[#1] Problem z A1200
Mam pewien problem z Amigą. Otóż kiedyś A1k2 miała w sobie PPC+BV+FastaAtaMK2. Niestety zmuszony sytuacją musiałem sprzedać PPC+BV. Ostała się FastAta, którą wypiąłem z podstawek ROM a potem znowu podpiąłem ale bez opasek i odstawiłem w bezpieczne miejsce na lepsze czasy. Lepsze czasy nadeszły ale Amiga nie chce wstać. Okazało się, że FastAta zsunęła się z podstwki ROM i wisiała tylko na kilku nóżkach tejże podstawki. Amiga się niby botuje (bo po diodzie widać boot - nie podłączam jej do monitora bo przelotka Vga padła a i nie mam kabla do TV ) ale gdy wkładam dyskietkę do stacji to nic się nie dzieje.. Stacja stoi i nic. Padły ROMy czy któreś CIA???

[#2] Re: Problem z A1200

@amper, post #1

Oczyścić/odtłuscić styki i porządnie zamocować. Albo na począku uzywać bez faty - będziesz wiadział, że ami działa. Tylko nie zapomnij dokonac zmian w systemie - ata3.driver i stery z karty gfx.

[#3] Re: Problem z A1200

@11MASTEr, post #2

Hehe... Po pierfsze primo zapomniałem dodać, że A1k2 uruchamiałem już bez aty i tylko romy przełożyłem. Po drugie primo o jakim dysku mowa? :D Takowego HDD z systemem już dawno nie ma. Próbowałem odpalić golasa :).

[#4] Re: Problem z A1200

@amper, post #1

Postaraj sie o kabel chinch do TV, bo bez informacji co jest dzieje sie na ekranie nic nie zdzialasz.
Sprawdz co widac w bootmenu.
Czy na pewno dyskietka jest bootujaca?
[#5] Re: Problem z A1200

@Norbert, post #4

Zadanie na jutro :D. Dziś jak w podpisie... Ale ogólnie mnie to męczy. Pierwszy raz widzę żeby ROM padł z takiego powodu - rozumiem jakby komp był pod napięciem.

[#6] Re: Problem z A1200

@amper, post #5

Szansa że się spalił rom jest spora (ja dwa razy przy fastacie tak zrobiłem) poprostu w podstawce jest jedna para dziurek więcej i wystarczy że nie tak włozysz rom i bum...
[#7] Re: Problem z A1200

@amper, post #3

Cały czas o tym samym dysku, bo chyba mi nie powiesz, że CV+BPPC odpalałeś z dyskietki?! A fatę to tylko tak dla picu załozyłeś?
Precyzuj dokładniej zapytania...

Bez podglądu nic nie zdziałasz - musisz mieć kabelek.
Sprawdz czy romy sa ciepłe po właczeniu - jesli tak źle je osadziłes.
Poczekaj kilkanaście sekund po włączeniu zasialania na chrobotanie stacji.

[#8] Re: Problem z A1200

@Arbuz, post #6

A o tym wiem... Rom był prawidłowo umieszczony w podstawce. A jak mi wytłumaczysz boot Amigi (?) - dioda power pokazuje normalny boot. Za niedługo zabieram się za zabawę i podłączam telewizor.

[#9] Re: Problem z A1200

@11MASTEr, post #7

Widzę, że się nie rozumiemy. Najlepiej byłoby to zobaczyć na własne oczy. Postaram się o kabel i zaraz ją zapuszczę. Pomimo upływu lat od czasu padu całego zestawu wiem jak zachowuje się Amiga. Boot kompa jest ale stacja stoi i jest pojedyncze chrobotanie a potem nic - wkładam dyskietkę z wb i stacja za nic nie chce ruszyć. Amiga czeka na stację tak "jakby" jej nie było ale z tytułu podłączenie jej do zasilania jest chrobot. Odłącz FDD od Amigi a sam zobaczysz jak długo Amiga będzie się botować. Zapomniałem nadmienić, że płyta główna miała już wymieniany układ CIA - zanim trafiła w moje ręce.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem