[#9]
Re: Ubita klawka w A600??
@Red_Bullet,
post #5
Skoro dostałeś się do folii, to zapewne rozebrałeś klawiaturę całkowicie, więc zakładam że ta część jest wyczyszczona. Możliwe że coś przeżarło jeżeli poprzedni właściciel podlewał ją regularnie odrdzewiaczem (cola), czy innymi specyfikami.
Mi się kiedyś napojem ze sfermentowanych owoców zalało i troszkę dostało się do złącza, tego gdzie wkłada się taśmę, trzeba było naprawdę długo czyścić (spirytus i rozliczne akcesoria).
W trakcie czyszczenia i kolejnych prób powyginała się trochę taśma i co jakiś czas traciło styk, aż w końcu całkiem się zepsuła.
Taką taśmę da się "naprawić" obcinając całkiem złącze z polami i delikatnie zeskrobując lakier z powierzchni, tak żeby odsłonić metalowe wstążki. Tylko że to dopiero w ostateczności, jak będziesz miał pewność, że uszkodzone jest złącze na końcu taśmy (mi pękła jedna, czy dwie wstążki). Widać jak się pod światło popatrzy. Roboty przy tym jest kupa, a jak się w którymś momencie za bardzo pośpieszysz, to będziesz musiał zaczynać od początku (na nowo przyciąć), zdarzyło mi się. Po takiej operacji klawiatura nadal działa i ma się dobrze, już chyba z 7 lat będzie.
BTW, w środku też była zalana (folia i płytka).