[#1] Jak podłączyć diody w wieży Micronica (A1200)
Witam.
Ostatnio nabyłem prawie za darmo wieżę micronica do A1200. Jednak mam z nią pewnien problem - otóż przewody wychodzące z TEGO układu są pourywane. Znaczy mają oderwane końcówki. Wygląda to TAK oraz TAK
Przewody te są odpowiedzialne za diody power (zielona) i HD (czerwona) a także działanie przycisku RESET na panelu obudowy.

Moje pytanie - Jakie końcówki (wtyki) dolutować do tych przewodów i gdzie (na płycie głównej Amigi) je podłączyć

HELP

Ostatnia modyfikacja: 31.07.2008 15:30:52

Ostatnia modyfikacja: 31.07.2008 15:31:11
[#2] Re: Jak podłączyć diody w wieży Micronica (A1200)

@Logan, post #1

Moze nie udziele bezposredniej odpowiedzi, ale jedynie zasugeruje co mozna zrobic.
Jest mozliwosc, ze posiadasz desktopa? Jezeli tak to proponuje przebadac oryginalna plytke z diodami jak wyglada - ktore przewody prowadza do ktorej diody, oraz jak rozmieszczone sa we wtyczce, ktora wpina sie do plyty. To samo mozna zrobic w druga strone - sprawdzasz, ktory przewod jest odpowiedzialny za konkretna diode w towerce. Nastepnie porownujesz co uzyskales z badania i dopasowujesz to do wtyczki, ktora jest wpinana obok zlacza stacji na plycie A1200. Reasumujac - kupujesz w elektroniku taka wtyczke, analogicznie ukladasz w niej przewody i nasadzasz na piny w amidze. Reset mozna doprowadzic na kilka sposobow - wyprowadzic prosto z plyty amigi, z interfejsu klawiatury (w moim giftowym sa dwa piny do tego celu przygotowane, ale nie wiem jak w innych to wyglada... ) oraz do kontrolera Fast-ATA.

[#3] Re: Jak podłączyć diody w wieży Micronica (A1200)

@Lokaty, post #2

Niestety nie mam dostępu do desktopa.
Raczej nie wywnioskuję która dioda prowadzi do którego przewodu, gdyż nie chcę wyjmować tego układu (próbowałem, ale boję się o wyłamanie zatrzasków, a wtedy to już tragedia)
Co do podłączenia do płyty głównej - chodzi mi o konkretne wskazanie gdzie umieścic te przewody (na pewno gdzieś blisko siebie, ponieważ wszystkie końcówki przewodu, nie są od siebie zbytnio oddalone)

[#4] Re: Jak podłączyć diody w wieży Micronica (A1200)

@Logan, post #1

Podłączasz obok zasilania stacji fdd.
Co do kolejności podpięcia na pewno pomoże aminet.

[#5] Re: Jak podłączyć diody w wieży Micronica (A1200)

@Logan, post #3

Na plycie amigi masz gniazdo zasilania stacji dyskow - pod nim jest rzad 4 pinow (z jedna przerwa) - w to miejscie wlasnie wpina sie wtyczke z przewodami, ktore prowadza do diod. W sklepie elektronicznym dostaniesz bez problemu taka wtyczke z metalowymi zaciskami na kabelki (zaciski zaklada sie na odizolowane przewody, ktore sie zaciska i ewentualnie lekko zacynowuje), a te wpinasz we wspomniana wtyczke. Wtyczki te sa dosc popularne z tym ze musisz pamietac, ze potrzebujesz taka na 5 pinow, gdyz jeden jest pusty tzn. jest tam wspomniana wyzej przerwa pomedzy jednym pinem a reszta. Jakos sobie poradzisz. Jezeli masz dostep do miernika to musisz wybadac, ktory z tych pinow to masa, a reszta to sygnaly dla odpowiedniego rodzaju diody (power, fdd, hdd), ale to juz mozna metoda prob i bledow odkryc.

Ostatnia modyfikacja: 31.07.2008 18:01:01
[#6] Re: Jak podłączyć diody w wieży Micronica (A1200)

@11MASTEr, post #4

Nawet nie wiem jak miałbym tego szukać na aminecie
Nie jestem elektrykiem/elektronikiem - gdyby ktoś podesłał zdjęcie lub opis który przewód do którego pinu na płycie głównej byłbym bardzo wdzięczny

[#7] Re: Jak podłączyć diody w wieży Micronica (A1200)

@Logan, post #6

czerwony - hdd
zielony - power
pomarancz - fdd
czarny - grunt

Ostatnia modyfikacja: 31.07.2008 20:39:57
[#8] Re: Jak podłączyć diody w wieży Micronica (A1200)

@Logan, post #6

jak nie masz pojęcia o plusie i minusie to daj na luz i nie kombinuj bo zepsujesz. Poproś, na pewno ktośna forum Ci to zrobi za piwo albo kratę i spokój. Ja sam conieco wiem, ale nie mam sprzętu (najczęściej) i czasu (prawie równie często) i jadę z takimi drobiazgami do znajomego który serwisuje różne rzeczy. W przypadku diód LED sprawa jest banalna - podłączysz na odwrót nie zadziała, nic nie zepsujesz. przewody są dwa. plus i minus :) dasz radę. :)

[#9] Re: Jak podłączyć diody w wieży Micronica (A1200)

@Logan, post #6

Postaram Ci sie pomóc otóż tak: na chłopski rozum kable we wtyczce nie są pozamieniane miejscami względem taśmy (mam nadzieję, że łapiesz :)).
Tym samym tropem idąc dalej masz tylko 2 możliwości wpięcia tej wtyczki na piny na płycie głównej - i 50% szans że uda się za pierwszym razem.
Jestem na 100% pewny że nie może się nic stać podpinając odwrotnie - jeśli ami zacznie się resetować ciągle to znaczy że założyłeś źle.

JAk nie uda Ci się to rozkręce towera i postaram się pomierzyć choć nie jestem pewien czy coś tego gniazda u mnie nie zakrywa.

[#10] Re: Jak podłączyć diody w wieży Micronica (A1200)

@11MASTEr, post #9

DZIAŁA[/u]

Dziękuje wszystkim za pomoc :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem