[#1] amiga500 i monitor
cześć. mam problem a mianowicie zrobiłem sobie przelotkę AMIGA RGB do (S)VGA (rozumiecie o co chodzi). po podłączeniu tego ustrojstwa do normalnego monitora pokazuje się obraz tylko tak jakoś dziwnie. Ten obraz startowy(ręka z dyskietką) jest tak przesunięty w prawą stronę ekranu że wychodzi z lewej strony. mój sprzęt to amiga500. Sprawdzałem na 3 monitorach(starych z roku od 1991 do 1996). 1 monitor ma max roz. 800x600 a 2 pozostałem 640x480. Na każdym jest taki sam efekt.

z góry thx.
[#2] Re: amiga500 i monitor

@andrzej_kurde, post #1

Z tego, co wiem to bardzo mało monitorów VGA, SVGA chodzi od 15 kHz, a taki sygnał pusza Ami. Czy te, monitorki posiadają regulacje obrazu, jeśli tak to przesuń obraz w lewo (sądzę, że tego próbowałeś) Może jakaś regulacja we wnętrzu, na płycie. Do tego jeszcze nie pograsz sobie w gry, tylko pobawisz się w systemie (jakiś dodatek trzeba wgrać, aby system śmigał na tej przelotce). Najlepiej zakup oryginalny monitor C= 1084 i podłącz przez RGB. Obraz dość dobry i bez problemu. Jeszcze pozostaje scandoubler do podłączenia monitorów, ale to spory wydatek.

[#3] Re: amiga500 i monitor

@andrzej_kurde, post #1

do amigi500 nie podlaczysz monitora svga

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem