[#1] Własna płyta startowa dla Amigi CTDV
Zastanawiam się na zrobieniem sobie prostej płyty startowej do CDTV. W miarę potrzeb obraz ISO bym sobie rozszerzał o potrzebne elementy (system, programy itp.) Do tej pory bootuje ze stacji dyskietek.

Amiga ma przełącznik z kickiem 3.0 i rozszerzoną pamięć do 2.8 MB (w tym 1 chip). Może ktoś sobie coś takiego robił?

Narazie chcę nagrać płytę bootowalną z prostą sekwencją rozruchową w stylu:

makedir ram
assign DYSKTWARDY: ram
unlzx x narzedzia.lzx DYSKTWARDY:
cd DYSKTWARDY:
loadwb
endcli

... coś w tym stylu, oczywiście na CDR byłyby jeszcze potrzebne rzeczy w c: i s:

Mam na piecu Nero i trochę płytek 700MB (650 już chyba nie). Jak sie do tego zabrać by bootowało z CDTV i ładnie startowało. Rozumiem , że iso ma być 9660? Nie robiłem nigdy dla Ami takiej płytki, najprościej byłoby chyba zgrać sobie jako obraz jakąś płytę rozruchową z softem Amigowym i potem poczyścić obraz z niepotrzebnych rzeczy i wgrać swoje, ale chyba wszystkich sie pozbyłem...

[#2] Re: Własna płyta startowa dla Amigi CTDV

@xtro, post #1

Miałem kiedyś CDTV (super komputer, chyba pierwszy z CD-ROMem) i używałem płyty CDPD do rozruchu. Rzeczywiście, zachowywało się to tak, jakbym miał dysk twardy. Czy CD-ROM dla CDTV potrzebuje tzw. "bootblock" i jak go zainstalować to niestety nie wiem. Stworzenie ISO takiej płyty jak CDPD to chyba rzeczywiście właściwe rozwiązanie. Życzę powodzenia.

[#3] Re: Własna płyta startowa dla Amigi CTDV

@xtro, post #1

MakeCD ma odpowiednią opcję. Musisz posiadać także plik cdtv.tm.
Opis po angielsku np. tutaj:
http://acdldp.emuunlim.com/bootablecdr.shtml
[#4] Re: Własna płyta startowa dla Amigi CTDV

@xtro, post #1

Kiedyś wykonałem coś takiego na Ami 1200. Ale u mnie wyglądało to tak, że do Ami wkładałem bootującą dyskietkę na którą wgrałem tylko najpotrzebniejsze komendy i odpowiednio spreparowane startup-sequence, oraz płytkę (wypaloną w MakeCD) z caluśkim systemem. Ami początkowo startowała z dyskietki gdzie w s-s seria komend montowała napęd CD i ustawiała go jako główny dysk systemowy. W s-s uwzględniłem sprawdzanie czy w Ami jest np. CV 64/3D, lub FastATA. Płytka ta służyła mi jako instalator Workbencha. A Kick jaki miałem to 3.0.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem