[#1] Szybkość transferu CF
Czy to normalne że transfer z karty CF w Amidze jest aż tak wolny wczoraj kopiowałem dane na swoją Amigę ok. 60 MB i kopiowało prawie 3 H, oraz czy walidacja hdd jest w jakiś sposób szkodliwa dla Amigi lub dysku ?Czy jest jakiś inny sposób niż reset Amigi aby wyjść z gry jeśli nie ma "exita" w grze - Dzięki
[#2] Re: Szybkość transferu CF

@mr.bart, post #1

czy walidacja hdd jest w jakiś sposób szkodliwa dla Amigi lub dysku

Nie jest szkodliwa. Jeśli jednak walidacja nie powiedzie się użyj programu DiskSalv.

Czy jest jakiś inny sposób niż reset Amigi aby wyjść z gry jeśli nie ma "exita" w grze - Dzięki

Jest sposób. Musisz zainstalować daną grę programem WHDLoad (shareware) na twardym dysku.

Ostatnia modyfikacja: 08.09.2008 08:28:41
[#3] Re: Szybkość transferu CF

@Minniat, post #2

Właśnie nie dawno zarejestrowałem sobie WHDLoad ale nie wiedziałem że dzięki temu programowi można wyjść z gry.
[#4] Re: Szybkość transferu CF

@mr.bart, post #3

Jak z danej gry mozna wyjsc jest napisane w oknie na poczatku gry i w installerze do gry.
[#5] Re: Szybkość transferu CF

@mr.bart, post #1

> Czy to normalne że transfer z karty CF w Amidze jest aż tak wolny wczoraj kopiowałem dane na swoją Amigę ok. 60 MB i kopiowało prawie 3 H

Czyli transfer miałeś około 0.005 MB/s - tragedia. To wolniej niż na dyskietkę i dodając czas potrzebny na zmianę dyskietki. Ja osiągam na mojej Amidze (tylko przez USB) transfer z różnego rodzaju pamięci flash na poziomie 2MB/s.

Czyli coś masz namieszane w Amidze.
[#6] Re: Szybkość transferu CF

@kmilota, post #5

Tzn. co mam namieszane ? Na "gołym" WB 3.1 jak i na "załatanym" systemie tak wolno działa, jakaś sugestia ?

Ostatnia modyfikacja: 08.09.2008 09:33:57
[#7] Re: Szybkość transferu CF

@mr.bart, post #6

Jaki transfer pokazuje np. SYSINFO?
Zwieksz bufory dla CF.
[#8] Re: Szybkość transferu CF

@Norbert, post #7

Jestem teraz w pracy wiec nie mam jak sprawdzić, a jak się zwiększa buffor ?

[#9] Re: Szybkość transferu CF

@mr.bart, post #8

W hdtoolboksie

[#10] Re: Szybkość transferu CF

@Fazior, post #9

A coś konkretniej z jakiej wartości na jaką - nie jestem obeznany.

[#11] Re: Szybkość transferu CF

@mr.bart, post #8

Mozna w hdtoolbox jak napisal Fazior lub w CLI przez addbuffers.
addbuffers CF0: 600
Komenda doda 300kb jako bufor dla dysku CF0:
[#12] Re: Szybkość transferu CF

@Norbert, post #11

Cytat:

"Mozna w hdtoolbox jak napisal Fazior lub w CLI przez addbuffers.
addbuffers CF0: 600
Komenda doda 300kb jako bufor dla dysku CF0: "

Za każdym razem przy resecie trzeba ręcznie wpisywać ? Czy wystarczy raz ? Czy trzeba gdzieś dopisać ?

[#13] Re: Szybkość transferu CF

@mr.bart, post #12

Jak w HDToolboxie to save i zostaje. Nie używałeś go nigdy że nie wiesz?

Ostatnia modyfikacja: 13.09.2008 15:56:04
[#14] Re: Szybkość transferu CF

@mr.bart, post #12

mozna tez ta komende dopisac do startup-sequence ktora jest na partycji systemowej w katalogu S
ale lepiej w hdtoolboxie to zmienic bo bedize wtedy jedna kompenda mniej do ladowania podczas startu.

Ostatnia modyfikacja: 13.09.2008 16:07:37
[#15] Re: Szybkość transferu CF

@Banderas, post #14

Czy dodanie komenda 600 ? to max czy można dodać większy transfer ? czy nie zaleca się ... ?

[#16] Re: Szybkość transferu CF

@mr.bart, post #15

Zależy ile przeznaczasz na to pamięci
[#17] Re: Szybkość transferu CF

@Arbuz, post #16

Co nie zmienia faktu, ze wartosc ta w pewnym momencie zwiekszania nie wplynie na transfer na takim konfigu - jedynie zmniejszy ilosc dostepnej pamieci. Proponuje ustawic ok 1024 i testowac - zmniejszac/zwiekszac ta wartosc, kopiowac/kasowac. Uzyc najlepiej SysSpeeda do testow, badz z poziomu systemu i za pomoca stopera odmierzajac czas, skopiowac jakis katalog z wieksza iloscia pomniejszych plikow i jakis jeden wiekszy plik. Odmierzajac czas testow przy ustawionej warotsci konkretnego bufora wybrac najbardziej optymalny.

[#18] Re: Szybkość transferu CF

@Lokaty, post #17

Ja to wiem tyle że nie napisałem :D
[#19] Re: Szybkość transferu CF

@Arbuz, post #18

Panowie Ja nie jestem jeszcze tak obcykany jak Wy, ale u mnie w HDToolBoxie pokazuje tylko mojego twardziela to w jaki sposób mam zmienić cokolwiek w CF jak nie widać ... ?

[#20] Re: Szybkość transferu CF

@mr.bart, post #19

A napisałeś gdzieś chociaż, że go nie widać? Jesteśmy żeby pomóc ale konkrety by się przydały a nie ogólniki

Ostatnia modyfikacja: 13.09.2008 20:26:07
[#21] Re: Szybkość transferu CF

@Arbuz, post #20

Przy odpaleniu programu HDToolBox na liscie jest tylko mój HDD

[#22] Re: Szybkość transferu CF

@mr.bart, post #21

Nie napisales rowniez ze uzywasz CF w PCMCIA.
Dodaj bufory do moutlisty CF0: lub do startup-sequence, lub wklepuj addbuffers kiedy bedziesz potrzebowal.
[#23] Re: Szybkość transferu CF

@Norbert, post #22

Tak używam w PCMCIA

[#24] Re: Szybkość transferu CF

@mr.bart, post #23

Gdybys zazmaczyl, ze masz CFa na PCMCIA w pierwszym poscie odpowiedz uzyskalbys nie w #22 tylko, w ktoryms z pierwszych. Na przyszlosc opisuj dokladnie problem.

[#25] Re: Szybkość transferu CF

@mr.bart, post #23

I jak? Zwiększyła się szybkość po dodaniu buforów czy nadal taka bieda?
[#26] Re: Szybkość transferu CF

@Sylwester, post #25

Jasne że się zwiększyła.

[#27] Re: Szybkość transferu CF

@mr.bart, post #26

To teraz jaki osiągasz transfer?
[#28] Re: Szybkość transferu CF

@Sylwester, post #25

UDALO MI SIE UZYSKAC 9.6 mb/Sek na Fast ATAII i karcie CF Kingston

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem