[#1] A500+ 2.04 green screen
Witam.

Mam nastepujacy problem ze swoja A500+ (btw kupiona na allegro od jakiegos dowcipnisia ktory wsadzil do tego komputera wszystko co mial zepsute ze swoich czesci). Udalo mi sie odratowac stacje FDD tak ze mozna cos uruchomic... jednak sa dalsze problemy.

Ami ma rozszerzenie oznaczone A504 zakladane pod klapke (o 1 MB ram) czyli w sumie daje to 2 MB Chip. Procz tego zainstalowany jest przelacznik kickstartow 1.3/2.04 by Elsat.

Objaw - amiga dobrze laduje program (w tym wypadku gra Lotus 2) da sie pograc jednak po zrobienieu resetu ami wogole nie chce wstac, resetuje sie caly czas na ekranie jakies krzaki (na kicku 2.04) lub caly siwy ekran (na kicku 1.3). Co jakis czas miedzy tymi resetami pokazuje sie green screen. Amige jednak wystarczy na dobre 5 min odlaczyc z pradu i pozniej wstaje ok mozna uruchamiac programy.

Wydaje mi sie jakby to bylo cos z pamiecia. HELP:)

[#2] Re: A500+ 2.04 green screen

@miroll, post #1

wyczysc ja na dobry poczatek ze szczegolnym uwzglednieniem stykow karty, kicka itp
[#3] Re: A500+ 2.04 green screen

@Valwit, post #2

To juz zrpbione , wszystkie piny podociskane w ukladach (z umiarem). Rozszerzenie tez wyjmowalem. To chyba nie jego wina. Z nim i bez niego efekt ten sam. Dziwi mnie jedynie to ze amiga wstaje za kazdym razem po dluzszym okresie odciecia od zasilania.

[#4] Re: A500+ 2.04 green screen

@miroll, post #3

A masz moze mozliwosc sprawdzenia innego zasilacza?

[#5] Re: A500+ 2.04 green screen

@miroll, post #3

Jak masz baterie na plycie to Ci pewnie wylala i uszkodziła chip ram albo sciezki w pobliżu. Sprawdź dokładnie - to robi mnostwo szkody.
Drugi potencjalny winny to Agnus - wyjmij z socketu, oczyść izoprpoanolem, i wsadź z powrotem.
Jedno z dwóch. Co do baterii - przyjrzyj się czy któryś z układów i/lub ścieżek nie ma niebieskawego nalotu. O białym czymś jak skrystalizowana sól nie wspomnę :) w pobliżu masz potencjalną ofiarę - układ LS244 bodajże.
No i na koniec wyjmij to rozszerzenie do 2mb chip i sprawdz bez niego. Ono też może być strzelone.

Ostatnia modyfikacja: 06.08.2008 15:18:52
[#6] Re: A500+ 2.04 green screen

@Fazior, post #4

To też cenna podpowiedź - sprawdź napięcia - ja kiedyś miałem taki zasilacz który mi dwie amigi ugotował. Na szczęście niegroźnie i miałem części na podmianę.
A w ramach ciekawostki miałem jeden taki do C64 na którym .. nie mialem dźwięku :)

[#7] Re: A500+ 2.04 green screen

@Rembrand, post #6

To nie takie dziwne. Układ SID potrzebuje 2 napięć +5V i +/-9V które to robione jest ze zmiennego ~9V. Nie miałeś w tym zasilaczu napięcia zmiennego.
[#8] Re: A500+ 2.04 green screen

@zyga64, post #7

Tak myślałem , tylko nie miałem czasu studiować. Tak czy inaczej zasilacz dawno temu poszedł na allegro z C64 na części. Ale miałem zonk jak go wziąłem żeby potestować komody - pierwszy ie ma dźwieku, drugi nie ma dźwięku, co ja się kabelków nalutowałem, telewizorów popodpinałem... heh

[#9] Re: A500+ 2.04 green screen

@zyga64, post #7

-12 a nie -9, i nie, nie robi sie go ze zmiennego 9V (przemiennego jeśli juz: http://pl.wikipedia.org/wiki/Prąd_zmienny )

Ostatnia modyfikacja: 06.08.2008 16:09:17
[#10] Re: A500+ 2.04 green screen

@Valwit, post #9

jesli zasilacz jest ciezki zobacz czy jakis dziwnych dzwiekow nie wydaje..
Tak jak Rembrad mowil zobacz baterie (najlepiej ja usunac calkowiecie)
[#11] Re: A500+ 2.04 green screen

@miroll, post #1

A mnie to wygląda na problem z pamięcią. Tak jak Rembrant już na końcu napisał: wyjmij rozszerzenie pamięci i zobacz czy działa Amiga poprawnie. Na oryginalnym 1 MB też odpali się Lotus. Jeśli będzie chodzić poprawnie, to trzeba będzie wymienić rozszerzenie.

[#12] Re: A500+ 2.04 green screen

@AS, post #11

Rozszerzenie odpada, kolega pisała, że testował, z i bez. Możliwa wina zasilacza, spadki napięcia na płycie albo któryś układ padł. Nie masz jakiejś Ami na części wtedy szybko byś znalazł winowajcę. Odłączałeś stacje dyskietek? Pisałeś że jakieś problemy są z nią.
[#13] Re: A500+ 2.04 green screen

@BananB, post #12

Bateria rzeczywiscie wylala , postaram sie temu zrobic fotki i wrzucic na forum. Tak mysle czy by tego nie pozenic razem. Mam tez zwykla A500 w piwnicy tamta tez nie dziala - ma upalony kickstart chyba. Przynajmniej gdy ostatnio sie tym bawilem to wlasnie koscio kicka byly troszke cieple : ) . Czy istnieje mozliwosc aby poprzekladac wszystkie scalaki z a500+ do A500 i jakos to do kupy smigalo ? wydaje mi sie ze jesli padl chip ram w tej plycie glownej (a500+) to juz wiele z nia nie zwojuje.

Ostatnia modyfikacja: 07.08.2008 14:48:36
[#14] Re: A500+ 2.04 green screen

@miroll, post #13

Mowie ze niekoniecznie chip ram, sprawdz co Ci bateria zezarla, pomierz, wyczyśc, napraw.
Płyta od A500+ jest dużo lepsza od tej z A500 (masz tam 8A+ chyba vs 6z A500) Kości ECS , 2 MB chip, KS 2.04 piechtą nie chodzą.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem