[#1] Problem nowicjusza.
Witam,

Kierując się kilkoma postami z ppa próbowałem podłączyć CDRom do A1200,
korzystając z kabelków IDE, przelotki 2,5 takiego również dysku, oraz zasilacza do PC.

Boot menu rozpoznal podłączenie, podobnie jak hdtoolbox, próby
montowania cd w shellu nieskuteczne. Myślałem że to kwestia złego podłączenia tasiemek/konfiguracji master/slave i przy którejś z prób
przy restarcie systemu pojawił się komunikat :

<>
Błąd Programu (błąd #8 000 000B)
Poczekaj na zakończenie operacji dyskowych

Po czym nawet po przywróceniu oryginalnej konfiguracji system
nie uruchamia się z HD tylko zatrzymuje się na tym komunikacie.

Stąd kilka pytań:

1. Czy można coś z tym zrobić , czy czeka mnie powtórna instalacja WB?
Wolę jej uniknąć bo stracę 3.9 - mam tylko dyskietki do starego 3.1
2. Czy mogę prosić o wskazanie stron z praktycznym podejściem i dobrym
opisem do użytkowania 3.1 / 3.9? Minimum teori - dobra konfiguracja
systemu do użytkowania WHDLoad, uruchamiania staroci - obecna to
komunikat o braku pamięci operacyjnej przy 60% gier zainstalowanych
na dysku.
3. I kwestia sprzętu - obawiam się się że eksperymenty z odwracaniem
tasiemek mogły być przyczyną głównego błędu. Czy ktoś ma może
link do strony która łopatologicznie obrazuje podłączanie dysków,
przelotek i taśm do a1200?
4. Jakie tryby nagrywania danych na cd-r w PC wybierać, jakie standardy
nazw ( joliet, iso, xa etc ) zaznaczyć przy wypalaniu płyt na a1200 aby
umożliwić 100% poprawny odczyt przez amigę?

Z góry dziękuję za pomoc,

A1200, 1230/50 32mb, HDD. Purysta - jak tylko przeniosę dane z pc
zostaję przy desktopie z kartą i hdd tylko - zasilacz chyba to uciągnie standardowy.
[#2] Re: Problem nowicjusza.

@Orona, post #1

ad 1 - niekoniecznie, choć wydaje i się, że Twój stan wiedzy o ami jednak wymusi reinstalację. Co do dostepności oprogramowania systemowego to obydwaj wiemy, że można go nabyć w bardziej lub mniej legalny sposób. Jeśli interesuje Cię tylko whdload to 3.1 pownien Ci wystarczyc.

ad2 - podejście praktyczne to po prostu uzywanie i uczenie się błędach. Zawsze pozostaje to forum, archiwum tego forum z opcja szukaj oraz jakis rzyczliwy na gg i próba pokonania problemu 'live'.

ad 3 - Takie same jak na komputerach pc. Czerwona zyła/pin taśmy nr 1 zawsze od wtyczki zasilania molex to wszystko. Slave i master to chyba oczywiste.

ad 4 - JOilet - choć reszta i tak zależy od zainstalowanego pakietu po stronie amigi.

[#3] Re: Problem nowicjusza.

@11MASTEr, post #2

No cóż, tp co oryginalne działać musi - WB 3.1 stoi na sformatowanej od nowa partycji.
Druga partycja pozostaje niewidoczna przez system, poza HDToolbox ... eh. Co mogę zrobić żeby przywrócic do niej dostęp bez utraty ponad 2gb danych i aplikacji zainstalowanych tam pod WB 3.9?
[#4] Re: Problem nowicjusza.

@Orona, post #3

Cześć

A czy przy partycji z os 3.9 w hdtoolboxie masz zaznaczone: automount ?

A jeszcze jedno, co wypisuje Ci system podczas montowanie cd z shella ?

Ostatnia modyfikacja: 13.07.2008 23:06:20

Ostatnia modyfikacja: 13.07.2008 23:06:58
[#5] Re: Problem nowicjusza.

@RAL, post #4

Automount tak, dla upewnienia się odznaczyłem i ponownie z restartem - nadal nic.

Szczegóły IDH1: Standard File System
zaznaczone opcje: Fast File System, International Mode oraz Automount,
Block Size na 1024. FFS to wersja 45.13. Jakieś sugestie? Zmienić nic nie pozwala - cokolwiek konkretnego dotknę i informacja o ryzyku utraty danych.

Obawiam się że skończy się to na ściągnięciu starych 3,5 HDD i innych napędów - do metody prób i błędów. Szkoda mi tego 2,5 bo wyglada na to że właśnie przestał sie podnosić, choćby i sam na tasiemce :(
[#6] Re: Problem nowicjusza.

@Orona, post #5

Stystem OS 3.9 ma możliwość utworzenia dysku startowego Emergency_ Disk. OK Dyskietka ratunkowa pozwala na odczytanie danych z dysku twardego oraz konfiguracji systemu operacyjnego , potrzebny jest system OS 3.9 na płycie CD .
Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 14.07.2008 10:44:51
[#7] Re: Problem nowicjusza.

@Orona, post #5

Jak podłączasz twardziela 2,5 czy masz dobrze ustawione zworki ?
Gdy zabootujesz system z dyskietki, czy widać dysk w bootmenu ?
Spróbuj odpalić system z dyskietki bez startup-sequence może dysk potrzebuje się zwalidatować ?
Jaki masz rom ?

[#8] Re: Problem nowicjusza.

@arkarc, post #6

nie musi byc na cd, ja nie mam cd w ami, przekopiowalem pod uae zawartosc plyty na dysk i odpowiednio porobilem assigny na emergency_disku.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem