[#1] regeneracja plastiku
Witam.
Może trochę ntg ale borykam się właśnie z renowacją
ciut sfatygowanej obudowy A1200. Poprzedni właściciel
wyciął w niej niezbyt umiejętnie szczelinę na złącze 3,5"
i wygląda to strasznie :(. Chciałbym ten ubytek jakoś
uzupełnić... tylko czym? Szpachlą samochodową? Może
jakimś klejem? Inną metodą? Oczywiście pasowało by
aby przypominało to oryginalny plastik.

Może ma ktoś doświadczenia w tym temacie.

Pozdrawiam.
Sebastian Rolek

[#2] Re: regeneracja plastiku

@sebar27, post #1

Witam. Ja osobiście zrobił bym to tak:
Znalazł kawałek białego podobnego lub takiego samego koloru tworzywo ABS
bo z takiego jest wykonana obudowa. Dociął element zaślepkę tak aby pasował na styk do owej dziury, następnie lutownicą od strony wewnętrznej (zlutował) bym te dwa pasujące kawałki, tylko ostrożnie bo można na wylot wypalić i nieźle się nawdychać oparami topionego ABS. Dodam że nie miło pachnie. można też lutować od strony zewnętrznej, dodatkowo wygładzając grotem połączenia. Po lutowaniu przydało by się ładnie to doszlifować drobnoziarnistym papierem ściernym. Nie będzie to może efekt jak gotowy element z fabryki ale nie będzie się tak rzucać w oczy, no oczywiście jeżeli kolor zaślepki będzie dobrany do obudowy. Dodam ze tego typu plastik najłatwiej wziąć z przednich zaślepek po cd romach w pc-tach. Co najważniejsze potrzebne jest do tego cierpliwość.
Sam już wiele rzeczy tak naprawiałem, uzupełniałem, zaślepiałem, począwszy od obudów sprzętu elektronicznego po tapicerki samochodowe.
A w chwili obecnej pracuje przy produkcji i przetwórstwie z tworzyw sztucznych, od taki mój dodatkowy zawód. :D
Powodzonka.

[#3] Re: regeneracja plastiku

@sebar27, post #1

Jak nie masz doswiadczenia to podzwoń po warsztatach naprawiających zderzaki i inne elementy plastikowe. Ale zrobić to ładnie będzie ciężko. później ew. polakierować całość obudowy na biało ale to dalej trąci rzeźbą :)
Choć znam jednego speca który zamiast czyścić - malował monitory :)))

[#4] Re: regeneracja plastiku

@Rembrand, post #3

Dzięki za zainteresowanie.
A do tematu prawdopodobnie zabiorę się jeszcze inaczej :).

Pozdrawiam.
Sebastian Rolek
[#5] Re: regeneracja plastiku

@sebar27, post #1

Jeśli dziura jest z boku, to gorzej, ale jeśli jest z tyłu, to najlepiej zaślepić ją CD-Romem typu slim. pomysł OK
[#6] Re: regeneracja plastiku

@Daclaw, post #5

Moja Amiga właśnie dlatego(poprzedni właściciel dosłownie wychapał dziurę na taśmę ide) dostała cd slim, widziałeś pewnie ze mój cederomek jest oddalony od bocznej, lewej ścianki Amigi.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem