[#1] PPC+040+BVision - grafika AGA działa wolno bez CGX
Mam problem z moją kartą turbo PPC+040+BVision. Mam obecnie zainstalowany system 3.5 i 4.0. Chodzi mi o 3.5 i AGA. Mianowicie jeśli nie jest zainstalowany system CyberGraphX to komputer wlecze się (wszystkie operacje graficzne AGA działają bardzo wolno). Jak to naprawić?

Jeszcze jedna sprawa: po zainstalowaniu CGX - AGA działa normalnie ALE nie mam dostępu do pewnych operacji graficznych (jestem programistą) np. wyświetlania Blitter Objects - obiekty nie wyświetlają się. Bez CGX obiekty graficzne BOBy wyświetlają się bez problemu no ale to zwolnienie systemu.

Czy ktoś mógłby mi pomóc? Jedną z opcji jest opcja sprzętowa czyli rezygnacja z PPC+BVision na rzecz 060 i swobody programowania. Czy jest jakieś rozwiązanie programowe?

[#2] Re: PPC+040+BVision - grafika AGA działa wolno bez CGX

@Minniat, post #1

W amidze jest taka zasada, że jeśli nie załadujesz sterownika dla jakiegoś spzętu to jest on 'niewidoczny'.

Wyjś jestr kilka:
Osobnysystem bez jakichkolwiek udziwnień a'la pup, wos, cgx na potrzeby programowania
Odpowiednio zmodyfikowana s-s w istniejacym systemie.
Wylaczenie karty ppc + cala reszta.

[#3] Re: PPC+040+BVision - grafika AGA działa wolno bez CGX

@Minniat, post #1

Nigdy nie uzyskasz wydajnosci na ukladach AGA porownywalnej do tych z CGX i BVision, to jest technicznie nie mozliwe!!
Proponuje przesiadke z pisania pod AGA na rzecz RTG/CGX/P96 - bedzie mniej rzezbienia, a rezultat zadowalajacy i przyszlosciowy.
Jezeli chcesz probowac przyspieszyc dzialanie systemu na AGA to mozesz uzyc:
FBlit
BlazeWCP
CMQ, czyli popularny CopyMemQuick (ale nie z pakietu MCP)
SystemPatch (chyba gryzie sie z ktoryms z powyzszych)
Executive (scheduler poprawiajacy dzielenie zadan na procesor)
...

To chyba tyle - nie wiem, czy zyskasz pozytek z tego, ale jak chcesz rzezbic tylko na AGA to 060 bedzie rozwiazaniem powierzchownym, gdyz programy ktore splodzisz pod tym procesorem wcale nie musza dzialac znosnie na wolniejszym sprzecie. Osobiscie zastanow sie nad pisaniem pod system + karta graficzna (co juz wiele razy Ci sugerowano... ale jak do tej pory sie odbijalo "jak groch od muru").

Ostatnia modyfikacja: 31.07.2008 18:56:32
[#4] Re: PPC+040+BVision - grafika AGA działa wolno bez CGX

@Lokaty, post #3

Na razie spróbuję FBlita. Ale skąd się bierze takie zwolnienie pracy kości AGA bez cgxmaster.library ????

[#5] Re: PPC+040+BVision - grafika AGA działa wolno bez CGX

@Minniat, post #4

Stad iz AGA jest wynalazkiem poczatku lat 90, a Permedia2 roku 97/98?
To sa dwa roznie swiaty. Jezeli chcesz, aby system na AGA dzialal znosnie to ustaw 640x256 w 64 kolorach. Te spowolnienia sa rowniez skutkami korzystania z systemu pod BVision oraz OS4 - jak sie raz zasmakuje tego komfortu to czlowiekowi ciezko sie pozniej odzwyczaic... a pozniej rodza sie takie dziwne ( o ile nie idiotyczne?? ) pytania.

Ostatnia modyfikacja: 31.07.2008 19:23:14
[#6] Re: PPC+040+BVision - grafika AGA działa wolno bez CGX

@Minniat, post #4

Stąd, że pod BVision emulowane są wywołania kości AGA, dzięki czemu na ekranie BVision widoczne jest np. Early Startup Menu.
Spowolnienie wywołane jest tą prostą emulacją. Jedynym wyjściem (prócz zainstalowania cgx) jest odłączenie BVision od komputera, bądź sflashowanie karty PPC jakimś archaicznym wsadem, który nie ma emulacji wywołań AGA na BVision.

A ta "swoboda programowania" pod AGA to jakiś żart? Przyznaj się że sobie jaja z nas robisz od samego początku! ;)

[#7] Re: PPC+040+BVision - grafika AGA działa wolno bez CGX

@MinisterQ, post #6

A ta "swoboda programowania" pod AGA to jakiś żart?

Chodzi o to, że z cgxsystem.library funkcje graficzne graphics.library nie działają poprawnie!

---
Rozwiązałem już mój problem (programowo - bez potrzeby deinstalacji karty graficznej). Kości AGA działają już szybko. Jestem gotów do programowania pod AGA bo chcę napisać swoją pierwszą poważniejszą grę w C! Póki co jeszcze nie uczę się programowania pod kartę graficzną czy AmigaOS4.0...

[#8] Re: PPC+040+BVision - grafika AGA działa wolno bez CGX

@Minniat, post #7

Bo większość z nich została zaprojektowana z myślą o kościach AGA, i pod cybergraphics.library nie ma sensu ich na siłę supportować.
Po aktywacji, CGX zakłada łatę na graphics.library, i podpina tam swoje funkcje, które ukierunkowane są bardziej na kartę graficzną, niż na archaiczne operacje na blitterze i bitplanach.

[#9] Re: PPC+040+BVision - grafika AGA działa wolno bez CGX

@Minniat, post #7

a powiedz,czego to nie masz w cgx?
tylko nie mow copperze czy jakichs spriteach

[#10] Re: PPC+040+BVision - grafika AGA działa wolno bez CGX

@MinisterQ, post #6

Jedynym wyjściem (prócz zainstalowania cgx) jest odłączenie BVision od komputera, bądź sflashowanie karty PPC jakimś archaicznym wsadem, który nie ma emulacji wywołań AGA na BVision.

Albo korzystanie ze zwykłego wyjścia video Amigi - tam jest normalnie niezależnie od tego, co w tym czasie pokazuje BVision.
[#11] Re: PPC+040+BVision - grafika AGA działa wolno bez CGX

@Minniat, post #1

Jedną z opcji jest opcja sprzętowa czyli rezygnacja z PPC+BVision na rzecz 060 i swobody programowania.

rezygnacja z 4 krotnej lub więcej prędkosci na rzecz trupiastego 060 i archaicznej agi przy wykorzystaniu zapomnianych i zakopanych kolo 94 roku funkcji amigaosu

tak, mysle że to dobre posunięcie, polecam wymontować też dysk twardy bo nie można na nim tworzyc gier ndos i podłączyć ami przez modulator do telewizora czarnobialego zeby była odpowiednia grafika

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem