[#1] CF >4 GB i Amiga
Witam,

czy używa ktoś z Amigą karty Compact Flash o pojemności wyższej niż 4 gigabajty? Zastanawiam się nad zakupem takiej i nie wiem czy w związku z taką pojemnością nie będzie problemów. Obecnie mam kartę 1 GB i działa bardzo ładnie.
[#2] Re: CF >4 GB i Amiga

@madman15, post #1

Tak na chłopski rozum, powinno z tym być tak jak z twardym dyskiem >4GB.
[#3] Re: CF >4 GB i Amiga

@Daclaw, post #2

Tyle to ja wiem, ale czy większe karty CF nie różnią się czymś od mniejszych? Sposób adresowania komórek, system plików itp.?
Na IRCu Kaczuś^BB pisał że może być problem, dlatego pytam.
[#4] Re: CF >4 GB i Amiga

@madman15, post #1

po pierwsze: pojemność nie bywa wyższa a większa.
po drugie: karta bedzie w FAT32 i Amiga musi to obslugiwac, co robi w zasadzie bez problemu. Jazda może być jak to jakiś wynalazek sformatowany w FAT16 z blokiem 65k, wtedy muszisz to ewentualnie jakimś pecetem sformatować jako FAT32.
[#5] Re: CF >4 GB i Amiga

@madman15, post #3

Ograniczenie wielkości dysku do 4GB wynika(ło) z ograniczeń scsi.device. Przez jaki device ta karta jest obsługiwana?

[#6] Re: CF >4 GB i Amiga

@Valwit, post #4

A jaki problem sformatować na Amidze kartę flash na FFS?
[#7] Re: CF >4 GB i Amiga

@MinisterQ, post #5

Na tej Ami działał dysk 80 GB, zatem nie przewiduję problemów typu "z devicem".
Co do FAT32 - właśnie chyba z tym ten problem mógł być. I tak będę formatował pod SFS...
[#8] Re: CF >4 GB i Amiga

@kmilota, post #6

zaden. zalezy do czego to ma byc. jak transfer danych to wolalbym jednak fat32
[#9] Re: CF >4 GB i Amiga

@Valwit, post #8

Ma zastępować dysk twardy. Do transferu danych rzeczywiście, używałbym FATa.
[#10] Re: CF >4 GB i Amiga

@madman15, post #9

A czemu nie FFS? Ja uzywam i sobie chwale.

Pozdrawiam
[#11] Re: CF >4 GB i Amiga

@pjk, post #10

Bo wolę SFS, ze względu na brak problemów z walidacją i katalog .recycled, który przydał mi się już nie raz.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem