Moze ktorys parametrów jest zle ustawiony.
np. UNIT, FILESYSTEM, DEVICE.
Na pewno masz w L:CrossDOSFilesystem, czy mfm.device w devs?
[#7] Re: Formatowanie pc0:

@Norbert, post #6

Dzieki!

L:CrossDOSFilesystem to bylo to. Musialem dograc z dysku extras.

Pozdrawiam
[#8] Re: Formatowanie pc0:

@pjk, post #7

Ja tylko przy okazji dodam, ze jak mamy dyskietkę hd to trzeba zakleić jedno okienko w dyskietce, nie to do blokowania zapisu.zeby pc zobaczył taką dyskietkę :>

[#9] Re: Formatowanie pc0:

@Phibrizzo, post #5

u mnie zawsze dzialaly

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem