[#1] Mediator do A4000?
Cześć? Ma ktoś? Używa?
Bo tak się łamię czy kupić mediatora i sprzedać CV64 i wsadzić voodoo czy co tam i sieciówke i USB, czy dokupować sieciówke i usb na zorro?
Finansowo na to samo wyjdzie, a jak z sensem?

[#2] Re: Mediator do A4000?

@Rembrand, post #1

prometeusza se kup :)

[#3] Re: Mediator do A4000?

@arti4-92, post #2

Czy ten watek dotyczy prometeusza? :)

[#4] Re: Mediator do A4000?

@Rembrand, post #3

tyczy portów pci, a ja ci doradziłem prometeusza, zresztą rób co chcesz.
Lepiej używać pci jak zorro

[#5] Re: Mediator do A4000?

@arti4-92, post #4

no to rozwiń mhysl, w czym prometeusz jest lepszy od Elboxa czy Grexa czy jak mu tam?

[#6] Re: Mediator do A4000?

@Rembrand, post #5

cena lepsza oczywiście, dostępność też lepsza no i nazwa bardziej przyjemna :]

[#7] Re: Mediator do A4000?

@Rembrand, post #5

Legendarna jakość gwarantowana przez krashana (TM)

[#8] Re: Mediator do A4000?

@arti4-92, post #6

cena? dostepność? Mediatora mam od ręki w elboksie, a tego wynalazka gdzie?

[#9] Re: Mediator do A4000?

@arti4-92, post #6

mhm i nie pasuje do obudowy desktop. no to na tyle

[#10] Re: Mediator do A4000?

@Rembrand, post #9

a mediator mieści się w desktopie? chyba nie...?

[#11] Re: Mediator do A4000?

@Rembrand, post #8

stym ze mediator kosztuje ze 1000-3000 zł, a prometeusz 500 zł, do tego prometeusz wchodzi do obudowy desktop....

[#12] Re: Mediator do A4000?

@Rembrand, post #1

Ja kupiłem medka 4000D do mojej A4kD za 999zł brutto w tym roku. Przysłali za darmo bo łapłem sić na promocjć "free shipping" czy jakoś tak :)

Miałem medka w a1200 i mam w a4000D i jestem bardzo zadowolony.
Jedyny mankament jest taki że musiałem zrezygnować z obudowy desktop i przenieść wszystko do Towera przerobionego z a1200. Wyglądem zewnćtrznym w niczym nie odbiega o tej oryginalnej Elboxu :) Ot trochć pracy manualnej z wiertarką i śrubokrćtem i obudowa gotowa.

Wracając do tematu, w medku mam RTL8029, Voodoo5 5500, ForteMedia. OS4 na takiej konfiguracji działa z wyjątkiem karty dźwićkowej. Trzeba by kupić terratec-a.

Generalnie polecam.

[#13] Re: Mediator do A4000?

@Rembrand, post #1

Ja mam. Kupiłem jak tylko pojawiła sie wersja dla A4000. Jestem z Mediatora bardzo zadowolony.
Nie szukałeś właścicieli Mediatora w http://www.paubase.ppa.pl/ ?
[#14] Re: Mediator do A4000?

@zangief, post #10

Mieści się w desktopie. Dla A4000 są aż trzy wersje. Jak się nie znasz to nie zabieraj głosu jak Arti.
[#15] Re: Mediator do A4000?

@arti4-92, post #11

Głupoty piszesz. Lepiej nie zabieraj głosu w tematach o których nie masz pojęcia.
[#16] Re: Mediator do A4000?

@pekdar, post #12

A mozesz podpowiedziec zakres przerobek? mam EBOXa 1200 i tak kombinuje zeby go przerobic jakos... albo zrobić poprostu towerke - placic 1000 zeta za skrzynke do A4K to jakis horror

[#17] Re: Mediator do A4000?

@kmilota, post #14

jak nie zauważyłeś to było pytanie a nie stwierdzenie że się nie mieści - poprostu zdawało mi się że nie wchodzi ale nie znam się w tym temacie więc dlatego zapytałem. Cofnij się do 1-wszej klasy szkoły podstawowej i naucz odczytywać poprawnie znaki typu "?" itp...

[#18] Re: Mediator do A4000?

@zangief, post #17

Jak się nie znasz w jakimś temacie, to po co zabierasz głos? Nie uczyli ciebie w pierwszej klasie podstawówki, że na pytanie nie odpowiada się pytaniem?
[#19] Re: Mediator do A4000?

@Rembrand, post #16

Kup wersję do oryginalnego desktopa. Tower w przypadku Amigi już jest pase, a przerabiany to dodatkowo syf.
[#20] Re: Mediator do A4000?

@Rembrand, post #1

Odnośnie sensu:

Do medka karty jakie tam sobie będziesz chciał dostaniesz za grosze i bez problemu w każdym skleposerwisie i na Allegro. Jak Ci się, oprócz neta i USB, zachce jeszcze np. dźwięku 16-bit albo karty TV, załatwisz to sobie również za grosze i na miejscu. Jak oberwiesz gniazdo albo coś innego w takiej karcie zepsujesz, to bez żalu wyrzucisz w wsadzisz nową. Poza tym zyskasz komfort psychiczny, bo na ewentualne wsparcie techniczne, jako użytkownik mediatora, będziesz mógł liczyć na terenie Polski i ze strony firmy, która nadal się tym zajmuje na poważnie.

Medek to odrobina zgodności z aktualnie obowiązującymi standardami. Odkąd mam Pegaza, doceniam jaki to daje komfort i możliwości.

Ostatnia modyfikacja: 17.07.2008 13:31:38
[#21] Re: Mediator do A4000?

@kmilota, post #18

ty wszystko wiedzący widze że jesteś mocny w gębie, ale proszę cię skończ, bo nie mam ochoty na dziecinne wymiany zdań zza monitora na forum ( które raczej służy do czegoś innego), tym bardziej inni pewnie też nie mają ochoty czegoś takiego czytać. Jeśli cie czymś uraziłem to sory i proszę cię skończ bo tylko zaśmiecamy topic... pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 17.07.2008 15:44:14
[#22] Re: Mediator do A4000?

@Daclaw, post #20

to ja zadam takie durne pytanie:) czy dzwiek z pauli jest jakis "przenoszony" na wyjscie karty 16 bit - jakiegos sounblastera czy cos?
czy trzeba 2x glosniki?

[#23] Re: Mediator do A4000?

@Rembrand, post #22

Dźwięk z Pauli możesz podłączyć do SoundBlastera (wystarczy odpowiedni kabelek), a wyjście z SB pod głośniki czy wzmacniacz. W ten sposób będziesz miał dzwięk z gier i dem, które nie korzystają z AHI. Jest tylko jeden warunek - musisz mieć programik typu mixer, w którym można ustawić wejścia i wyjścia sygnału. Sam co prawda nie mam Mediatora, ale w ten sam sposób rozwiązałem u siebie ten problem. Kabelek z Pauli (u mnie akurat Concierto zastępuje Paule), podłączam do Delfiny, a z niej dalej dźwięk kierowany jest na wzmacniacz. Załatwia do programik (mixer), który dołączany jest do Delfiny (do Concierto też jest odpowiedni soft). Nie wiem czy tego typu program jest dołączany do Mediatora lub też jest gdzieś do ściągniecia na sieci.

Ostatnia modyfikacja: 17.07.2008 16:58:55
[#24] Re: Mediator do A4000?

@Deftronic/..., post #23

Dokładnie tak to działa. Program a'la mikser też jest, a nawet kilka.

[#25] Re: Mediator do A4000?

@Daclaw, post #20

Z tym że projektant prometeusza jest zawsze na irco #ppa ;].

[#26] Re: Mediator do A4000?

@kmilota, post #14

Jeżeli chodzi o mnie, to dawno i nie prawda.

P.S. Następnym razem nie wyciągaj brudów z czyjejś odległej przeszłości :)

[#27] Re: Mediator do A4000?

@Rembrand, post #16

hmmm.. o podpowiedź bćdzie cićżko. Ja to zrobiłem w prosty sposób, po wyjćciu wszystkiego ze środka, po prostu wziąłem płytć gł. a4kD i włożyłem do środka układając ją tak aby wszystko spasowało. Wićkszość otworów wykonanych w stelażu pod a1k2 bćdzie pasować. Trzeba tylko dowiercić tam gdzie brakuje i ja tak zrobiłem. Trzeba też wyciąć mały kawałek metalu w miejscu gdzie wyjścia płyty głównej nie zbiegają sić z istniejącymi otworami pasującymi do a1k2. Całość skrćcasz i gotowe. Z podłączeniem LEDów bćdzie trochć kłopotu bo nie pasuje istniejące rozwiązanie od a1k2. Kupiłem LED-y potrzebne w sklepie elektronicznym, zamocowałem na zaślepce od flopa i podłączyłem, działa. Wygląd nie za ciekawy ale mi styka :) Byłbym zapomniał, musisz wykonać przedłużacz portów myszki i joystick-a. Wykorzystałem do tego celu śledzia portów COM z PC-ta i dolutowałem z drugiej strony wtyki. Gdzieś na sieci gotowe przeróbki widziałem, można kupić.

Ogólnie jest trochć dłubania ale frajda gdy wszystko działa jest spora. Bćdć przerabiał inną, nową, obudowć od PC-ta. Ma fajne bajery podświetlane, tylko muszć znaleźć na to czas.

[#28] Re: Mediator do A4000?

@Rembrand, post #22

Każda pecetowa karta muzyczna powinna mieć wejście do podłączenia audio z CD-Romu - tam można podłączyć Paulę. W przypadku A4000 możesz zadziałać przewrotnie i podłączyć wyjście karty muzycznej z wejściem audio na płycie głównej (3 pinowe, na tyłach Paulowskich chinchów) - będziesz miał wtedy kartę i Paulę na "rdzennym" wyjściu audio A4000.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem