[#1] Amiga 500 HDD MacroSystem Evolution 500
Witam
Mam dylemat, jaki największy dysk mogę zamontować w tym kontrolerze. http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=1218 Oczywiście jest on na SCSI 50 PIN. U mnie jest 100 MB niby i tak dość sporo jak Na 500-tke, ale prosi się o wymianę na większy. 97% ful a hałas, jaki się z niego wydobywa to jak 2x grzyb PC (czasem długo startuje, to chyba jego ostatnie dni). Z tego, co znalazłem na sieci to ktoś ma 400 MB, ale wolałbym więcej. Do tego drugie pytanie, czy jak podepnie do niego CD-ROM i podłączę się pod jego zasilanie to czy zasilacz „duży lekki” pociągnie. Czy nie będzie zbyt wielkiego obciążenia dla Ami i zasilacza. Nie chciałbym czegoś sfajczyć, gdyż kontroler nie posiada osobnego zasilacza.
pomoc2 Pozdrawiam

[#2] Re: Amiga 500 HDD MacroSystem Evolution 500

@BananB, post #1

Ja mam jakiś GVP SCSI 50 pin na karcie ZorroII w A2000 (Kickstart 1.3 wyjęty z A500) i mam tam dysk 4 GB, 4 partycje po 1 GB (większych partycji się nie dało - nie wiem, czy to jakiś ograniczenie pod kickiem1.3, czy tylko programu partycjonującego).
[#3] Re: Amiga 500 HDD MacroSystem Evolution 500

@wali7, post #2

Aha, już mam jakieś doniesienie co do dysku, właściwie 2 GB wystarczyłoby :) Z tego, co wiem Kickstart nie ma nic do znaczenia w moim przypadku. A zresztą, mam A 500 Plus - Kick 2.0 Więc jak by co, to nie stanowi żadnego problemu. Ciekawi mnie czy kontroler pociągnie CD-ROM, na jego tylnej części znajduje się złącze SCSI 25 PIN, i tak sobie pomyślałem, aby zmontować przelotkę na 50 PIN, a z kontrolera wyciągnąć zasilanie do tego cedeka. Myśl o dodatkowym zasilaczu nie podoba mi się, kolejne kable i takie tam on/off.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem