[#1] Jak oporządzić Apolla
Mam już dość tego nie działania mojej Amigi. Przeczyszczałem te pieprzone złącza u turba już z tysiąc razy. Albo Ami się odpali i po 2 minutach zresetuje, albo wcale nie działa.
1. Radiator "odpadł" od procesora....do tej pory był przyklejony na taśmę.
Jak widzę na radiatorze jest jakiś klej. Pytanie jest takie: Czy przykleić na taśmę, kupić taki klej (konkretna nazwa- jak się to nazywa i jak się to robi) i czy w przypadku kupna tego kleju "zdrapać cały".
2. Czy znowu przeczyścić złącze spirytusem, czy może wszystkie "styki" po przeczyszczać? Może kupić jakiś specjalny preparat?(tu też poproszę o szczegóły).

Dokładam zdjęcie: http://img247.imageshack.us/img247/9053/pic0223sn1.jpg
Proszę o pomoc!

[#2] Re: Jak oporządzić Apolla

@pwe, post #1

1. kup sobie narzędzie do wyjmowania układów z podstawek - 5 zeta.
wyjmij machy, podegnij piny, przeczyść alkoholem izopropylowym. podstawki też przeczyść. Wsadź spowrotem.

2. Tak samo przeczyść złącze krawędziowe w ami też.

3. Wlutuj na stałe oscylator.

4. Sprawdź zworki, czy zwierają - czasem mogą zaśniedzieć albo pęknąć.

5. Przeczyść procka. Wystarczy jak dasz taśmę 3M dostępną na allegro i dasz sensowny wiatraczek. Wiatraczek zasilaj z zasilacza nie z karty jesli masz towerkę.

6. Możesz dać w miejsce zasilania do FDD na płycie A1200 napięcie ale ja tego nie robię i jest OK.

7. Sprawdź czy żadna z nóźek układów nie jest skrzywiona i nie zwiera.

8. Wylutowałeś akumulator? Jest cały i trzyma? Nie wylał?

9. Przyjrzyj się kondesatorowi na środku, czy nie wylał (niebieskawy nalot dookoła)

10. Sprawdź czy złącze simmów jest równe, czy się któryś pin nie zgiął? Wymień pamięć.

MUSI działać. Daj znać jak idzie.

Ostatnia modyfikacja: 30.07.2008 23:10:55
[#3] Re: Jak oporządzić Apolla

@Rembrand, post #2

Trochę się na tym nie znam
3. Wlutować na stałe? Ten oscylator to ten srebrny układzik w rogu karty? Ma nawet naklejkę gwarancyjną.
5. Jak przeczyścić procesor?
8. Akumulator chyba wylał-przynajmniej data w systemie zawsze jest ta sama, tylko żebym wiedział gdzie on się znajduje, bo nic wylanego nie widzę, albo nie mam akumulatora.
9. Obok niego jest czysto.
alkohol izopropylowy? to jakiś rozpuszczalnik? a jeśli nie to "gdzie go dostać".
Teraz tylko muszę się rozejrzeć za tym narzędziem do wyjmowania, może nawet gdzieś w domu to mam....

[#4] Re: Jak oporządzić Apolla

@pwe, post #3

pwe napisał(a):

> Trochę się na tym nie znam
> 3. Wlutować na stałe? Ten oscylator to ten srebrny układzik w
> rogu karty? Ma nawet naklejkę gwarancyjną.

Tak, i jest w podstawce włożony. często z czasem przestaje stykać. Wlutuj na stałe.
> 5. Jak przeczyścić procesor?

Sprawdź czy resztki kleju sie odłupują. jeśli tak to je delikatnie odłup, jak nie - pozostaje Ci podważanie np. nozykiem do tapet kawełek po kawałku. Polecam okulary ochronne z doświadczenia :))

> 8. Akumulator chyba wylał-przynajmniej data w systemie zawsze
> jest ta sama, tylko żebym wiedział gdzie on się znajduje, bo
> nic wylanego nie widzę, albo nie mam akumulatora.

Takie w rogu karty wygladało u mnie jak pigułka - tam jestbateria zamknieta w białej obudowie.

> 9. Obok niego jest czysto.

> alkohol izopropylowy? to jakiś rozpuszczalnik? a jeśli nie to
> "gdzie go dostać".

W sklepie z elektronikom ? na Alegrze? :)

> Teraz tylko muszę się rozejrzeć za tym narzędziem do
> wyjmowania, może nawet gdzieś w domu to mam....

http://www.cyfronika.com.pl/narzedzia_specjalne.htm

powodzenia.

[#5] Re: Jak oporządzić Apolla

@pwe, post #3

- oscylator to ten prostokątny, metalowy układ (1x2 cm, 4 nóżki)
- gwarancją się nie przejmuj - na pewno już dawno się skończyła
- izopropanol to dobry rozpuszczalnik do czyszczenia styków (tani, średnio lotny i mało toksyczny) - co prawda jest w większości płynów do czyszczenia płyt CD, monitorów LCD, czy w płynach do spryskiwaczy samochodów... jednak kup albo czysty (sklep z akcesoriami malarskimi, hipermarket budowlany), albo preparat do czyszczenia styków w sprayu (to w zasadzie też czysty izopropanol, tyle że droższy niż w butelce)

... sam spróbuję dzisiaj zastosować się do tych rad, bo mój Apollo też wariuje (stabilność jest bardzo problematyczna)
[#6] Re: Jak oporządzić Apolla

@pwe, post #1

Ludzie złoci, ja lepsze fotki strzelam telefonem po pijaku ;).

Ale co do tematu to zbadaj oscylator, ja też odprawiałem modły z apollem a wystarczyło trochę cyny w okolicach oscylatora i teraz amiga jest stabilna jak skała. propo chłodzenia to znajdz jakiegoś radeona 8500 i ukradnij mu chłodzenie (taki radiatoro-wentylator). polecam i powodzenia :)

[#7] Re: Jak oporządzić Apolla

@Malin, post #6

nie wszystkie skały są stabilne

[#8] Re: Jak oporządzić Apolla

@pwe, post #1

Ja wymieniłem oscylator na odrobinke wolniejszy, i teraz ami jest stabilna.
[#9] Re: Jak oporządzić Apolla

@czeci, post #8

Ja znów podlutuję sobie kwarc na stacji lutowniczej zaniedługo, co ciekawe Apollak startuje mi zawsze gdy mu ostro pogrożę, ale jak zacznę mówić, że ok Amiga ok, to przestaje się bootować jak na złość. Ostatnimi czasy bootowałem Amigę przez 45 minut próbując dociskać wciąż kwarc. Zastanawia mnie co się dzieje, gdy kwarc "wysunie" się lekko podczas pracy karty?? Na razie nie miałem z tego tytułu zwiech czy podobnych oznak, a przecież jeżeli obwiniać brak dociskania nóżek kwarcu, to mogą one równie dobrze przestać dolegać do gniazda nie tylko przy starcie komputera (przeważnie delikatnie włączam towerkę więc nie ma szans, by akurat wtedy się wysunęło) ale i w czasie jego pracy.

[#10] Re: Jak oporządzić Apolla

@BagoZonde, post #9

Jeśli kwarc się wypnie podczas pracy to Ami się resetuje i nie wstaje z kartą. Mi sie tak stało.

Ostatnia modyfikacja: 05.08.2008 21:31:24
[#11] Re: Jak oporządzić Apolla

@Hubez, post #10

Na moje wysunięcie kwarca powoduje też zwiechy, niekoniecznie reset. Przynajmniej u mnie tak jest, jakiś dziad rozgrzebał okolice kwarca i po paru miesiącach leżenia Amigi znów są cyrki.

Ostatnia modyfikacja: 05.08.2008 22:30:29
[#12] Re: Jak oporządzić Apolla

@Malin, post #11

Witam po bojach paru w sprawie: dlaczego przez tego Apollaka mi się system ciężko butuje, kurczak!

Podlutowałem na stacji lutowniczej kwarc, miałem nadzieję, że to rozwiąże problem z bootowaniem. Okazało się, że wcale nie. Może i jest lepiej, częściej się odpala system od razu, ale za krótko jeszcze używałem po przylutowaniu kwarcu, by domniemywać, że "to to". Przynajmniej odhaczyłem jedną możliwość. Za to inna sprawa przykuła mą uwagę. Pamięć SIMM! Mam dwie pamięci w karcie: 32MB i 64MB z czego, akurat pech chciał, że w tej 64MB widzi mi Apollo tylko połowę. Pewnego dnia przy dwudziestej próbie odpalenia komputera wyciągnąłem pamięć 64MB i komputer ruszył. Możliwe więc, że coś w tym jest. Gniazdo niby czyściłem, co prawda na sucho, ale może tu tkwi problem. Popróbuję przeczyścić to może Kontaktem (w serwisie komórkowym używam do czyszczenia płyt) i może to coś pomoże, dam Wam znać oczywiście, ale jak wiadomo, wymaga to czasu na testy.

Pozdrawiam!! i nie lubię Apollo, myślę ostatnimi czasy o zamianie z dopłatą na 060/xx ale blizzardowe.

[#13] Re: Jak oporządzić Apolla

@BagoZonde, post #12

Z autopsji wiem że apollo nie obsługuje pamiatek większych niż 32 MB.
Sam ma 2x32 MB i chodzi OK, więc może w tym był problem?

[#14] Re: Jak oporządzić Apolla

@Thaddeus, post #13

Ja sie ogolnie nie wypowiadam, poniewaz Apollo sa dosyc specyficzne. Jak rozwiazalem swoj problem?

Pomijajac juz fakt ze mam tylko jeden port na simm, to o taki ktory z Apollem dziala, poprosilem w Efunzine - 32MB.
Wiecznie mialem problemy z resetami lub niedzialaniem jakiegos tam softu lub zlym dzialaniem innego sprzetu zewnetrznego.
Wiec plyte glowna zasililem z zasilacza z 500-tki, natomiast inne urzadzenia "jada" na osobnym zasilaczu z peceta.
Zwiechy minely i ogolne problemy minely. Rarytas klasyk do gier na AGA i nie tylko. Moze nie zaladnie to wszystko wyglada (desktop, na zewnatrz CD i HD). ale przestalem sie juz tym przejmowac. Wszystko dziala.

DODANE: Super sie oglada AGA-towe dema na 040/40. Mala wskazowka - nie warto podkrecac tej karty oscylatorem 97.7. Moze Doom smignie, ale z demami jest problem i innym softem. Byc moze to wciaz problem zasilania ktorego uzylem. Tak czy inaczej, z oscylatorem 80, to sie sprawdza :)

DODANE2: Aha, moja karta Apollo nie ma wentylatora na procku, ma tylko radiator, wiec wlozylem (przykrylem klawiera i odpwiednio ustabilizowalem) wentylator do srodka, ktory chlodzi caly desktop. Wentylator jest zasilany z zasilacza pecetowego (a nie z karty Apollo). Wczesniej nie wspomnialem o stacji dyskow. Jest zasilana z plyty glownej.

Ostatnia modyfikacja: 15.08.2008 01:51:48
[#15] Re: Jak oporządzić Apolla

@BagoZonde, post #9

Ja jakoś nie mam problemu z karta apollo dołożyłem kondziołków na zasilaniu tantalowych szczególnie w okolicy pamićci i okolicy procesora jeśli na dużym mach-u jest czarna podstawka to masz spore problemy wymień na nową lub wrćcz przylutuj macha bez podstawki prosto w płytkć i tu problem. Jak nie masz doświadczenia poszukaj znajomego z hot-em (lutownica)
[#16] Re: Jak oporządzić Apolla

@Thaddeus, post #13

To znaczy u mnie Amiga się nie resetuje w trakcie używania jak już pisałem, tylko przy boocie, czasem dyskietka mi się pokazuje więc możliwe, że to wina zasilania. Wszystko mam na jednym zasilaczu pecetowym, czyli HD, CD, płytę główną i Apollo 040/40Mhz. Co do pamięci 64MB są takie, które Apollo widzi poprawnie ale to wyjątki.

Po prostu przy boocie "rozgrzytuje" się dysk startowy i powinien na końcu tego początkowego rozruchu tyknąć. Wtedy wiem, że system się wczyta. Gdy zaś zazgrzyta na początku, ale bez tego "tyku", pozostaje mi wtedy próbowanie w kółko..

ADDIT: ja wentylatorek mam podpięty do tego samego zasilacza też i sobie nawet pastę termoprzewodzącą kupiłem po ostatnich demontażach, by znów mieć to chłodzenie, w sumie nie wymagane ale zalecane.

Ostatnia modyfikacja: 15.08.2008 15:55:48
[#17] Re: Jak oporządzić Apolla

@BagoZonde, post #16

czasem dyskietka mi się pokazuje

Mi sie pokazuje czesto. Z romem 3.0 to normalne.

Wszystko mam na jednym zasilaczu pecetowym

Juz to przerabialem. Zasilacz pecetowy o ktorym wsponialem, tez ma kabelek zasilajacy plyte glowna - nie ma mowy o stabilnej pracy komputera. Dopiero po osobnym zasileniu plyty glownej zasilaczem z 500-tki, wszystko ruszylo tak jak nalezy.

DODANE: Rozwiazanie z jednym zasilaczem i dodatkowym kabelkiem do plyty glownej uzywam w Infinitiv z PPC+BV. Gdy dodalem BV, to musialem jeszcze dopompowac troche mocy do portu FFD (z tego samego zasilacza). Tak czy ianczej w tym przypadku to dziala.

Moze dopompuj zasilanie podobnie jak to sie robi z BPPC+BV? Tego sposobu nie probowalem z Apollo.

Ostatnia modyfikacja: 15.08.2008 16:25:45
[#18] Re: Jak oporządzić Apolla

@Malin, post #6

Ludzie złoci, ja lepsze fotki strzelam telefonem po pijaku .

Byś się chociaż nie przyznawał :P

[#19] Re: Jak oporządzić Apolla

@Andrzej Drozd, post #17

Dzięki, może popróbuję choć nie uśmiecha mi się ciągnięcie z dwóch zasilaczy ze względów czysto technicznych, więcej szumu, etc. Na razie stawiam na ten RAM, jak znów mi się nie będzie włączała karta, wymontuję znów na chwilę 64MB i potestuję.

ROM rzeczywiście mam 3.0 i mapuję na 3.1, z tym, że czasem "zaskoczy" mi na 3.1 i wtedy pokazuje się dyskietka.

No i nadmienię po raz ostatni: w trakcie pracy nie mam problemów ze stabilnością, także cd-rom chodzi mi cały czas odgrywając jakąś muzykę tak więc chodzi tylko o BOOT.

Ostatnia modyfikacja: 15.08.2008 16:40:54
[#20] Re: Jak oporządzić Apolla

@BagoZonde, post #19

więcej szumu

Cos za cos. W Apollo mi szumi pecetowy zasilacz (na zewnatrz), wentylator w srodku desktopa (ale na 5V i jest cichy) oraz HD na zewnatrz. Jezeli nie chcesz szumow, to musisz uzyc jakiejs towerki.

Dodane:
chodzi tylko o BOOT.

W takim razie klania sie rom 3.1 i problem zniknie.

Ostatnia modyfikacja: 15.08.2008 16:50:15
[#21] Re: Jak oporządzić Apolla

@Andrzej Drozd, post #20

Towerkę to już mam a na szumy jestem po prostu wyczulony :).
Gdy trafi mi się kość 3.1 to popróbuję, przynajmniej nie musiałbym już używać RemApollo w tym celu co wiąże się z zaoszczędzeniem czasu wczytywania się romu i resetu.

Pozdrawiam!!

[#22] Re: Jak oporządzić Apolla

@pwe, post #1

generalnie to co opisujesz brzmi na problemy na zlaczu turbo i styki kickstartow. przeczysc/dognij jedno i drugie i problem na jakis czas zniknie.
[#23] Re: Jak oporządzić Apolla

@pwe, post #1

W którymś ACP był artykuł poświęcony problemom z Apollo, jak chcesz skana napisz na maila.

[#24] Re: Jak oporządzić Apolla

@pwe, post #1

Sprawa przedstawia się tak. Nic nie robiłem przy karcie, bo nie miałem czasu. Włożyłem ją, zamknąłem klapką-zawsze po zamknięciu klapką działanie było cudem. Odpalam, nie działa. Odpalam drugi raz, działa! Potem wyłączałem, włączałem, podpiąłem CD, potem FG24, stabilne jak skała...?! Dziwne. Ale jeśli kłopoty znowu wrócą, to chyba przylutuje ten oscylator.

[#25] Re: Jak oporządzić Apolla

@pwe, post #24

Po przylutowaniu kwarcu na dzień dzisiejszy Amiga wstaje mi od razu choć to na pewno nie kwarc, bo pare razy i tak miałem problem. Tak jak przedmówca słusznie zauważył, najgorszy jest start, a potem co by się nie działo, karta wstanie, tak jakby się rozgrzała.

I tutaj należą się podziękowania dla X3nu za udostępnienie mi artykułu "Jak oporządzić Apollo" do wglądu!!

[#26] Re: Jak oporządzić Apolla

@BagoZonde, post #25

Ja zauważyłem - już dawno zresztą, że są problemy z wiatraczkiem. Raz chodzi, a raz nie. Wystarczy "puknąć" w obudowę i zaczyna działać. Gorzej że jak się siedzi ponad 2 godziny to trudno mieć na uwadze wiatrak, który po jakimś czasie wyłącza się. Raz było że siedziałem a tu raptem-ciemność! Na ekranie tylko kropki latają. Oczywiście procesor był gorący jak piecyk, a jak się okazało wiatrak od jakiegoś czasu nie chłodził.
Tak wczoraj jak włączyłem Ami to za pierwszym razem cicho i głucho za drugim działa, i często to się zdarza.

[#27] Re: Jak oporządzić Apolla

@pwe, post #26

"Walka z wiatrakami" mi rowniez jest znana, chociaz nie mam apolla. To prawdopodobnie jest wynik spadkow napiecia. Proponuje podlaczyc wentyl pod bardziej stabline zrodlo napiecia.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem