[#1] Ubita klawka w A600??
Witam.

Z rok temu załatwiłem sobie A600 do starych demek i innych takich rzeczy. Po odpaleniu okazało się że przerywa przewód od zasilacza i nie działa klawiatura. Od właściciela dowiedziałem się, że klawiatura działała ostatnio kiedy używał Amigi. Z tego co się orientuję to Ami była przechowywana w zimie w nieogrzewanym pomieszczeniu. Czyżby wilgoć ubiła klawkę? Jest dla niej jakiś ratunek??

Pozdrawiam

[#2] Re: Ubita klawka w A600??

@Red_Bullet, post #1

zobacz, czy taśma przy wtyczce nie ma poździeranych styków.
Sprawdzałeś, czy wszystkie klawisze nie działają?
Jak ja miałem problemy z klawiszami, rozebrałem klawę, i miękkim ołówkiem poprawiłem styki pod klawiszami na tej folii. Potem działało : )

[#3] Re: Ubita klawka w A600??

@Bagheera, post #2

No właśnie zapomniałem dodać kilku rzeczy. Nie działają wszystkie klawisze. Właśnie skończyłem grzebać przy tej Amidze. Obraz nędzy i rozpaczy. Cały środek jest wysmarowany jakąś brunatną substancją. Na folii od klawiatury jakieś lepkie plamy (herbata + cukier + kurz?), ekran jak i metalowa część klawiatury nieźle przyrdzewiała. Jednym słowem chyba nie warto przy tym grzebać. Folia sama w sobie jest w bardzo dobrym stanie - zwłaszcza teraz po wymyciu jej spirytusem. Złącze nie ma żadnych rys ani pęknięć. Zrobiłem nawet fotkę tej złączki na taśmie. Taśma też nie ma żadnych widocznych uszkodzeń. Czy na PCB jest jakiś układ obsługujący klawiaturę, czy któraś z kości specjalizowanych się tym zajmuje??

Pozdrawiam

[#4] Re: Ubita klawka w A600??

@Red_Bullet, post #3

zawsze warto poświęcić kilkanascie minut zeby klasyka podnieść. Bierz denaturat i czyść, nie marudź :)

[#5] Re: Ubita klawka w A600??

@Rembrand, post #4

A myślisz że nie czyściłem? Wczoraj był w użyciu spirytus-rektufikus i nic. Folię doprowadziłem do ładnego stanu, ale klawiatura nadal milczy. Na bank nie działa kombinacja Ctrl+LAmiga+RAmiga. Reszty klawiszy nie moge sprawdzić ponieważ chwilowo nie ma w tej Ami flopa. Dzisiaj dopiero powróci stacja zza światów i zrobię sobie jakąś dyskietkę z WB (bo za Ami dostałem same gry) i przetestuje klawisze na CLI. Jednak nadal obstaję przy wersji że klawiatura sama w sobie jest dobra. Szkoda że nie mam drugiej A600 to bym przełożył. Hmmm a czy klawiaturka z A600 odpali się w A1200?? Pomijam oczywiście różnice w ilość klawiszy, ale złącza mają chyba kompatybilne. Jeszcze pozostają zimne luty na złączu klawiatury. Jeżeli to wszystko zawiedzie to diagnoza jest jedna - złom...

[#6] Re: Ubita klawka w A600??

@Red_Bullet, post #5

O ile mnie pamięć nie myli to w a1200 jest 31-stykowa taśma a w a600 jest 30-stykowa. Klawiatury są niekompatybilne. Jeśli się mylę to mnie poprawcie ;)

[#7] Re: Ubita klawka w A600??

@Red_Bullet, post #5

Jedna sprawa: nie czyść tych styków na folji za mocno alkoholem, bo możesz je rozpuścić. Już teraz obejżyj je "pod światło". Jeśli są duże ubytki to można je ... obciąć! Ale nie więcej niż 3 mm (to trzeba sprawdzić eksperymentalnie bo jest kilka rodzajów złącz) i tylko RAZ, także ostrożnie. Pozatym klawiatura w A600 jest rozbieralna - rozkręca się. Może w środku okryjesz coś interesującego.

[#8] Re: Ubita klawka w A600??

@Hareton, post #7

W środku nie odkryłem nic interesującego poza kupą syfu. Po usunięciu tegoż klawiatura nadal nie działa. Nie mam póki co dyskietek z WB, więc jedyną metodą sprawdzenia jest ctrl+A+A i nie daje to efektów. Folia od klawiatury po wyczyszczeniu wygląda jak nowa, wtyki nie są porysowane. Spróbuję jeszcze podmalować styki od taśmy ołówkiem, może to coś da.

[#9] Re: Ubita klawka w A600??

@Red_Bullet, post #5

Skoro dostałeś się do folii, to zapewne rozebrałeś klawiaturę całkowicie, więc zakładam że ta część jest wyczyszczona. Możliwe że coś przeżarło jeżeli poprzedni właściciel podlewał ją regularnie odrdzewiaczem (cola), czy innymi specyfikami.

Mi się kiedyś napojem ze sfermentowanych owoców zalało i troszkę dostało się do złącza, tego gdzie wkłada się taśmę, trzeba było naprawdę długo czyścić (spirytus i rozliczne akcesoria).
W trakcie czyszczenia i kolejnych prób powyginała się trochę taśma i co jakiś czas traciło styk, aż w końcu całkiem się zepsuła.
Taką taśmę da się "naprawić" obcinając całkiem złącze z polami i delikatnie zeskrobując lakier z powierzchni, tak żeby odsłonić metalowe wstążki. Tylko że to dopiero w ostateczności, jak będziesz miał pewność, że uszkodzone jest złącze na końcu taśmy (mi pękła jedna, czy dwie wstążki). Widać jak się pod światło popatrzy. Roboty przy tym jest kupa, a jak się w którymś momencie za bardzo pośpieszysz, to będziesz musiał zaczynać od początku (na nowo przyciąć), zdarzyło mi się. Po takiej operacji klawiatura nadal działa i ma się dobrze, już chyba z 7 lat będzie.
BTW, w środku też była zalana (folia i płytka).
[#10] Re: Ubita klawka w A600??

@shg, post #9

Nie wiem może się źle wyraziłem (albo wcale). Płyta jest czysta (PCB znaczy się), klawiatura też jest czysta. Syf był w środku klawiatury na folii, która teraz jest umyta. Była przemyta denaturatem, raz i nic nie jest podjedzone. Ścieżki całe tak jak w nówce sztuce, złącze (to co się wciepuje do płyty) też. Niby wszystko pięknie ale klawiaturka nie reaguje na zwykłe ctrl+A+A - inaczej nie mogę sprawdzić.

[#11] Re: Ubita klawka w A600??

@Red_Bullet, post #10

Mam pewien pomysł. Nie pamiętam czy w A600 w Early Startup Control jest opcja Boot With No Startup-Sequence? Jeśli tak to możesz sprawdzić klawiaturę. Bierz myszkę i podłączaj.
1. Na myszce trzymaj oba klawisze wciśnięte i włącz maszynę.
2. Włącz opcję Boot With No S-S.
3. Zacznie Cię monitować o to że nie masz dyskietki w stacji.
4. Naciśnij pięć razy na cancel (albo więcej).
5. Powinno pokazać się okienko CLI - a tam możesz pisać cokolwiek do woli - sprawdzisz czy jakikolwiek klawisz Ci działa...
Tylko tyle udało mi się wymyślić bez dyskietki z systemem. Bardzo krótko miałem A600 więc nie pamiętam czy jest w KS2.0 opcja startu bez S-S...
Powodzenia.
Aha! Jeszcze coś! Czy podczas startu mruga Ci Caps-Lock czy milczy? Jak ani razu nie mrugnie to niedobrze...

[#12] Re: Ubita klawka w A600??

@Radek, post #11

W romie 2.05 rev 37.300 w Advenced Options jest Startup-Sequence, tam można włączyć i wyłączyć (enabled, disabled).

Ale to chyba nie o to chodzi..

Ostatnia modyfikacja: 21.08.2008 14:53:11
[#13] Re: Ubita klawka w A600??

@pwe, post #12

No to jest tak. Caps milczy jak zaklęty. Spróbowałbym manewru z dwoma klawiszami mychy, ale okazało się że mycha jest w tych samych zaświatach co flop (znaczy się pożyczyłem:) ). Jak pamiętam z 10 lat temu miałem od kumpla A600 też z niedziałającą klawiaturą (to jakaś plaga czy co?) i tam mimo przecięcia (widocznego) taśmy Caps migał radośnie. Gdzieś patrzyłem to klawiatura (w infoserwosie chyba) ze 40PLN kosztuje, ale nie bardzo opłaca mi się dokładać do nie mojego sprzętu. Biorąc pod uwagę że jestem w trakcie zakupu czegoś z AGAtą to już w ogóle nie ma to sensu.

Pozdrawiam

[#14] Re: Ubita klawka w A600??

@Red_Bullet, post #13

W mojej A1200 gdy nie działała większość klawiszy, a praktycznie działało tylko kilka, pomogło podoginanie igłą styków w złączu klawiatury. A kiedyś zdarzyło mi się założyć odwrotnie tę dociskową klamerkę, która trzyma taśmę w gnieździe. Skutecznie zaizolowała styki.
[#15] Re: Ubita klawka w A600??

@pwe, post #12

wlasnie o to chodzi, a co do klawiatury, to moze jakis uklad odpowiedzialny za jej obluge poszedl sie jeb...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem